IPS Teofan: „Dumnezeu și familia sunt adevărurile fundamentale ce ajută o națiune să ființeze și să viețuiască”

0 340

Și în acest an, Piaţa Unirii din Iași a fost locul de întâlnire pentru aproximativ 2000 de oameni, care au dorit să serbeze și să retrăiască momentul Unirii Principatelor Române de acum 155 de ani. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi o slujbă de Te Deum, precum şi rugăciuni de binecuvântare pentru odihna celor care au înfăptuit Unirea din 1859.

Azi, 24 ianuarie 2014, în Piaţa Unirii din Iaşi,  2000 de oameni au fluturat steguleţe cu drapelul României în cinstea împlinirii a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi slujba Te Deum-ului în amintirea făuritorilor Unirii din anul 1859. Soborul slujitor ce l-a însoțit pe IPS Teofan a fost format din arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului Administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vilie Doroşincă, protopopul Protoieriei Iaşi 2, şi pr. pr. Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iaşi.  Slujba de mulţumire s-a oficiat şi ca evocare a multelor slujbe de Te Deum care s-au săvârşit în momentele istorice importante care au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor Ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească, o slujbă de Te Deum a precedat lucrările Adunării Elective din Moldova, care l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, şi tot cu slujba de Te Deum a început şi Adunarea Electivă de la Bucureşti, care l-a ales domnitor tot pe Cuza.

„ Acolo unde nu este familie, nu este societate, şi fără societate nu poate fi naţie”

Înainte de alocuţiunile oficialităţilor, IPS Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt, în care a subliniat că Dumnezeu şi familia sunt cele două cuvinte fundamentale care trebuie să caracterizeze poporul român:  „Am rostit o scurtă rugăciune în această zi binecuvântată, pentru odihna sufletelor celor care au făurit Unirea acum 155 de ani. Ne-am rugat, de asemenea, ca duhul unității să nu ne părăsească, nici pe noi, cei de astăzi, nici pe cei care vor veni după noi. Rugăciunea rostită se aşează și ca o nădejde că ceea ce s-a împlinit acum 155 se întăreşte, se menţine şi se adânceşte. 24 ianuarie este zi de aniversare, pe de o parte, dar și de conştientizare, pe de altă parte. Pentru ca această dublă faţetă, aniversare și conștientizare, să se împlinească, putem fi ajutaţi de două cuvinte pe care măritul domn Alexandru Ioan Cuza le-a rostit la câțiva ani după Unirea din 1859, ce au fost cuprinse în documentele oficiale ale vremii. Iată ce grăia domnitorul în 1860, respectiv 1861: «Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre, prin înțelepciunea poporului și a condus nația către viitor. (…) Acolo unde nu este familie, nu este societate, şi fără societate nu poate fi naţie». Aceste două cuvinte testament, rostite de Alexandru Ioan Cuza, pot fi împlinite dacă românul de astăzi şi românul de mâine încearcă să înţeleagă că Dumnezeu și familia sunt adevărurile  fundamentale ce ajută o națiune să ființeze, să viețuiască și să supraviețuiască”.

Înainte de discursurile oficiale, a fost ţinut un moment de reculegere pentru cei care au murit în accidentul aviatic din urmă cu câteva zile, din Munţii Apuseni. Pentru a le aduce un omagiu victimelor, oficialităţile ieşene au anulat manifestările festive programate pentru a marca Ziua Unirii, care au continuat doar cu depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia din Piaţa Unirii, și cu defilarea gărzii de onoare.

Slujba Parastasului pentru domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza

Tot azi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum și pentru domnitorii Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, ale căror oseminte sunt aşezate tot în lăcașul de cult monahal ieșean. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt în care a vorbit despre dorinţa de unitate naţională manifestată de fiecare din cei trei domnitori.

sursa: Doxologia

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php