Cu dedicatie pentru pastorul Tokes: Documente FBI privind lobby-ului maghiar iredentist din anii ’60

2 490

laszlo-tokes-portret-de-cavaler-al-ordinului-steaua-romaniei-in-10-declaratii-18463041

La finele saptamanii trecute, pe 27 octombrie, a avut loc ”marele mars al secuilor pentru autonomie”. Organizatoric, un simplu fiasco, dar, ca incarcatura simbolica, un prilej perfect pentru a ne reaminti cateva dintre “anexele” iredentismului.

Spre exemplu, “marele mars al secuilor” ne duce involuntar cu gandul la “marea ancheta penala” in cazul organizarii ilegale a taberei extremiste de la Joseni. O ancheta penala care, iata, se fla in continuare in faza de proiect. Din informatiile obtinute pana acum, nici primarul si nici presedintele CJ Harghita – cum, de altfel, niciunul dintre consilierii locali sau judeteni – n-au fost invitati la audieri, macar in calitate de martori, de catre procurori.

Pe de alta parte, nici “marea investigatie a finantarii ilegale” din strainatate a formatiunii lui Tokes n-a produs efecte notabile. SRI, SIE si DNA, institutii sesizate cu privire la o ilegalitate demonstrata, nu s-au aplecat asupra problemei. Suspansul persista, ilegalitatea exista.

Nu in ultimul rand,  “marea solutie de la Ministerul Educatiei” in chestiunea “manualului de istorie a secuilor”  ar fi trebuit sa transeze o chestiune flagrant ilegala dar si abjecta. Falsificarea istoriei este – am aceasta convingere ferma – mult mai dureroasa decat ordinariile birocratice sau administrative.

Cu toate acestea, niciun gest institutional pana acum. Astazi, in schimb, subiectul incalcarii ritualice si deja traditionale a Articolului 1 din Constitutie a fost redeschis. Culmea, tot de Tokes, cel care, printr-un neinspirat arc peste timp, l-a adus in discutie pe Martin Luther King. Cumva, intr-o interpretare  perversa a istoriei, pastorul Tokes si pastorul King s-ar intalni in stratosfera luptei pentru drepturile minoritatilor. Ridicol, nu si surprinzator.

Si, pentru ca pastorul Tokes – convertit deunazi la europarlamentarism – a adus in discutie America anilor  ’60, se impune o replica. O replica a documentelor extrase din arhiva recent desecretizata a FBI, care prezinta o imagine interesanta a lobby-ului maghiar iredentist din SUA de la jumatatea veacului trecut.

Informatiile complete pe razvanzamfir.ro

2 Comments
 1. lica says

  Astia traiesc in trecut. Dar…uite ca si televiziunile din Occident au relaltat despre aceasta manifestare. Daca guvernul Romaniei nu ea masuri…ref la manifestarile Secuiilor si steagurilor cares peste tot si ne sufoca ne vom trezi ca intr-o zii Bruxelul da ordin Romaniei sa de-a Autonomie secuilor. Nu inteleg manifestarile lor la care se flutura steagurile Maghiare??..Nu de la Romani cer Autonomie? Ok ! steagul Secuiesc dar alaturi trebuie Steagul Romanesc! Slovacia a dat o lege a steagurilor straine arborate in tara lor. Doar la evenimente deosebite la care sant implicati vizitatorii tarii respective..Nu airea sa demostram cu steaguri straine!! Slovacii pot…dece noi nu??

 2. linaura5 says

  ce trebuie sa facem contra lor???? SE SIMTE O MARE NECESITATE DAR NU AUD NICI O ACTIUNE… CRIMINALII ASTIA CONTINUA INTR O LARGHETE TERIBILA SA FACA TOT FELUL DE ABUZURI SI ILEGALITATI IAR GUVERNUL NICI NU SE SESIZEAZA…

  EU CRED CA TREBUIE SA REINTRODUCEM PEDEAPSA CU MOARTEA IN ROMANIA ….

  REGRESAM CIND ESTE CAZUL… SAU DACA NU ATUNCI FACEM ALTFEL…

  HAIDUCESTE… CRED CA TREBUIE SA NE PUNEM PE TREABA…

  CICA AM PUTEA FI CONSIDERATI EXTREMISTI …. DACA ESTE SA PUNEM NUM%E PE TOT CE NE INCONJOARA ATUNIC CE NUME AR TREBUII SA LE DAM LOR DUPA FAPTE SI ACTELE DE TRADARE ALE TARII SI NEAMULUI????

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php