Despre rugăciune

0 443

Rugaciunea…Ce este rugaciunea? Este, ca sa dam definitia cea mai clara si mai concise, vorbirea cu Dumnezeu…De ce este ea importanta? Este de o vitala importanta pentru faptul ca aceasta vorbire cu Dumnezeu in rugaciune intretine relatia tata-fiu, fiindca prin jertfa pe cruce a Mintuitorului nostru Iisus Hristos am fost infiati din robia pacatului si a Satanei. Da, asta am devenit, fii ai lui Dumnezeu prin har. Prin legea harului, prin legea Noului Testament omului i se da posibilitatea mintuirii sufletului, i se da posibilitatea sa  devina cetatean al patriei ceresti prin pazirea poruncilor lui Dumnezeu. Iar rugaciunea este actul cel mai intim al relatiei dintre om si Dumnezeu. Prin rugaciune omul isi descopera  Creatorului sufletul sau, necazurile sale, durerile sale. Iar Dumnezeu este cel mai fidel confident al nostru, este Tatal bun care implineste toate cererile noastre in mod tainic.Fiindca bunul Dumnezeu asculta fiecare rugaciune si implineste toate cererile omului. Numai rabdare sa avem si bineinteles credinta. Omul sa ceara in rugaciune lucruri folositoare sufletului sau si sa fie convins ca le va primi…Ca scris este:” Cere si ti se va da , bate si ti se va deschide…..” Nu scrie “poate ti se va da “, ci omul cu siguranta va primi ceea ce a cerut, daca a cerut lucruri folositoare pentru mintuirea lui.Sigur ca lucruri folositoare pot fi si de natura materiala, dar cele mai importante sunt cele spirituale.

Omul , totodata trebuie sa si multumeasca Tatalui ceresc pentru cele primite, caci asa este firesc sa multumim. Caci cele primite sunt din marea dragoste a lui Dumnezeu pentru noi, din marea Sa iubire de oameni. Si omul san u uite sa multumeasca lui Dumnezeu pentru toate… Si pentru bucurii dar mai ales pentru necazuri ca de aici vine inteleptirea noastra.Necazurile ne calesc…Ele sunt medicamente cu gust amar, dar care vindeca sufletul de patimi si de pacat…Caci cel ce rabda aceste necazuri pina la capat se va mintui…..Fiindca viata aceasta este si cu necazuri si incercari dar si cu bucurii…Si ce primim in schimbul rabdarii noastre…Fericirea vesnica…I-auziti…Cit de bun este Dumnezeu….Ca acel ce il iubeste pe Dumnezeu are zile bune si aici pe pamint , iar dincolo merge in odihna si bucuria cea vesnica…Iar noi cit suntem de pacatosi…

Insa modalitatea cea mai potrivita de a multumi lui Dumnezeu este viata noastra curate, hotarirea noastra tare de a nu ne intoarce la pacat, dorinta noastra de a ne curati prin Spovedanie curata si Sf. Impartasanie,in cadrul Sfintei noastre Biserici ortodoxe dreptmaritoare.     Apoi, un alt reper este Sf. Liturghie de Duminica si din sarbatori. Fiindca rugaciunea de acasa este net distincta de rugaciunea din biserica… Una este sa te rogi acasa si alta e sa te rogi in casa lui Dumnezeu. La Sf. Liturghie crestinii se roaga impreuna si intra in comuniune de rugaciune si iubire cu semenii sai , dupa modelul Sf.Treimi. In timpul rugaciunii de la Sf. Liturghie omul primeste har, primeste in chip tainic daruri in sufletul sau, se intareste in duh, se intelepteste, urca pe scara dumnezeirii. De aceea Sf. Liturghie este atit de importanta pentru ca in timpul Sf. Liturghii pe de o parte se prefac Sf. Daruri in Trupul si Singele lui Hristos, care este darul cel mai de pret a lui Dumnezeu pentru oameni  sip e de alta parte prin rugaciunea comuna oamenii intra in comuniune cu Creatorul si cu semenii. Nu intimplator Sf. Apostol Pavel spune ca rugaciunea este “viata duhului”. Cel ce nu se roaga , ii provoaca sufletului sau, duhului sau o moarte lenta.Deoarece prin rugaciune dobindim putere si har prin care tinem la departare duhurile rele care produc patimi in sufletele noastre. Un pusnic din Moldova inca in viata spunea ca  prin rugaciune ne curatam sufletul… Precum o rufa care se spala de murdarie cu detergent, asa se curate sufletul nostru prin rugaciune. Iata deci citeva din roadele rugaciunii si citeva repere scurte despre rugaciune.

Rugaciunea trebuieste impletita cu postul , caci postul fara rugaciune este o simpla dieta medicala. Dar combinat cu rugaciunea face minuni in viata omului…Da , face minuni, fara nici o indoiala.. Oare nu prin post si rugaciune Sfintii faceau minuni mari, inviau mortii prin harul lui Dumnezeu? Da sigur.   Si noi putem fi sfinti, prin pazirea poruncilor lui Dumnezeu. Si noi putem deveni sfinti prin viata noastra curate si prin smerenie si ascultare…Ca sfintii au fost oameni obisnuiti ca si noi , dar au ajuns la sfintenie prin marea dragoste pentru Dumnezeu, prin pazirea poruncilor si lupta continua cu pacatul… Si ei au avut caderi , dar s-au ridicat si au luptat cu mai mare curaj cu pacatul.

Deci vedem dragii mei citeva din reperele care pun in lumina importanta vitala a rugaciunii pentru crestin. Sa nu uitam deci de rugaciune. Stiu ca vremurile sunt asa cum sunt, Munca omului contemporan devenind de cele mai multe ori inrobitoare, nelasind timp pentru rugaciune.Dar noi sa ne rugam ori de cite ori avem ragaz, acasa , pe strada , la birou, cu rugaciunea atit de simpla si de frumoasa numita rugaciunea inimii:”Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul”. Caci dumnezeu vede ca vremurile sunt asa cum sunt dar vede si faptul ca nu-L uitam sin e trimite har si ajutor la vremea potrivita.

Asa ca frati romani de aici si de peste hotare , sa ne mobilizam cu totii si sa ne rugam unii pentru altii ca numai asa vom birui. Sa ne facem timp si pentru sfinta biserica, pentru sfintele slujbe si sa participam in mod activ, dupa puterile noastre la viata Bisericii si sa lucram cu curaj si nadejde la mintuirea noastra.Sa ne documentam , san e luminam citind Scrierile Sfintilor Parinti si cartile cele ziditoare ale dreptei credinte ortodoxe.

Si unii prin altii cu siguranta vom ajunge la Hristos, in patria cereasca, in raiul cel preafrumos. Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.

CU DRAGOSTE , PR. ANDREI

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php