SALVAŢI FORTUL 13 JILAVA! Vizita subsecretarului de stat Octav Bjoza. Intensificarea demersurilor la nivel oficial.

0 601

DSCF2426Dl Octav Bjoza, subsecretar de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor anticomunişti, a efectuat, miercuri 25 martie 2015, o vizită de lucru la Fortul 13 Jilava, pentru a constata starea de degradare fără precedent în care se află acest monument al patrimoniului istoric naţional, ca urmare a inundaţiilor permanente şi infiltrărilor apă. În aceeaşi zi au vizitat Fortul 13 şi reprezentantul Centrului de Studii Istorice şi Arhitecturale – dl Vlad Mitric, şi reprezentantul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, dl Florin Dobrescu, semnatarii memoriului prin care se aduce la cunoştinţa oficialităţilor de resort procesul accelerat de degradare a monumentului istoric.
Domnul comisar Cristian Micu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Jilava, omul care zi de zi se luptă pentru conservarea monumentului, a fost prezent la această vizită.

DSCF2291Dl Octav Bjoza a vizitat partea inundată a Reduitului şi secţiilor, Casimca, celula-memorial a Monseniorului Vladimir Ghika, inundate permanent, precum şi ţarcurile pentru plimbarea deţinuţilor, ale căror ziduri deja se pot prăbuşi în orice moment. D-sa şi-a exprimat îngrijorarea, mai cu seamă în condiţiile în care, peste doar o săptămână, în cadrul săptămânii „şcoala altfel”, sunt programate să viziteze fortul numeroase grupuri organizate de elevi.
În ultimile două săptămâni, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” şi Centrul de Studii Istorice şi Arhitecturale au sesizat mai multe oficialităţi prin înaintarea unor memorii în care arătau starea dezastruoasă în care se află FORTUL 13 JILAVA.
Cu o zi înainte, pe 24 martie a.c., dl deputat Dan Cristian Popescu a depus o declaraţie politică în Parlament, trăgând un semnal de alarmă faţă de această DSCF2376degradare care se accentuează şi ameninţă existenţa Fortului 13 Jilava.
În după amiaza de 25 martie 2015, dl Octav Bjoza a avut o întrevedere pe această temă cu preşedintele Emil Constantinescu, cel care sub egida Fundaţiei Române pentru Democraţie, patronează transformarea Fortului 13 Jilava în Memorial al Rezistenţei Anticomuniste, reuşind deja clasarea sa în lista monumentelor istorice categoria A şi integrarea sa în circuite culturale şi didactice. În urma acestei discuţii, au fost făcute demersuri oficiale la Ministerul Culturii în vederea deblocării situaţiei de la Fortul 13 Jilava.

Vă vom ţine la curent.

 

memorial monseniorul ghika 2

zona fosa de pompare

DSCF2298

spre casimca

DSCF2419

camera neagra din dreapta1

DSCF2427

DSCF2437

DSCF2360

DSCF2296

DSCF2378

DSCF2393

DSCF2399

DSCF2406

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php