MOSCOVA NU IARTĂ! Boris Nemţov a fost asasinat. Încă un opozant al lui Putin lichidat.

2 577

nemtcov_big_93417800UPDATE 17,03. Boris Nemțov acordase un interviu înainte de a fi împușcat pentru postul de radio „Eho Moskvî”, titrează Independent.md. El vorbise despre protestul pe care urma să-l organizeze duminică, la care, potrivit acestuia, erau așteptați „100 de mii de oameni”. „Vom face un marș de susținere a Nadiei Savcenko (deputata ucraineană deținută într-o pușcărie rusească, n.r.). Vom protesta împotriva războiului din Ucraina”, declara Nemțov în acel interviu. „Viața Nadiei Savcenko este mai importantă decât cea a lui Putin”, a mai spus Nemțov, făcând referire la faptul că deputata ucraineană se afla într-o stare de sănătate foarte proastă. Interviul poate fi urmărit AICI.

Boris Nemțov (FOTO: Regnum.ru), unul din liderii cei mai reprezentativ ai opoziţiei anti-Putin, a fost asasinat noaptea trecută la Moscova, în plină stradă . Un individ neidentificat aflat într-un autoturism, l-a împușcat pe Boris Nemțov în spate, de patru ori, conform declaraţiilor forțelor de ordine rusești (agenția Interfax), în timp ce alte surse vorbesc despre mai mulţi atacatori. Atacul s-a produs în centrul Moscovei, în vecinătatea Kremlinului, în timp ce Nemțov se plimba alături de o femeie (BBC).

Foto: Twitter/ Lida Vasilevskaia

Boris Nemțov avea 55 de ani, fusese vicepremier în peroiada lui Boris Elțin. Era unul dintre cei mai vehemenţi critici ai politicii lui Vladimir Putin.

Președintele american Barack Obama a condamnat imediat „uciderea brutală” a liderului opoziţiei ruse cerând autorităţilor de la Moscova să efectueze imediat o anchetă imparţială şi transparentă, informează Reuters. Preşedintele SUA a mai cerut elucidarea circumstanțelor asasinatului şi aducerea în faţa justiţiei a făptaşilor. Obama l-a caracterizat pe Nemţov drept „un avocat neobosit al țării sale, el a luptat pentru drepturile tuturor cetățenilor ei.” „Am admirat lupta curajoasă a lui Nemțov contra corupției în Rusia și îi sunt recunoscător că și-a împărtășit opiniile sincere cu mine când ne-am întâlnit la Moscova în 2009”, a mai adăugat preşedintele american.

FOTO: Publika.md

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că asasinatul este „în mod evident o provocare”. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a declarat că, în opinia Kremlinului, crima ar fi o diversiune menită să afecteze imaginea conducerii Rusiei.

Cu toate acestea, uciderea liderului opoziţiei de la Moscova nu este primul asasinat împotriva unui opozant al puterii neosovietice a lui Putin. În ultimii 15 ani, numeroşi opozanţi, dizidenţi sau critici ai politicii autoritare şi brutale a liderului de la Kremlin au fost ucişi în condiţii dintre cele mai odioase. Astfel, în noiembrie 2006, la Londra, fostul ofiţer FSB Alexandr Litvinenko a decedat în urma otrăvirii cu poloniu radioactiv plasat de un agent al serviciilor secrete ruse, a cărui extrădare a fost refuzată de Kremlin. Pe 7 octombrie 2006, de ziua de naştere a lui Putin, este asasinată la Moscova jurnalista Anna Politkovskaia, care în anchetele ei demascase cu mult curaj corupţia şi abuzurile regimului regimului de la Kremlin. În martie 2013, miliardarul Boris Berezovsky a fost găsit spânzurat în casa soţiei ale din Marea Britanie, indiciile fiind favorabile unui asasinat.

Asasinatul de la Moscova vine pe fondul apariţiei, zilele acestea, în mass-media europeană, a unei informaţii conform căreia mai mulţi asasini ai lui Vladimir Putin s-ar afla la Londra, gata să comită mai multe crime (Ziare.com.). Publicaţia britanică Daily Star a anunţat că serviciul secret britanic MI5 ar fi informat guvernul că mai mulţi cetăţeni ruşi stabiliţi la Londra ar putea fi ţinta unor atacuri în perioada următoare, susţine sursa citată. Se consideră că echipa de asasini operează în mai multe moduri, de la otrăviri, la înscenarea unor sinucideri şi până la decesuri accidentale, precum saltul de la balcon. Asasinii ar fi comis mai multe crime în diverse capitale europene şi ar face parte din serviciile secrete ruseşti, iar unii dintre ei ar lucra sub acoperire de mai multi ani. Ţinta ar urma să fie inamicii lui Vladimir Putin stabiliţi la Londra, care sunt în pericol de moarte, conform Daily Star.

2 Comments
  1. Q says

    Ma indoiesc ca un kaghebist cu instructia lui Putin ar risca martirizarea unui opozant. Daca ar fi dorit asta nu ar fi asteptat 20 de ani… Imposibil de inteles resortul acestui asasinat.

  2. IO../gerules says

    Este uimitor cata glagorie aveti,sau cata tradare de tara zace in voi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php