Ce ne asteapta daca vin din nou rusii peste noi – Jurnalul din munţi al partizanului Vasile Motrescu: “Stau prigonit de frații mei trădători care și-au vândut țara și sufletele lor dracilor din Rusia”

3 921

Vasile Motrescu CNSAS Securitate“Credinta in Dumnezeu a fost arma mea cea mai puternica.” – Vasile Motrescu, Jurnal din timpul rezistentei armate din munti

Vasile Motrescu in Dosarul CNSAS

“Este un caz unic în istoria rezistentei anticomuniste din România. Un taran bucovinean sarac, Vasile Motrescu, constrâns de comunisti sa ia calea codrului, a pus mâna pe arma spre a-si apara libertatea si viata. În acelasi timp, în anii 1952-1954, el noteaza zilnic ceea ce face si simte. Este singurul partizan anticomunist român de la care a ramas un “Jurnal“, în care a consemnat toate preocuparile, suferintele si gândurile care îl framântau, toate evenimentele si sperantele care i-au marcat viata de om liber în salbaticia muntilor, ziua si noaptea, vara si iarna”, se afirma in prezentarea lucrarii “Jurnalul unui partizan: Vasile Motrescu si rezistenta armata din Bucovina, 1944-1958“, de Adrian Brisca (INST). Vasile Motrescu mai scrie si noua excelente scrisori, pline de patriotism si curaj, pe care partizanul le-a trimis autoritatilor comuniste, precum si sase poezii, compuse în aceleasi conditii vitrege. Vasile Motrescu, care s-a aflat si alaturi de Gavril Vatamaniuc, are la un moment dat si un joc cu Securitatea, dar doar pentru a salva in cele din urma gruparea lui Ion Gavrila Ogoranu, celebrul luptator din munti, care afirma, in documentarul video din finalul materialului, ca autorul randurilor de mai jos, in ciuda aparentelor de simplu taran, era un literat si un foarte bun cunoscator al istoriei nationale. Nascut la 11 octombrie 1920 în comuna Vicovu de jos, județul Suceava, Vasile Motrescu, dupa ce este capturat prin tradare, este executat la Botosani, pe 29 iulie 1958, la orele 21,30. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Integral la MARTURISITORII.RO

 

3 Comments
 1. Un student says

  Eu cred, totuși, că se referea la timpul său. Nu are nici o legătură cu ce se întâmplă astăzi. Dar hai să ne gândim ce se va întâmpla daca astăzi vin americanii peste noi: -munții noștri rași de pe fața pământului datorită explorării prin cianurare a aurului și a altor metale prețioase, care automat vor fi permise; -problema gazelor de șist se va extinde automat în toată țara, astfel vor ridica sonde legal și liniștiți. Astea sunt doar două probleme cu care ne-am confrunta dacă ar veni AMERICANII, nu RUȘII peste noi!

  1. Constant says

   Esti student la Kremlin ?

 2. Florin Dobrescu says

  Gazpromul este american?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php