VIOLENŢELE DIN KYIV ŞOCHEAZĂ LUMEA ÎNTREAGĂ

0 356

MANIFESTANŢII  EUROMAIDANULUI  NU  CRED  PROMISIUNILOR  LUI  IANUKOVYCI

Şapte zile continuă confruntările în centrul Kyivului, însă de două zile situaţia pare a fi paşnică, dar tensionată. Manifestanţii înalţă baricade de 4 metri şi pe alte străzi din apropiere, extinzând astfel EuroMaidanul, fiindcă au rămas deziluzionaţi în liderii opoziţiei  – O. Teahnibok, V. Kliciko, A. Iaţeniuk – care, după 6 ore de tratative cu Ianukovyci, joi noapte, s-au întors  aproape că fără rezultate pozitive. Din principalele cerinţele înaintate – anularea legilor drastice din 16 ianuarie, pedepsirea vinovaţilor de violenţele şi omorurile activiştilor, demisionarea guvernului, alegerile anticipate ale preşedintelui şi parlamentarilor – doar cu o singură concesie din partea lui Ianukovyci – eliberarea tinerilor protestatari care se află în închisori (doar pe acei care puterea consideră că n-au săvârşit crime), cu condiţia încheierii unui armistiţiu şi ca manifestanţii să elibereze strada Hruşevski. Iar la sesiunea extraordinară a Radei Supreme ce va avea loc marţi, 28 ianuarie, să fie examinate respectivele cerinţe ale opoziţiei.  Însă manifestanţii, sosiţi din întreaga Ucraină, nu cred în promisiunile lui Ianukovyci ce nu o dată i-a minţit, considerând că doreşte doar să tărăgăneze timpul. De aceea activiştii continuă, pe un ger de minus 20 de grade, să se pregătească de un nou atac al forţelor de ordine.  Pentru a avea unde se încălzi şi odihni, a obţine ajutor medical, protestatarii au ocupat clădirea Ministerului Politicii Agrare şi  de pe str. Hreşceatyk (TV 5).

Ianukovyci zâmbeşte în faţa camerelor de luat vederi de parcă nimic nu s-a întâmplat,  şi-i critică pe conducătorii ţărilor din UE că se amestecă în chestiunile Ucrainei, iar Azarov îi numeşte pe protestatari  „terorişti, care încearcă să înfăptuiască o lovitură de stat, să împiedice alegerilor preşedinţiale din 2015”(TSN).

Vineri după masă, la Kyiv a sosit, în calitate de reprezentant special al UE, Stefan Fule, comisarul european pentru extinderea şi politica de vecinătate, care s-a întâlnit cu Ianukovyci, cu cei trei lideri ai opoziţiei şi activişti ai Maidanului (cântăreaţa Ruslana şi jurnalista Tatiana Cernovil).

Iar SUA, în sfârşit, a introdus sancţiuni – a interzis intrarea în ţară deputaţilor poporului din Partidul Regiunilor V. Oliinyk şi O. Bondarenko, la rând e A. Kliuev, nou-numitul şef al administraţiei preşedintelui şi V. Zaharcenko, ministrul de interne.

CRUZIMEA  TRUPELOR  SPECIALE  UCRAINENE  A  ŞOCAT  O  LUME

Un adevărat şoc a fost pentru lumea întreagă faptul că în secolul XXI serviciile speciale ucrainene îi schingiuiesc cu cruzime pe conaţionalii lor. Astfel, tânărul Myhailo Nyskohuz, în vârstă de 17 ani, student la un colegiu din Cernăuţi, a fost bătut crunt –  dezbrăcat, i-au frânt mâna şi degetele, l-au tăiat cu cuţitul –  şi arestat de „Berkut”, apoi reţinut pe 2 luni şi poate fi privat de libertate pe un termen de la 8 până la 12 ani. Lovindu-l cu picioarele şi bastoanele, l-au impus să cânte imnul Ucrainei, întrebându-l ironic: „Unde e Bandera al tău? De ce nu vine să te salveze?”.

Erou al EuroMaidanului a devenit şi bucovineanul Myhailo Gavriliuk din s. Iarivka, raionul Hotin, imaginile video ale căruia au înconjurat întreaga lume pe Internet.  Activistul şi membru al cazacilor ucraineni, în vârstă de 34 de ani, a împrumutat 200 de grivne de la vecini pentru a se deplasa la Kyiv, lăsând acasă soţia şi fiul de 12 ani şi de la sfârşitul lunii noiembrie se află pe Maidan. În timp ce îşi salva camarazii răniţi de „Berkut” pe str. Hruşevski, a fost prins de subdiviziunea specială „Omega”, dezbrăcat cum l-a născut maică-sa, la o temperatură de minus 10 grade de ger, tăiat cu cuţitul la şold, bătut cu violenţă de miliţienii care au făcut un coridor viu, ordonându-i să fugă prin el. Fiindcă a refuzat, l-au doborât jos, lovindu-l cu picioarele şi sărind pe el. Apoi l-au ridicat, s-au filmat şi fotografiat cu el, l-au impus să strige „Iubesc „Berkut”-ul!”. Deoarece nu le-a îndeplinit ordinul, l-au torturat din nou şi l-au aruncat într-un camion închis, unde se mai aflau 11 activişti răniţi şi bătuţi. Unul dintre ei, făcându-i-se milă, i-a dat o pereche de pantaloni şi o scurtă de pe el. A fost purtat pe la trei secţii de miliţie din Kyiv, abia în ultima fiind lăsat. Pierzându-şi cunoştinţa, a fost dus la spital de Ambulanţă, unde îl aşteptau activişti ai Maidanului, foşti ostaşi internaţionalişti, care l-au luat cu ei pe Maidan, unde i-a fost acordat ajutor medical. Vitali Iarema, ex-şeful miliţiei kyivene, a declarat că foştii săi subalterni i-au recunoscut pe miliţienii ce şi-au bătut joc de Myhailo, că aceştia sunt membri ai unităţii militare nr 3027, dislocată în s. Novi Petrivţi de lângă Kyiv, misiunea cărora constă în lupta cu terorismul şi eliberarea ostaticilor, dar nu să-şi bată joc de popor.

Myhailo, în pofida violenţelor ce le-a suferit, a declarat că rămâne pe Maidan până la victorie ce e aproape. Iar zilele trecute, la începerea sesiunii Consiliului Raional Hotin, când în sală au fost răspândite fotografiile consăteanului schingiuit, deputaţii, chiar şi regionalii, au votat pentru demisionarea guvernului lui Azarov (TV 5, TSN).

UCRAINA  CUPRINSĂ  DE  PROTESTE

Două zile la rând, în multe regiuni ale Ucrainei –  Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Rivne, Hmelniţkyi, Cerkasî, administraţiile orăşeneşti Kyiv şi Jytomyr, oamenii, răspunzând la cruzimea celor de la putere, a „Berkut”-ului, au luat cu asalt clădirile administraţiilor şi consiliilor regionale, instaurând puterea Consiliului Poporului, nou organizat. Iar administraţiile de stat din Transcarpatia, (Ujgorod) şi Volyn (Luţk) se află încă în blocadă. Sâmbătă dimineaţă a început asediul Administraţiei Regionale Vinnyţa, care după cum informează TSN, a fost deja ocupat de manifestanţi.

Astfel, cele mai crâncene bătălii s-au dat pentru Cerkasî. 5000 de manifestanţi au ocupat clădirea administraţiei de stat, însă peste câteva ore forţele speciale, folosind grenade şi gaze lacrimogene au eliberat sediul, pe mulţi rănindu-i grav, iar pe 58 – arestându-i.

La Lviv, activiştii au găsit pe teritoriul spitalului de psihiatrie un autobuz cu reprezentanţi ai trupelor speciale „Grifon”, care aşteptau ordin pentru a se deplasa la Kyiv, însă manifestanţii, ajutaţi de medici, i-au blocat.

Vineri dimineaţă, înainte de începerea sesiunii extraordinare a Consiliului Regional Cernăuţi, clădirea conducerii ţinutului bucovinean a fost blocată de aproape 1000 de protestatari, care apoi au luat cu asalt sediul administraţiei regionale de stat, cerând demisionarea lui M. Papiev, şeful organului executiv,care a refuzat categoric, dispărând în clădire. Iar M. Gainiceru, preşedintele Consiliului Regional, a fost lovit în cap, fiind spitalizat. Manifestanţii au spart uşa, două geamuri şi au pătruns înăuntru, înfruntând rezistenţa miliţienilor, care au aruncat în ei de la etajul doi cu scaune, au folosit fumigene, gaze lacrimogene. Protestatarii au reuşit, totuşi, să ocupe clădirea, afirmând că de acum înainte ea aparţine poporului, iar deputatul poporului M. Burbak s-a autodeclarat intendentul sediului. Noii stăpâni ai sediului au sigilat birourile, au organizat apărarea clădirii, la care participă un detaşament de activişti şi 17 miliţieni. Cernăuţenii îi asigură cu produse, iar manifestanţii au reparat uşile şi au acoperit geamurile cu peliculă.

Cu toate că sesiunile Consiliilor regionale Doneţk, Harkiv, Dnipropetrovsk, Odesa, Lugansk, Rada Republicii Autonome Crimeea au adoptat hotărâri în susţinerea lui Ianukovyci, pentru lichidarea EuroMaidanului şi pedepsirea participanţilor la el, întreaga Ucraină e cuprinsă de protestele euroactiviştilor – demonstraţii paşnice au loc şi în Doneţk, Lugansk, Odessa, Dnipropetrovsk, Kirovograd, Poltava, Herson etc (TV 5)

EXALAREA  CONFLICTULUI  CONTINUĂ

Vineri noapte spre sâmbătă, exalarea confruntărilor dintre protestatarii de pe str. Hruşevski, miliţie şi „Berkut” a reînceput. Activiştii ard anvelope pentru a împiedica orizontul de tragere al forţelor speciale, care continuă să împuşte cu gloanţe de cauciuc, să arunce grenade, să folosească tunuri cu apă rece la o temperatură de minus 20 de grade. Drept răspuns, manifestanţii aruncă în ei cu pietre, cu sticle cu „cocktail Molotov”.  Iar sâmbătă dimineaţă luptele au încetat datorită unui tânăr, care, ţinând sus drapelul ucrainean, a mers benevol la tratative cu „Berkut”-ul, însă, până ce, el nu s-a întors, a dispărut.

După cum informează TV 5, miliţia şi serviciile speciale colaborează cu criminalii (tituşki), care îi urmăresc pe activiştii EuroMaidanului, îi duc în afara oraşului, terorizându-i şi omorându-i.

Mulţi jurnalişti de la teleradiodifuziunile şi ziarele de stat se concediază din motive ideologice (TV 5,TSN).

Felicia NICHITA-TOMA Zorile Bucovinei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php