Octav Bjoza, secretar de stat

1 973

Pentru prima dată după 25 de ani, foştii deţinuţi politic din România vor fi reprezentaţi în structurile de stat de către un reprezentant al lor. Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România, a fost numit în funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Numirea a fost făcută de premierul Victor Ponta prin Decizia nr. 277 din 1 octombrie 2014.

Decizie pusă în sertar

     Înfiinţarea în cadrul Secretariatului General al Guvernului a unui departament pentru foştii deţinuţi politic are însă o istorie lungă. ,,La fiecare schimbare de Guvern am retrimis un proiect de lege în care am trecut solicitările noastre, ale foştilor deţinuţi politic. N-am fost ascultaţi niciodată, proiectul rămînînd undeva prin sertarele Guvernului. De 3-4 ani m-am luptat pentru indemnizaţii ca să nu mai spun despre facilităţile prevăzute de legea în vigoare şi care nu se aplică. Ultimele discuţii le-am avut cu premierul Victor Ponta în acest an cînd am fost invitat la Guvern pentru a mă cunoaşte şi a afla ceea ce sîntem noi ca asociaţie. Am fost surprins atunci să aflu că premierul nu ne cunoştea. A promis atunci (n.r. luna martie 2014) că va înfiinţa un departament la nivelul Secretariatului General al Guvernului. De atunci am mai avut întîlniri cu ministrul Muncii, cu alţi secretari de stat, cînd am discutat de facilităţile de care putem beneficia. Documentele necesare înfiinţării departamentului la care făcea referire premierul au ajuns la secretarul de stat de la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-198, Ioan Muraru. Au trecut cîteva luni şi nimeni n-a mai amintit nimic despre promisiune. Săptămîna trecută a avut loc o întîlnire între premierul Victor Ponta, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu. La acea întîlnire, preşedintele Constantinescu l-a întrebat pe premier ce se întîmplă cu decizia dată în favoarea AFDPR. A fost surprins să afle că aceasta nu s-a emis. Chemat secretarul de stat Muraru, acesta i-a spus premierului că este în sertar. A fost semnată pe loc şi publicată în Monitorul Oficial din data de 1 octombrie 2014″ a spus Octav Bjoza, preşedintele AFDPR.

Organigrama departamentului

     Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-198 funcţionează de mai mulţi ani, dar i-a avut în vedere doar pe revoluţionarii din Decembrie 1989. Începînd cu 1 octombrie 2014, Secretariatul va avea şi un departament care se va ocupa doar de foştii deţinuţi politic din România. Departamentul va fi condus de un subsecretar de stat numit de premier şi încă 5 angajaţi. ,,Prima întîlnire pentru a afla detaliile despre acest departament, organigrama, o voi avea marţi, 7 octombrie a.c. ora 14.00 cu secretarul de stat Ion Muraru” a spus subsecretarul de stat Octav Bjoza.

Se dublează indemnizaţiile

     Odată cu decizia de numire în funcţia de subsecretar de stat a lui Octav Bjoza, premierul a promis şi dublarea indemnizaţiilor foştilor deţinuţi politic. ,,Premierul a spus că indemnizaţiile vor fi dublate aşa cum a promis şi se va aplica decizia pînă la alegeri. Vom vedea dacă este aşa” a adăugat Octav Bjoza. Foştii deţinuţi politic din Făgăraş au spus că acest pas este dovada recunoşterii meritelor lor, a luptei anticomuniste. ,,Faptul că sîntem reprezentaţi în Guvern este o veste bună pentru noi cei care mai sîntem în viaţă. Săptămîna trecută a mai plecat unul dintre noi, Gheorghe Peptea din Iaşi. Octav Bjoza cu siguranţă va fi persoana care va urmări să se respecte întocmai deciziile noastre, ale AFDPR şi pe care le aşteptăm de 25 de ani” a spus preşedintele filialei Făgăraş a AFDPR, Augustin Răduţ.

,,Nu vom avea mari pretenţii”

     Întrebat Octav Bjoza care vor fi pretenţiile lui şi ale AFDPR de la această funcţie în Guvern, acesta a răspuns simplu ,,nu vom avea mari pretenţii”. ,,În primul rînd să se respecte legea aflată în vigoare referitoare la noi, foştii deţinuţi politic, pentru că nu se respectă. Mă refer la gratuităţile în Sănătate, medicamente, analize, internări, scutirea de impozite şi chirii pentru spaţiile în care funcţionează filialele AFDPR, dar şi dublarea indemnizaţiilor aşa cum s-a promis. Departamentul, cu siguranţă, va avea un buget din care să ne suportăm editarea de cărţi, dezvelirea de monumente, organizarea de simpozioane, etc. Pînă acum mereu aveam probleme cu finanţarea acţiunilor noastre, a congreselor AFDPR” a mai spus Octav Bjoza.

de Lucia Baki Monitorul de Fagaras

1 Comment
  1. Iacobini A. says

    nu-mi vine sa cred…a luat-o razna Ponta, a fumat ceva? A devenit anticomunist din lingau de kagebist? fix inainte de alegeri vaneaza voturi? ce vrea? ce mizerie mai urmareste?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php