SIMPOZION „IN MEMORIAM” ION GAVRILĂ OGORANU

0 365

unnamed (1)

 

Sala Unirii din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit în data de 22 mai 2014 participanții la cea de-a IV-a ediție a simpozionului dedicat memoriei unuia dintre cei mai importanți luptători din Rezistentă Națională anticomunistă din România a€“ Ion Gavrilă Ogoranu.

Organizatorii manifestării culturale și spirituale au fost Consiliul Județean Alba, Fundația „Ion Gavril㠃 Ogoranu” și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Au participat intelectuali și cercetători din instituțiile de cultură din Alba Iulia, studenți și profesori de la Universitatea €œ1 Decembrie 1918 grupuri de elevi însoțiți de profesori de la liceele din Alba Iulia, vechi prieteni și admiratori ai eroului comemorat.

Istoricul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia a deschis lucrările salutând prezența tinerilor la manifestare și apreciind că evocarea unor personalități eroice ale trecutului apropiat deschide perspective unei receptări mai bune a fenomenelor sociale, spirituale și culturale din prezent.

Coriolan Baciu, președintele Fundației €œIon Gavrilă Ogoranu”, a prezentat o evocare emoționantă a personalității excepționale a lui Ion Gavrilă Ogoranu și a refăcut traseele de luptă și jertfă ale tinerilor din Grupul Carpatin Făgărășan, cu sublinierea parcursurilor de intersecție a acestei lupte cu cea a altor grupuri de rezistentă, în mod deosebit cu cele din zonă județului Alba.

 

 

unnamed (2)

 

Dl Prof. Univ. Dr. Pompiliu Manea de la Universitatea din Cluj a prezentat în cuvinte calde personalitatea lui Ion Gavrilă și a adus elemente interesante privind participarea acestuia la acțiunile de rezistentă în timpul grevei studențești de la Cluj din anul 1946. Pentru tinerii prezenți în Sala Unirii a făcut o prezentare interesantă a rosturilor luptei naționale de rezistență și a naționalismului românesc îngemănate în acțiunile și lucrările scrise de Ion Gavrilă după anul 1989.

Ioan Hantulescu a adus mărturia unui ziarist veteran care l-a intervievat în mai multe rânduri pe Ion Gavrilă și care se simte în continuare subjugat de înțelepciunea și prestanța personală a celui dispărut acum 8 ani, declarând asistenței că modelul de personalitate a lui Ion Gavrilă i-a schimbat în mod fundamental opțiunile și convingerile. A făcut și o paralelă între rezistentă armată din munți și rezistentă celor din închisori, menționând împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu, a cărui lungă și grea detenție a fost de asemenea un model de rezistentă față de un regim opresor și criminal.

Istoricul Liviu Pleșa de la CNSAS a prezentat o sumă de documente și fotografii inedite, pe care le-a descoperit în arhivele CNSAS, și care aduc unele informații noi privind capturarea membrilor grupului de rezitenta din Munții Făgărașului.
Istoricul Liviu Zgarciu, sufletul și animatorul acestor întâlniri, a recomandat tinerilor prezenți să rămână aproape de istorie și de figurile cu adevărat importante ale trecutului recent, pentru a fi în măsură să construiască o societate viitoare bazată pe valori și dreptate.

Coriolan Baciu a încheiat prezentând tema principală din acest an ale manifestărilor Fundației €œIon Gavrilă Ogoranu”, respectiv împlinirea a 50 de ani de la eliberarea din închisoare a deținuților politici din anul 1964 și a invitat pe cei prezenți la Comemorarea anula a Rezistenței Naționale de al Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbătă de Sus din 18-20 iulie a.c.

 

unnamed

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php