Confiscarea dreptei

0 636

Confiscarea dreptei in Romania, tara in care aceasta a avut cea mai puternica traditie, a fost o conditie obligatorie pentru ca Romania sa nu mai fie a „romanilor, a tuturor romanilor si numai a romanilor”, dupa cum spunea Nicolae Iorga.

 

Dupa decembrie 1989 s-a lucrat intens la acest lucru, in primul rand prin GDS si Revista 22, structuri lansate pe piata de Silviu Brucan, acesta oferindu-le ideologie, legaturi si sprijin logistic (Editura Politica a trecut cu arme si bagaje la Editura Humanitas). S-au transformat in promotoare ale ideii de dreapta, contrapozitionandu-se imagologic (nu si ideologic) stangii bolsevicului Ilici Iliescu. In fapt, prin mesajul internationalist, antiromanesc si cosmopolit au anulat semnificatia notiunii de dreapta, reducand chestiunea la cateva considerente economice, si ele la randul lor destul de evazive.

Rasturnand ideea statului etnocrat de care vorbea Nichifor Crainic, ai carui piloni principali sunt „pământul, sângele, sufletul şi credinţa”, corifeii „noii drepte” au creat o ideologie surogat, menita sa schimbe paradigma traditionala. Pentru a-l anihila si a-l „tranfera” de la dreapta la stanga, nationalismul a fost dat pe mana lui Vadim Tudor, acesta „rezolvand” astfel problema, risipind energiile nationale. Mesajul marilor ganditori nationalisti interbelici (Constantin Noica este de 24 de ani arestat in celula Humanitas) a fost inlocuit cu urlete dezaxate, maneaua vadimista „nationalista” fiind muzica pe care UDMR-ul a crescut si la propriu si la figurat.

Anii au trecut, Brucan nu mai traieste, vorbeste acum in cazan cu Lenin, in schimb omuletii roz de la GDS si 22 au ramas pe aici, ajungand la ideea ca lumea s-a cam plictisit de ei, avand nevoie de figuri noi: dreapta este acum reprezentata de Basescu, Udrea, Macovei, de noii „intelectuali” de tip Papahagi, Cristian Preda, Baconscki si alti „grei”, care il injura bineinteles pe noul Iliescu, adica pe micul Titulescu.

Un vant destul de rece imi sufla in ceafa, aducandu-mi aminte ca din peisaj lipseste cam de mult timp Vadim, semn ca lumea s-a plictisit bineinteles si de acesta. Intrebarea este: cine va fi noul bufon lansat pe piata de structurile oculte? Sper ca macar maneaua sa fie un pic mai putin asurzitoare…stau in padure, asadar, probabil ca sunt rupt de realitate, dar dimineta cand deschid larg fereastra catre tara, as vrea sa aud cantand ciocarlia.

de Mihai Tirnoveanu

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php