Institutul “Elie Wiesel” se implica in scandalul strazii Petre Tutea

2 364

petre tuteaPe adresa Consiliului Local Timișoara a sosit o scrisoare din partea Institutului „Elie Wiesel”, prin care se solicită renunțarea la demersul de atribuire a numelui lui Petre Țuțea unei străzi din Timișoara. Institutul se alătură astfel unui alt gest similar demarat de patru dascăli de la UVT. În mediul on-line, marea majoritate timișorenilor este însă de acord cu inițiativa municipalității.

Marți, comisiile de specialitate ale Consiliului Local Timișoara vor dezbate proiectul de hotărâre privind atribuirea numelui gânditorului Petre Țuțea unei străzi din Timișoara. Propunerea a venit din partea viceprimarului Dan Diaconu și are acordul Comisei de atribuire sau schimbare de denumiri de străzi din cadrul municipalității. Imediat după ce acest lucru a devenit public, patru dascăli de la Universitatea de Vest au trimis primăriei o adresă prin care contestă acest demers. Semnatarii Robert Reisz, Claudiu Mesaros,Constantin Pârvulescu și Ciprian Pânzariu își motivează gestul în principal prin faptul că Țuțea ar fi fost „membru al nomenclaturii legionare”.

Demersul celor patru a stârnit mari reacții ale timișorenilor, mai ales în mediul on-line, marea majoritate fiind în favoarea lui Țuțea. Inclusiv decanul Facultății de Sociologie și Psihologie a UVT, Alin Gavreliuc, și-a arătat dezacordul vizavi de demersul celor patru. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Eli Wiesel” a trimis o scrisoare CL, prin care contestă atribuirea numelui lui Petru Țuțea unei străzi din Timișoara. Scrisoarea va fi analizată în cadrul comisiilor de specialitate ale CL care se întrunesc marți pentru a discuta controversatul proiect. Dacă totuși va primi aviz pozitiv în comisii, proiectul va ajunge cel mai probabil la dezbatere și vot la prima ședință de plen.

Străzi cu numele lui Petre Țuțea există în mai multe orașe din România, începând cu București și continuând cu Iași, Oradea, Suceava, Aiud etc. În Cluj-Napoca, numele marelui gânditor român a fost dat chiar unui liceu. Doar în Timișoara s-a produs un scandal atât de mare pe marginea acestui subiect. De Iulia Avram –DeBanat

2 Comments
 1. gh raducan says

  Olipsa crasa de tact si educatie in care persista aceasta fundatie ,condusa de un presupus detinut in lagarele naziste.Deontologia spune ca nu ai voie sa-te amesteci in viata publica si istorica aunei tari,Romania nu este Palestina dle W, Apropo dece nu aveti tatuajul din lagar/??? Cand veti dovedii macar cumartori ca ati fost in lagare atunci mai discutam despre indizerabila dvs activitate. in Romania.

  1. dec says

   Domnule gh raducan,

   Romania INCA nu este palestina, dar palestenizarea este inceputa din 1990 si acum se afla in plina desfasurare (…).

   Urmariti filmul de mai jos si observati cum au pus umarul englezii in israelizarea Palestinei si cum pune umarul UE in palestanizarea Romaniei!

   Holocaustul a fost si este impotriva poporului roman incepind cu invazia Lacustelor Mondiale chiar dupa pacea de la Adrianopol din 1829.

   https://www.youtube.com/watch?v=t4C08C8cgGo

   PS. Trimiteti filmul mai departe, deoarece este facut chiar de un „evreu” / khazar!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php