Jurnal de campanie: Candidatul, Victor Ponta, huiduit și la Madrid

0 532

Candidatul PSD la Cotroceni Victor Ponta s-a pus pe drum și a „atacat” electoral Diaspora. Premierul s-a oprit la Torino, în Italia, apoi în Madrid, capitala Spaniei, unde există mari comunități de români. Ponta nu a uitat să se laude cu măsurile și înlesnirile financiare anunțate recent, de care se pot folosi și românii din străinătate, și pe care adversarii lui le consideră cadouri electorale oferite pe banii statului. “Prima Mașină”, “Prima casă”, FONDURIpentru înființarea de firme, și câte și mai câte. Cu toate acestea, spre surpriza candidatului PSD, în Diaspora au fost și persoane care i-au spus că nu se pot întoarce acasă, pentru că nu găsesc de muncă în România. Ba chiar a fost huiduit la Madrid, atunci când a ieșit de la slujba de duminică ţinută la biserica ortodoxă. Cei câțiva români madrileni, supărați pe prestația lui Ponta, i-au cerut demisia și l-au trimis acasă.

Jurnal de campanie: Candidatul PSD, Victor Ponta, huiduit și la Madrid

Premierul Victor Ponta a efectuat un turneu electoral, sâmbătă și duminică, în Italia și Spania, pentru românii care locuiesc și muncesc în aceste țări. La Torino a declarat că vrea să fie prim-ministrul tuturor românilor „nu doar al celor care locuiesc în România” și s-a lăudat cu ultimele măsuri de sprijin FINANCIAR, considerate de adversarii săi drept cadouri electorale. „Și cei din Diaspora au dreptul să beneficieze de ceea ce am reușit să adoptăm în România și mă refer la Programul «Prima casă», la Programul «Prima mașină», la fondurile europene și la programele pe care le finanțăm cu bani europeni, inclusiv când am eliminat toate taxele consulare pentru copii. (…) Cel mai important lucru este să se înțeleagă peste tot că nu suntem cetățeni europeni de mâna a doua, suntem cetățeni europeni, exact ca toți ceilalți”, a spus Ponta la Torino. El a mai susținut că de când a venit la guvernare, puterea medie de cumpărare a crescut de la 48% față de media europeană, la 54%. Despre votul prin corespondență, Ponta a precizat că este de acord cu acesta, dar estimează că abia pentru 2016 se va putea avea un sistem sigur, deși sunt puține țări care îl aplică. Premierul a promis că Executivul caută soluții pentru ca votul din străinătate să fie într-adevăr corect. El a adăugat că va fi un număr identic de secții de vot ca în 2009 și că a încercat să existe o organizare bună astfel încât să nu mai apară cozi la închiderea secțiilor.

La Madrid, premierul a povestit și de o schemă de finanțare, cu valoare cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro, pentru înființarea de firme în România de către românii plecați în țările din UE, cu posibilitatea deschiderii de puncte de lucru în aceste state, însă cu condiția ca impozitul pe profit să fie plătit în România. Ponta a participat la slujba de duminică, la biserica ortodoxă din capitala Spaniei, dar la ieșire, o parte din românii prezenți l-au huiduit și i-au cerut demisia. ”Voi demisiona dacă ajung președinte”, a răspuns el.

Iohannis: Ponta e un om manevrat

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a declarat, la un miting de la Iaşi, că Victor Ponta este „un om manevrat, este omul unui sistem”, adăugând că preşedintele României trebuie să fie ”liber, nu manevrat de alţii”, așa cum este el. Discursul lui Iohannis a fost precedat de alocuțiunile lui Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu.

”Preşedintele României trebuie să fie al oamenilor, să fie liber, nu manevrat de alţii. Eu sunt un om liber. România nu este a lor, ci a oamenilor”, a declarat Iohannis. Liberalul a mai afirmat că Ponta vorbeşte despre unire, în timp ce între Moldova și Transilvania nu există nici o autostradă. El a promis că din poziția de președinte va garanta statul de drept şi independenţa Justiţiei, ca să nu mai existe politicieni care „bagă mâna în banul public” și „să nu avem un guvern care crede că poate lua tot”.

Iohannis s-a întrebat retoric de unde are PSD atâţia bani pentru campania electorală, de a ajuns Ponta să aibă afișe „pe fiecare stâlp, gard şi copac”. Este și motivul pentru care va propune, odată ajuns la Cotroceni, „să schimbăm legislaţia de finanţare a partidelor şi a campaniei electorale (…) să se spună cine finanţează şi cât se cheltuie în campanie”. „Este inadmisibil ca unii să cheltuie zeci de milioane de euro în campania electorală”, a mai spus liberalul. Organizatorii susțin că la mitingul de la Iași au fost peste 25.000 de participanți.

Kelemen: Autonomia nu e de la diavol

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit la Miercurea Ciuc, despre o lipsă de încredere dintre români și maghiari din cauza căreia „este foarte greu să construiești ceva”. „ Românii cred că maghiarii (…) vor să fure ceva din această țară, vrem să lezăm interesele societății și interesele statului român și nu este adevărat. Și maghiarii au altfel de prejudecăți și nu au încredere în români pentru că maghiarii cred că românii vor să-i asimileze, vor să le ia cultura, limba, simbolurile, identitatea națională”, a spus Kelemen, care consideră că e vorba despre prejudecăți, „moșteniri grele care vin din comunism și poate din perioada interbelică și rămân în fiecare generație”. În opinia sa, societatea românească trebuie convinsă, în primul rând, că „autonomia nu e de la diavol”. Kelemen a vorbit despre proiectul UDMR pentru autonomie despre care a susținut că nu este unul perfect, „nu este o Biblie”, ci poate fi modificat și îmbunătățit. Maghiarul e convins că autonomia poate contribui la o Românie puternică. „Nu am cerut mai mult decât ceea ce ni s-a promis în 1918. Au trecut 25 de ani de la căderea comunismului, am obținut de atunci foarte multe rezultate”, a declarat Kelemen. El a susținut din nou necesitatea modificării Constituției de către Parlamentul ce va fi ales în 2016.

Meleșcanu nu a fost ofițer acoperit

Candidatul independent, Teodor Meleșcanu, a declarat sâmbătă într-o emisiune televizată că nu a fost niciodată ofițer acoperit și de fiecare dată, la cele trei mandate de senator, candidatura sa a fost verificată de„CNSAS și de toți ceilalți”. „Este aberant, dacă ești șef nu ești acoperit. Nu am fost nici ofițer activ, nici acoperit, nici descoperit, nici înainte, nici acuma, nici în viitor”, a spus Meleșcanu, la TVR. El a susținut că deși faptul că a fost director al SIE este unul dintre marile sale atuuri, nu are ce să valorifice în campania electorală, pentru că „informațiile Serviciului de Informații Externe sunt strict informații de politică externă”.

Despre legătura cu serviciile secrete, Meleșcanu consideră că „dacă este folosită în campania electorală împotriva unor competitori sau a altora, sau în politică, sau pentru crearea de false majorități prin soluții imorale, cum se spune, acesta este un lucru rău. Dacă le folosește în interesul țării este un lucru foarte bun”.

El a afirmat că, fiind șef al SIE, nu avea de unde să aibă informații „despre dosarele care s-au deschis, dosarele sunt la Parchet, sunt în curs de elaborare, de cercetare”.

Udrea vrea naționalizare

Candidatul PMP, Elena Udrea, a declarat duminică, la Timișoara, că electoratul PNL și PDL ar trebui să o susțină pentru a ajunge în turul doi, pentru că este convinsă că poate să îl „bată” pe Victor Ponta, în timp ce Iohannis nu ar fi în stare de victorie în fața premierului. Ea susține că în mod categoric va cere ajutorul electoratului liberal. „Dacă într-adevăr cei de la PNL vor să învingă PSD și vor să-l învingă pe Victor Ponta, ar trebui să sprijine candidatul care chiar îl poate învinge. Klaus Iohannis nu poate și știu și ei lucrul acesta”, a spus Udrea. Ea a reluat ideea că va schimba premierul în cazul în care ajunge la Cotroceni ori prin schimbarea majorității parlamentare, ori va cere dizolvarea prin referendum a Parlamentului actual, care este un scut pentru corupți. „Vă asigur că un președinte puternic schimbă tot într-o lună de zile”, a promis Elena Udrea, care vrea un Parlament cu doar 300 de aleși.

Candidatul PMP a mai susținut că România trebuie să se reindustrializeze, deoarece „guvernările roșii au distrus industria românească”, prin privatizare făcută prost sau din interese „și a ajuns la fier vechi”. Udrea își asumă și propunerea de naționalizare a obiectivelor economice „care au fost privatizate prost, a acelora pe care cei care le-au privatizat nu și-au îndeplinit obligațiile contractuale și care au fost închise sau ruinate, așa cum se întâmplă în toată țara”, să ajungă înapoi la stat și „să facem cu ele ceea ce avem nevoie”.

de Răzvan Mateo Mateescu Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php