BLAJINUL FRATE RUS …. Ierti, dar NU uiti !

0 938

Se tot aud teorii cum ca ar trebui sa ne avem bine cu vecinii…cine uita istoria risca sa o repete….

Masacrul de la Fântâna Alba. Una dintre cele mai mari tregedii ale istoriei noastre.

S-au împlinit, în prima zi a lunii aprilie, 73 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba, în Duminica Pastelui anului 1941.

Localitatea Fântâna Alba se afla pe teritoriul Ucrainei de azi, și a fost scena unuia dintre cele mai tragice evenimente din istoria noastră, mii de români fiind executați de sovietici, singura lor vină a fost că și-au dorit să se intoarcă acasă, să trăiască în România.

După ce trupele sovietice au pus stăpânire pe Basarabia şi Bucovina de Nord, în primăvara lui 1941, serviciile secrete ruse au propagat în rândul populației române din Bucovina de Nord că, pentru o scurtă perioadă de timp, trecerea graniței în România este un lucru acceptat de autorități. Aceste zvonuri au fost aruncate pentru a atrage în cursă românii care doreau să treacă graniţa din teritoriile ocupate.

Astfel, în data de 1 aprilie 1941, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului, purtând în faţă un steag   alb şi  însemne religioase, icoane, prapori şi crucile bisericilor din satele lor, au format o coloană paşnică de peste 3.000 de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română în speranţa că aşa vor putea să ducă până la capăt acţiunea lor.

În poiana Varniţa, la circa trei kilometri de graniţa română, grănicerii sovietici i-ar fi somat să se oprească. După ce coloana ar fi ignorat somaţia, sovieticii au tras în plin cu mitraliere, încontinuu, secerându-i.

Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia. După masacru răniții au fost legați de cozile cailor și târâți până la 5 gropi comune săpate dinainte, unde au fost îngropați, unii fiind în viață încă. Două zile și două nopți s-amișcat pământul în acele gropi, până ce toți românii aruncați acolo și-au dat și ultima suflare.

Supravieţuitorii  au fost arestaţi şi, după torturi de neimaginat, au fost duşi în cimitirul evreiesc din acel orăşel şi aruncaţi de vii într-o groapă comună, peste care s-a turnat şi s-a stins var.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php