Conflictul din Ucraina: În ultimele 24 de ore au fost ucişi 45 de soldaţi ucraineni şi 11 rebeli pro-ruşi

0 345

Cel puţin 45 de soldaţi ucraineni şi 11 luptători separatişti pro-ruşi au fost ucişi în ultimele 24 de ore în cadrul luptelor dintre cele două tabere în estul Ucrainei.



Un soldat ucrainean rănit în luptele de lângă Debalţeve este transportat pe o targă pentru a primi îngrijiri medicale, 2 februarie 2015.

  (Captură Foto)

Cel puţin 45 de soldaţi ucraineni şi 11 luptători separatişti pro-ruşi au fost ucişi în ultimele 24 de ore în cadrul luptelor dintre cele două tabere în estul Ucrainei.

Eduard Basurin, comandantul adjunct al forţelor de autoapărare din autoproclamata Republică Populară Doneţk, a declarat duminică că luptele crâncene s-au soldat cu moartea a 45 de soldaţi ucraineni, 11 luptători separatişti pro-ruşi şi cu rănirea a altor 29 de persoane.

De asemenea, Basurin a declarat că pierderile militare ucrainene mai includ “11 tancuri, dintre care 8 au fost distruse şi 3 capturate … nouă unităţi de artilerie, 11 autovehicule…”

Oficialul a adăugat că forţele Kievului continuă să bombardeze regiunea Doneţk cu lansatoare de rachete Grad şi Smerch.

Luptele din estul Ucrainei s-au intensificat la începutul acestei luni după ce trupele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi s-au luptat pentru controlarea oraşului strategic Debalţeve, un oraş deţinut de guvern.

În plus, autorităţile ucrainene au anunţat luni la prânz că 1.500 de soldaţi ruşi au intrat în Ucraina în timpul weekend-ului, transmite AFP.

“O mie cinci sute de soldaţi ruşi şi 300 de piese de echipament militar, inclusiv lansatoare de rachete multiple Grad, au traversat” sâmbătă şi duminică porţiunea de graniţă ruso-ucraineană aflată sub controlul separatiştilor, a anunţat un oficial al armatei ucrainene

Relansarea unui acord de încetare a focului

Între timp, liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei se vor întâlni în capitala belarusă Minsk pentru a relansa un acord anterior creionat între părţile implicate în criza ucraineană şi pentru a calma violenţele din regiune.

În 5 septembrie 2014, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei şi ai republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk au convenit asupra unui acord de încetare a focului la Minsk. Totuşi, atât armata ucraineană cât şi forţele pro-ruse au încălcat acordul aproape în fiecare zi.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, lucru care i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 5.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php