Senatorul Agrigoroaei cere un salariu de 3.500 de euro: „Trebuie să-mi schimb în fiecare zi cămăşile. Poporul român, cetăţenii mei, ar trebui să conştientizeze că eu nu mă pot duce la întâlniri în haine de şantier sau în trening”

0 322

În timp ce încrederea românilor în Parlament scade constant, nici părerea aleşilor nu mai este atât de bună, când vine vorba despre instituţiile statului. De exemplu, un senator UNPR a explicat pentru Gândul că marea problemă este existenţa unor grupări infracţionale în toate instituţiile, inclusiv în Parlament, fiind vorba despre un procent de aproximativ 10%. Din cauza acestor reţele care au legături cu lumea interlopă, susţine Ionel Agrigoroaei, şi încrederea în instituţii scade. Problema ar putea fi rezolvată simplu: „salarii decente, de minimum 3.500 de euro”, la schimb cu pedepse cu închisoarea de până la 30 de ani pentru politicienii corupţi.

După ce în ultimele zile, deputata PNL Steliana Miron a fost în centrul atenţiei pentru o declaraţie în care mărturisea că indemnizaţia de parlamentar nu i-ar ajunge nici pentru coafor, a venit şi rândul unor alţi aleşi să sublinieze problema salariilor mici de care beneficiază parlamentarii.

Senatorul Ionel Agrigoroaei, fost coleg de partid cu Steliana Miron, pe vremea când amândoi erau aleşi pe listele PPDD, mărturiseşte că încrederea sa în instituţiile statului a scăzut din cauza „grupărilor infracţionale”, prezente inclusiv în Parlament.

„Eu am avut permanent încredere în toate instituţiile statului şi am în continuare. Dar 5%, 3%, 10% din cei care fac parte din grupările infracţionale din instituţiile statului, e valabil pentru orice instituţie, compromite rolul compromite eficienţa, credibilitatea ţării noastre şi afectează foarte mult cetăţenii noştri prin acest fapt. Acele reţele, grupuri infracţionale care sunt instalate în toate structurile statului, începând de la Parlament, acele persoane, urmărind interese personale şi coordonând reţele infracţionale pe evaziune fiscală, pe a influenţa legile pentru anumite grupuri de interese, pentru a susţine anumite grupuri infracţionale din lumea interlopă, pentru a fura statul, pentru a fura cetăţeanul român, alea sunt probleme serioase de siguranţă naţională. Chiar dacă sunt rezultate notabile în ultimii ani, totuşi sunt probleme foarte grave, se acutizează şi mai mult lupta între aceste grupuri infracţionale, a interlopilor şi a instituţiilor statului, fac referire la oamenii corecţi”, a declarat el pentru gândul.

Întrebat câtă încredere mai are în Legislativ, în care, de altfel, reprezintă o parte de ieşeni, Ion Agrigoroaei a recunoscut că nu mai are foarte multă. Totodată, spune el, este nedrept ca toţi aleşii să fie criticaţi.

„Domnişoară, nu am cea mai mare încredere, dar nu e corect nici ceea ce se promovează, aceea că toţi parlamentarii sunt corupţi, că toţi incompetenţi, toţi chiulesc sau iau banii fără a fi justificaţi. Deci este o nedreptate extrem de mare pentru că parlamentarii, ce am văzut, 80-85%, din ce am văzut, sunt oameni oneşti, corecţi, care au un venit extrem de mic”, a mai spus el.

Şi astfel a apărut în discuţie şi problema salariului prea mic. În opinia senatorului, indemnizaţia mică duce şi la neîncrederea în instituţia Parlamentului asta pentru că, susţine senatorul UNPR, un ales nu se poate prezenta în haine ponosite în faţa partenerilor.

„Chiar dacă pe mulţi i-aş deranja, o mie de euro, eu, personal, ştiu că trebuie să vin în costume şi să-mi schimb în fiecare zi şi cămăşile, şi absolut tot, pentru că am întâlniri cu delegaţii din străinătate, am întâlniri la cel mai înalt nivel cu tot felul de persoane importante. Poporul român, cetăţenii mei, ar trebui să conştientizeze că eu nu mă pot duce în haine de şantier sau în trening. Ar trebui să înţeleagă că aici este vorba de o presiune enormă din partea multor grupuri de interese, chiar din partea acelor oameni corupţi care sunt în instituţii sau în afara lor, care încearcă permanent să facă presiuni pentru a influenţa anumite legi. Dacă eu nu am un venit care să asigure un trai decent pentru familia mea, dacă nu am asigurată o garanţie că dacă sunt corect, eu sunt protejat de instituţiile statului, vă daţi seama că este o problemă de eficienţă, de credibilitate a instituţiilor statului”, a spus uneperistul.

Întrebat ce salariu ar trebui să aibă un parlamentar, Ionel Agrigoroaei a spus că un demnitar ar trebui remunerat cu minimum 3.500 de euro, dar să fie majorată şi pedeapsa cu închisoarea pentru politicienii corupţi până la 30 de ani, plus confiscarea averii.

„Eu spun aşa. Să aibă un salariu decent, minimum 3.500 de euro pentru un parlamentar, şi în acelaşi timp să crească anii de puşcărie pentru un parlamentar care este prins că face acte de corupţie până la 30 de ani. Şi acel parlamentar să nu mai aibă niciun drept, să i se confişte tot, să i se ia absolut tot dacă este prins. Pentru a avea o clasă politică care chiar să apere interesele ţării, trebuie să le asigurăm şi condiţii. Eu vreau să vă spun că mă întâlnesc zilnic cu delegaţii străine, dezbat tot felul de probleme economice, chiar reuşesc să promovez investiţii în afara României pentru românii noştri, pentru mediul antreprenorial românesc, sau invers, pentru crearea locurilor de muncă în România, şi eu mă duc cu un Cielo ruginit de 15 ani la acea întâlnire. Vă daţi seama ce impresie creez eu la acel partener strategic pentru România. Ce-ar mai însemna ca eu să mă duc şi îmbrăcat ponosit sau să mă duc nepotrivit din mai multe puncte de vedere? E o problemă de siguranţă naţională din punctul meu de vedere”, a conchis senatorul UNPR.

Cine este Ionel Agrigoroaei

Ionel Agrigoroaei este senator la primul mandat. Deşi a fost ales pe listele PPDD, traseul său în Parlament a fost unul plin de indecizii: a trecut la UNPR, apoi s-a râzgândit şi a devenit, după destrămarea grupului PPDD, senator neafiliat, întorcându-se apoi, din nou, în UNPR.

În prezent, el este membru în comisia economică a Senatului şi secretar al comisiei pentru apărare. A iniţiat 26 de proiecte de lege, a avut şapte declaraţii politice şi 159 de întrebări şi interpelări, dintre care 36 au fost adresate prim-ministrului.

Ionel Agrigoroaei a fost, în perioada 1988-1991, şeful secţiei de confecţii-textile la UJESCOOP (Uniunea Judeţeană a Cooperativelor) iaşi, apoi manager la două firme, care au falimentat între timp. Deşi a fost mult timp membru PSD, Agrigoroaei a demisionat, iar în 2012, el a ajuns consilier local în Iaşi, apoi senator pe listele PPDD.

În 2011, el a decis să-şi relateze întâmplările, în special cele din afaceri, într-o carte, numită „Eşecul, un salt spre succes”.  În 2013, Agrigoroaei a mai publicat o carte, ”Iar adevărul ne va face liberi”.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Ionel Agrigoroaei are trei terenuri intravilan, două terenuri agricole şi o casă de locuit. Nu are maşini, nici alte bunuri (bijuterii, obiecte de artă etc) declarate şi nici bani în conturi. Are, în schimb, multe datorii. Mai exact, 535.500 de euro are de dat băncilor. Veniturile sale se rezumă la indemnizaţia de senator, venituri din vânzarea de nuci şi de miere.

În ultimele luni, senatorul Ionel Agrigoroaei s-a declarat terorizat de un grup de romi, care locuieşte în aceeaşi casă cu el şi care i-au tăiat ţevile de gaz. Vandam Constantin, în vârstă de 20 de ani şi cunoscut ca făcând parte din lumea interlopă din Iaşi, s-a mutat anul trecut într-un imobil aflat în curtea vilei sale, după ce el a fost executat silit de către o bancă. Din cauza unui credit neplătit la banca respectivă de către firma senatorului ieşean, executorii judecătoreşti au scos la licitaţie un corp al imobilului în care locuieşte parlamentarul şi care fusese pus gaj de către acesta în momentul în care a făcut împrumutul. În urma procedurilor de executare silită, în acel imobil s-a mutat Vandam Constantin, acesta câştigând licitaţia, contra sumei de 37.000 de euro.

Potrivit Mediafax, senatorul ieşean susţinea că familia lui Vandam Constantin a început să îl şicaneze din luna noiembrie a anului trecut, pentru a-l determina să plece din casă.

”Din luna noiembrie au început să mă şicaneze. La început nu am dat importanţă, am crezut că se vor potoli. Mi-au oprit apa şi curentul electric, mi-au săpat şi o groapă în curte, adică mormântul, cu scopul de a mă intimida şi de a pleca din casă. Sunt 13 dosare penale deschise de mine la Poliţie în urma ameninţărilor la care am fost supus. În ultimele două săptămâni mi-au făcut şi o ofertă financiară să plec din locuinţă, dar am refuzat (…) Vandam i-a spus soţiei mele că este păcat că trebuie să moară atât de tânără, iar mie mi-a spus «Ai să vezi tu ce-ai să păţeşti, nici n-aş vrea să fiu de faţă să-ţi văd privirea»”, declara senatorul Ionel Agrigoroaei.

sursa: Gandul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php