97 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, EROINA care are şi astăzi mormântul PROFANAT de comunişti

1 1.318

monument ecaterina teodoroiu original 97 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, EROINA care are şi astăzi mormântul PROFANAT de comunişti VIDEO

Pe numele său adevărat, Cătălina Toderiu, Ecaterina Teodoriu s-a născut în Vădeni, pe atunci sat, actual cartier al Târgu-jiului, la 14 ianuarie 1894.

Imediat ce România a intrat în Primul Război Mondial, Ecaterina s-a înrolat ca soră medicală, iar după moartea fratelui ei, Nicolae, căzut în luptă, decide că trebuie să-i ia locul pe front.

97 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, EROINA care are şi astăzi mormântul PROFANAT de comunişti VIDEO

De-a lungul luptelor, Ecaterina a dovedit curaj, fiind ridicată la gradul de sublocotenent, primind comanda unui pluton de infanterie.

Cătălina va muri în timpul bătăliei de la Varniţa şi Muncelui, la 22 august 1917. Ofensiva Armatei Germano-Austro-Ungar a fost oprită şi cu preţul vieţii ei. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!”.

A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea. Mai târziu, trupul neînsufleţit al eroinei a fost mutat în centrul Municipiului Târgu Jiu, unde se află şi acum.

Pe vremea comuniştilor, crucea de la căpătâiul Ecaterinei a fost dărâmată şi nici astăzi nu a fost pusă la loc.

mausoleu ecaterina teodoroiu fara cruce 97 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu, EROINA care are şi astăzi mormântul PROFANAT de comunişti VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: ActiveNews

1 Comment
  1. lacramioara stoenescu says

    În copilărie, adoram „povestile adevarate”. De aceea o rugam pe mama mare sa-mi povesteasca mereu despre prietenia ei cu eroina noastra nationala, Catalina Teodoroiu. Bunica mea o cunoscuse in perioada primului razboi mandial, cand se refugiase din Giurgiu, impreuna cu familia sa la Iasi.
    Ea avea doua fetite, una de patru si alta de şase ani si un baiat de 12 ani. Fata cea mica era mama mea, Melania Stoenescu. În acest timp, bunicul lupta pe front.
    Mama mare functiona ca sora de caritate la spitalul unde se afla convalescenta Catalina Teodoroiu, deoarece fusese ranita.
    Bunica a ramas impresionata de determinarea Catalinei de a-si razbuna fratii si parintii care fusesera ucisi de nemti. Desi roiau in jurul ei printesele si chiar regina, pe Catalina n-o impresionau onorurile, fiind convinsa ca trebuie sa se intoarca pe front. Rugile bunicii mele ca ea sa ramana in spatele frontului, motivandu-i ca este prea tanara sa mearga la o moarte sigura, nu au fost luate in seama.
    De ce guvernantii nu gasesc de cuviinta sa-i cinsteasca memoria acestei eroine?.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php