Seara de film: „GEORGE MANU. Rectorul din Zarca Aiudului”

1 383

Cafeneaua culturală „La Vulturi” (str. Vulturilor nr. 8) vă invită luni, 4 august a.c., de la ora 21.00, la vizionarea filmului „George Manu. Rectorul din Zarca Aiudului”, în regia lui Nicolae Mărgineanu.

După film, vom vorbi pe tema acestuia cu cîţiva foşti deţinuţi politici.

Intrarea este gratuită.

Documentarul vorbeşte despre viaţa şi sfîrşitul martiric al unuia dintre marii savanţi români interbelici.

George Manu, un strălucit fizician, a fost condamnat în 1948 la muncă silnică pe viaţă de către autorităţile comuniste, pentru apartenenţa sa la Mişcarea Legionară.

A fost întemniţat la Aiud, unde a devenit un izvor nesecat de cunoştinţe pentru ceilalţi deţinuţi politici, pe care i-a ajutat să supravieţuiască sumbrului univers concetraţionar prin refugiul în lumea cunoaşterii.

I s-a propus eliberarea, pentru a lucra la centrul nuclear sovietic de la Dubna, în schimbul renunţării la idealurile şi crezurile sale, dar a refuzat categoric, la fel cum a făcut-o şi pe patul de moarte, cînd i s-a propus să se „reeduce” şi să intre în slujba regimului comunist pentru a i se da tratamentul salvator.

A murit în închisoare, iar trupul i-a fost arunca în groapa comună de la Rîpa Robilor.

sursa: Blogul lui Claudiu Tarziu

1 Comment
  1. Emil Hidos says

    Buna Seara ,
    …. ma numesc Emil H. si am o intrebare : se poate cumpara acest DVD (film ) ????? Daca , Da , atunci va rog
    sa-mi trimiteti adresa si suma , de unde pot comanda . Ma intereseaza tot ce este despre Zarca de la Aiud , unde si eu mi-am petrecut ,ceva peste 4 ani din tineretea mea (1970-1974 ) pentru Propaganda Impotriva Orinduirii Socialiste. Imi pare rau ca nu sint in tara , pentru a participa , miine la vizionare……..
    Cu respect. Emil H.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php