40 de experţi susţin: Roşia Montană are potenţial real de dezvoltare ecoturistică

0 342
Braşov, 5 noiembrie 2013 – 40 de experti internaționali și români în ecoturism au semnat o scrisoare de susținere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană. Astfel, semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roșia Montană să permită opțiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism printr-un concept modern specific unei dezvoltări durabile ce permite activități din domeniul ecoturismului, agriculturii și serviciilor adiacente.

Aceşti experți au participat la discuții despre potenţialul real de dezvoltare de la Roşia Montană, ei fiind în România la iniţiativa Asociaţiei de Ecoturism din România (AER).

Experţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de distrugerea ireversibilă a unor bogăţii naturale şi culturale, dacă proiectul de exploatare propus de RMGC va deveni realitate. ”Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativă, cu deplin respect pentru comunitate şi natură”, declară Bogdan Papuc, Director AER. ”Considerăm că acestă zonă are posibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism, dacă acestui tip de dezvoltare i se crează premizele pentru a exista”, a mai declarat acesta.

Semnatarii fac parte din organizaţii precum: Naturefriends International, WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Asociaţia Norvegiană de Ecoturism, Asociaţia Estoniană de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco şi Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federaţia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din ţară sau străinătate.

Asociaţia de Ecoturism din România (AER), este un parteneriat pentru conservarea naturii și dezvoltarea ecoturismului, între asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locală şi conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii şi agenţii de turism.

Scrisoare de susținere a dezvoltării durabile prin ecoturism la Roșia Montană

Noi, experți în ecoturism, conservarea naturii și dezvoltare locală durabilă, apreciind că zona Roșia Montană din Munții Apuseni este amenințată cu distrugerea ireversibilă de către un proiect minier, ne arătăm susținerea față de opțiunea de dezvoltare alternativă a zonei. Considerăm că ecoturismul reprezintă o soluție viabilă în contextul natural și cultural al zonei și este în măsură de a genera un impact substanțial social (locuri de muncă) și economic (venituri directe și indirecte în economia locală), fără a distruge resursa naturală și culturală. Eficiența modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrat de succesele înregistrate de diversele destinații de ecoturism la nivel global și european.

Considerăm oportun ca opțiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism să fie materializată prin adaptarea actualului Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roșia Montană, la un concept modern specific unei dezvoltări durabile, prin permiterea dezvoltării de activități din domeniul ecoturismului, agriculturii și serviciilor adiacente.

În acest context, solicităm autorităților române să ia în calcul opțiunile de dezvoltare durabilă alternative mineritului în Roșia Montană, prin realizarea și ulterior implementarea unei strategii de dezvoltare bazată pe ecoturism și totodată protejarea resurselor naturale și culturale ale acestei zonei importante la nivel european.

sursa: rosiamontana.org

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php