Bugetarii şi corupţia

0 336

Ştiu că-mi voi atrage antipatia multora, dar nu mă pot abţine să nu spun lucrurilor pe nume. Bugetarii sunt promotorii corupţiei, ei ne fac viaţa mai amară decât ne-o fac politicienii. Mângâiaţi, protejaţi şi invocaţi adesea de guvernanţi, mai ales pentru salariile mici, repere ale statisticilor naţionale, bugetarii sunt adulatorii corupţiei. Gândiţi-vă, nu există domeniu în care bugetarii să trăiască strict şi exclusiv din salariu. Sistemul sanitar, învăţământ, poliţie, cultură, justiţie, administraţie naţională sau locală, peste tot angajaţii au reuşit să dezvolte un sistem propriu de luat şpagă sau chiar un grup infracţional. Funcţionari publici sau simpli angajaţi nu vor să-ţi rezolve problemele dacă nu le promiţi ceva. Până şi bibliotecara de cartier întinde mâna după o ciocolată şi dacă un copil, luat cu joaca, uită să returneze o carte la timp şi nu vine cu unul din părinţi să „negocieze”, se aplică amenda.

Despre sistemul medical nu mai este cazul să vorbim. Deja obrăznicia şi tupeul au atins cote alarmante. Bebeluşii cad de pe mese, asistentele medicale vin la serviciu turmentate şi vor să facă injecţii copiilor. În educaţie, învăţătoarele jignesc părinţii dacă nu primesc cadouri de o anumită cantitate sau valoare, umilesc copiii nevoiaşi. Despre poliţişti ce să mai vorbim, de la ei au învăţat ţiganii să ia bani pentru asigurarea protecţiei. Oamenii care-şi caută dreptatea la poliţie sunt tot mai puţini, pentru că fără şpagă ţi se falsifică documente, nu se dă curs anchetelor, scandalagiii şi hoţii sunt menajaţi. Justiţiabilii decid dreptatea de partea cui vor ei, mai ales în comunităţile mici. Funcţionarii protejaţi de lege şi-au uitat de mult jurămintele făcute pentru ţară şi popor. Ei reacţionează doar când sunt personal afectaţi. La ei corupţia a îmbrăcat forme mai perverse. Nu vă bucuraţi dacă la un ghişeu nu vi se cere şpagă, pentru că acei funcţionari şi-au creat deja o reţea de traficanţi care le rotunjesc şi lor veniturile. Concluzia mea: bugetarii adoră corupţia. Mai ales după 2012.

de Gabriela Dinescu Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php