Salvăm Ora de religie!

0 788

Doar până pe 6 martie poți să-ți înscrii copilul la ora de religie, pentru semestrul în curs. Altfel, din 9 martie, copilul tău nu va mai beneficia de această disciplină!

De ce să-ţi înscrii copilul la ora de religie?
Pentru că:

  • Îi lărgeşte orizontul de înţelegere a lumii
  • Îi dă speranţă şi un sens în viaţă
  • Va fi mai ancorat în cultura neamului românesc
  • Îi prezintă pilde şi modele demne de urmat
  • Credinţa creştină înseamnă iubire, adevăr, bunătate

Cum să îţi înscrii copilul la ora de religie pentru acest semestru?

  • Solicită de la şcoală sau descarcă cererea-tip de aici
  • Completează şi semnează cererea
  • Depune cererea la şcoala unde învaţă copilul tău, până pe 6 martie 2015, cel târziu!

 

Descarcă:

 

„Trebuie să recunoaştem că opozanţii orelor de religie din şcoli au ce au mai ales cu religia autohtonă. Dacă s-ar introduce cursuri de mitologie greacă, sau de filozofie buddhistă, cei „ofensaţi“ ar fi mult mai puţini. Or, normal este ca orice comunitate să aibă cultura propriei ei confesiuni. Să trăieşti într-un spaţiu creştin şi să n-ai habar ce este Eucharistia, ce sunt „tainele“, ce înseamnă Crăciunul, ce se întîmplă în timpul liturghiei, ce rost are icoana şi ce deosebiri sunt între catolici, ortodocşi şi protestanţi e o formă de incultură fudulă. Nu strică nimănui să ştie mai mult decît ştie şi să priceapă universul simbolic şi ritual al bunicilor săi. Şi, mai ales, nu strică nimănui să citească Scriptura, de vreme ce nici lectura Coranului, a Talmudului şi a Upanishadelor nu trece drept futilă în ariile culturale pe care le reprezintă.”
(Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române)

„Nu puteam reveni în Europa fără ca elevii acestei țări să-și cunoască istoria, iar istoria – noastră, a lumii – e de neînțeles fără religie. Ești orb, surd și mut în fața patrimoniului uman (gândire, simboluri, rituri, spiritualitate, artă, arhitectură etc) dacă nu ai citit Sfânta Scriptură și dacă nu te legi, prin umanism, renaștere, reformă sau evul patristic de civilizația din care provii.
Pe scurt, la câte tâmpenii ne intră în cap, la ce poluare informațională suntem supuși, la câtă confuzie axiologică s-a abătut peste societatea românească, sunt convins că orele de religie oferă, mai ales dacă sunt predate competent și cu un pic de iubire, un balsam formidabil, din care junimea în formare intelectuală va trage mult folos.”
(Teodor Baconschi – antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român)

„Dacă am ales să ne botezăm copiii și ne-am însușit această religie, atunci este doar o chestiune de câteva minute să fugim până la școala copiilor noștri și să-i înscriem printr-un gest simplu pentru ca ora de religie să rămână în continuare în educația lor. (…) Nu înțeleg cum, de la orele nenumărate pe care le petrec în fața televizorului, a tabletei sau a computerului, s-a ajuns să se pună în dispută acele 50 de minute de învățătură creștină, aproximativ o oră pe săptămână, în care se pun bazele educației unui copil și, mai presus, bazele pentru viață.”
(Liana Stanciu, realizator radio și TV, președinte al Asociației „Părinți pentru Ora de Religie” – APOR)

„Religia face parte din structura și cultura noastră națională. Religia îl va învăța pe viitorul adult să nu intre în depresie, să nu se sinucidă, să nu o ia pe căi greșite, să respingă avortul și să întindă o mână de ajutor aproapelui său. Religia instigă la bunătate și te face să te gândești de două ori înainte să comiți o nedreptate sau o răutate.”
(Daniel Buzdugan, realizator radio și TV, actor)

„Într-o țară creștin ortodoxă  e firesc să se predea la școală religia strămoșilor. Și, dacă nu vrei, te dezici de cei care au luptat în numele lui Dumnezeu pentru țară, faci cerere și ai rezolvat.”
(Vlad Miriță, cântăreț de muzică pop și solist vocal de operă)

 

Articole pe tema Orei de religie

Ora 25 pentru ora de religie?

În România, discriminarea şi umilirea sunt constituţionale

Cerere pentru… viață!

Riscăm să aruncăm religia, cu tot cu copii, pe apa sâmbetei

Poezia lui Daniel Buzdugan pentru susținerea orei de religie

A fi sau a nu fi religios – o chestiune de Viață și de moarte

„Înscrierea elevilor la ora de religie este o mărturisire!” – IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

sursa: Doxologia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php