Simpozionul Internațional Experimentul Pitești-Reeducarea prin Tortură, la a XIV-a ediție

0 424

 

La sfârșitul acestei săptămâni, mai exact în perioada 26-28 septembrie, la Pitești se va desfășura cel de-al XIV-lea simpozion ,,Experimentul Pitești-Reeducarea prin tortură’’. Seria de conferințe se va desfășura în sala mare a Primăriei Pitești, urmând ca invitații să facă și o vizită la fosta închisoare, de pe strada Negru Vodă.

Invitații de onoare ai evenimentului sunt Nicolae Dabija, Mihai Neagu Basarab și Petru Grior. Vor lua cuvântul foști deținuți politici ai regimului comunist, istorici, precum și reprezentanți ai autorităților publice.

Între anii 1949 și 1953, la închisoarea piteșteană s-a implementat de către generalul Nicolschi una dintre cele mai odioase metode de reeducare, care a purtat numele de Experimentul Pitești: deținuții, marea majoritate legionari, erau ,,educați’’ prin tortură chiar de către camarazii lor, colegi de celulă. Oficial, au murit în acest experiment aproximativ 100 de deținuți, majoritatea tineri, dar, conform unor mărturii ale supraviețuitorilor, numărul victimelor a fost mult mai mare. Pe lângă cei decedați sau schilodiți pe viață, cei mai mulți dintre deținuți au fost afectați psihic, pe viață, după seria lungi de torturi și umilințe.

Citește AICI mai multe despre Experimentul Pitești!

Pentru a afla mai multe despre această pagină neagră din istoria Piteștiului și a țării, sunt invitați să participe la acest simpozion cât mai mulți argeșeni, în special tineri.

sursa: Arges Plus

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php