SCANDAL. Florin Călinescu i-a sechestrat pe oamenii lui Ovidiu Tender

0 779

26959florin-calinescu-1

SC Prospecţiuni SA, firma lui Ovidiu Tender, e pe cale să stârnească un scandal la scară mare. De săptămâni bune angajaţii firmei lui Tender calcă terenurile oamenilor din mai multe localităţi, unde îşi lasă şi instalează fel de fel de obiecte (cabluri, maşini etc.) pentru a căuta resurse naturale. Problema este că Prospecţiuni SA nu are acordul proprietarilor şi nici un drept legal pentru aceste activităţi.

În urmă cu nici două luni, angajaţi ai miliardarului timişorean Ovidiu Tender dădeau năvală peste cele aproximativ 80 de hectare de vie pe care cunoscutul realizator tv Florin Călinescu le deţine în comuna Moşna, judeţul Sibiu. Compania Prospecţiuni SA încălca astfel proprietatea privată a actorului, care a luat imediat atitudine şi cele mai drastice măsuri. Prin angajaţii săi, actorul i-a sechestrat pe oamenii lui Tender cu tot cu maşinile cu care intraseră pe terenul său. Surse din Poliţia din Moşna ne-au declarat că, după discuţii aprinse între reprezentanţii companiei Prospecţiuni SA şi Florin Călinescu, cei sechestraţi au fost lăsaţi să plece pe baza unui proces-verbal semnat între părţi.

Vorba lui Florin Călinescu

Florin Călinescu ne-a declarat, într-o notă comică: „Ştiu ceva despre ce s-a întâmplat acolo, dar ca să răspund jurnalistic trebuie să-l sun pe asociatul meu din Mediaş. Te rog suna-mă mâine”. După care ne-a spus că nu dă de asociatul lui că este „sus în vie”. Firma lui Tender, prin oamenii săi, a ocupat abuziv şi terenurile unei familii pe o suprafaţă de patru hectare. Proprietarului, care confiscase la rândul său cablurile lăsate de oamenii lui Tender pe pământul său, cei de la Prospecţiuni SA au refuzat în repetate rânduri, chiar în sediul Poliţiei din Biertan, să-i pună la dispoziţie un astfel de proces-verbal. Dimpotrivă chiar! L-au ameninţat cu închisoarea pe acesta, de faţă cu oamenii legii, şi au făcut presiuni asupra sa pentru a semna un proces-verbal în care să spună că acele cabluri au fost de fapt furate. În aceeaşi situaţie se regăsesc în prezent mulţi alţi proprietari de terenuri agricole din judeţul Sibiu şi nu numai, unde compania lui Tender pătrunde fără a avea nici un acord din partea localnicilor şi nici o problemă cu legea pe care o încalcă abuziv în numele companiei de stat Romgaz Mediaş. De frică şi din cauza raportului de cauze inegal, oamenii preferă să tacă şi să nu sesizeze organele abilitate ale statului. Potrivit informaţiilor noastre, Prospecţiuni SA are cel puţin 60 de angajaţi care se ocupă de securitatea oamenilor săi numai în zona Mediaş. Bine organizată, firma lui Tender are câte un punct de lucru în mai toate judeţele ţării, înregistrând o cifră de afaceri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, de aproximativ 37 de milioane de euro în 2010, respectiv 70 mil. euro în 2012. Pe de altă parte, Romgaz este cea mai profitabilă companie din portofoliul statului. Anul trecut, producătorul de gaze naturale a avut afaceri de peste patru miliarde de lei şi un profit de 762 milioane de lei.

Nimic nu le stă în cale

Într-o plângere formulată către Parchet de către unul dintre localnicii din Copşa Mare, comuna Biertan, judeţul Sibiu se arată: „Pentru ocuparea terenurilor şi pentru lucrările întreprinse de firma Prospecţiuni SA pe terenurile noastre agricole, firma Prospecţiuni SA nu a solicitat şi nu a primit acordul meu de proprietar. Practic, pe terenurile mele agricole, semănate cu iarbă de cosit şi lucernă, persoane ce purtau uniformele firmei Prospecţiuni SA au instalat cu maşini de teren cabluri şi marcaje, împiedicându-mă, într-o perioadă de aproximativ 10 zile, să întreprind lucrări ale pământului necesare pentru acest sezon. Subsemnatul, am semnalat (în prezenţa preotului paroh Ioan Bica din satul Copşa Mare), unor persoane cu uniforma firmei Prospecţiuni SA, faptul că nu au dreptul de a-mi încălca proprietatea şi de a instala cabluri şi marcaje pe terenurile mele, solicitându-le totodată să le retragă de pe terenurile mele. Persoanele cu uniforme au refuzat să dea curs solicitărilor mele şi astfel, subsemnatul, am ajuns, fără voia mea, fără rea-credinţă, să am terenul ocupat de cabluri instalate ilegal de necunoscuţi, prin încălcarea şi afectarea terenurilor care se află în proprietatea mea. În toată această perioadă, nu am fost informat despre intenţia firmei Prospecţiuni SA, provenienţa cablurilor şi cine este proprietarul lor de drept. Fiind nevoit să desfăşor lucrări agricole, în data de 28 am mutat cablurile de pe terenul unde au fost instalate. Consider astfel că am fost de la bun început şi până la sfârşitul evenimentelor descrise în prezenta plângere, într-o situaţie a erorii de fapt – cauză ce înlătură eventualul caracter penal al faptei mele de a muta cablurile dintr-un loc în altul, aşteptând să le înmânez ulterior proprietarului de drept, în baza unor acte doveditoare”.

Pe un sit UNESCO

Într-o scrisoare deschisă adresată firmei lui Tender, trimisă şi către autorităţile abilitate ale statului, Asociaţia Neuer Weg notează: „În 09.08.2013, lucrătorii SC Prospecțiuni SA au efectuat împușcări subterane în situl UNESCO de la Biertan, în imediata apropiere a zidului Cetății, ansamblu monument istoric de importanță mondială! Astfel firma a comis o faptă penală, dublată de un gest sfidător la adresa culturii și civilizației. Angajaţii firmei au intrat, în 09.08.2013, la Malancrav, în grădina conacului Prințului Charles de Wales, instalând senzori și cablaje. Această infracțiune nu este mai gravă decât încălcarea dreptului la proprietate a altor cetățeni, dar este un simbol al lipsei de conștiință a lucrătorilor firmei Prospecțiuni SA pentru urmările negative ale activităților lor, inclusiv pentru imaginea angajatorului. Lucrătorii Prospecțiuni SA fac împușcări cu explozibil chiar și noaptea, creând frică și neliniște în comunitățile locale (exemplu: sat. Malancrav, com. Laslea, jud. Sibiu, 09.08. 2013)“.

Tender: Este o prostie

Cotactat telefonic, într-o încercare de a elucida adevărul, Ovidiu Tender ne-a declarat: “Este o prostie tot ce am auzit şi ce s-a înţeles. Nu e vorba de gaze de şist. Peste tot în ţară firma Prospecţiuni SA face cercetări geologice şi nimic altceva. Probabil că sunt unii mai needucaţi, dar cu siguranţă există nişte interese contrare. Altfel nu-mi explic ce se întâmplă. Există Legea petrolului care spune foarte clar că statul român este proprietar pe bogăţiile pământului şi că nimeni nu se poate opune în faţa sa când sunt căutate astfel de resurse”.

Ce spune legea

Interesant este că, în articolele din Legea petrolului privind dobândirea folosinţei accesului la terenurile pe care se efectuează operaţiuni petroliere sunt prevăzute următoarele aspecte: “În caz de forţă majoră sau avarie, accesul la terenuri este neîngrădit, iar evaluarea efectelor accesului se va face ulterior, cu respectarea dreptului la despăgubire a proprietarului terenului”. Avocaţii cabinetului de avocatură Diana Gavra au declarat pentru cotidianul PUTEREA: „Persoana care are un drept de servitute de acces la un teren petrolier poate folosi terenul afectat de servitute pentru a ajunge la terenul petrolier. Această servitute presupune plata unei rente stabilite de comun acord către proprietarul terenului prin care se face accesul. Dacă părţile nu cad de acord, instanţa va stabili o rentă echitabilă. Terenurile folosite pentru acces vor fi determinate astfel încât să aducă o minimă atingere dreptului de proprietate în zona exploatării. Durata servituţii este durata exploatării petroliere. Limitele acestei servituţi sunt clar determinate de lege şi pagubele produse proprietarilor sunt compensate prin renta pe care cel care exploatează terenul petrolier trebuie să o plătească”.

Inspectoratul General al Poliţiei Române ne-a informat că există mai multe plângeri penale ale cetăţenilor împotriva societăţii SC Prospecţiuni SA, majoritatea sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburare de posesie.

La un pas de dictatură

În 2010, regizorul american Josh Fox a realizat unul dintre cele mai tulburătoare documentare făcute vreodată în SUA, nominalizat de altfel la Premiile Oscar. Filmul “Gasland” prezintă exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul ca fiind pe teritoriul Statelor Unite gazele sunt mult mai ieftine decât cele de import, firmele au început extragerea masivă de pe proprietăţile oamenilor, folosind în proces produse chimice ce au dus la poluarea apei. Deşi tăcerea unora a fost cumpărată cu staţii de filtrare  şi bani, au fost şi oameni care  au mărturisit în acest film chinurile pe care sunt obligaţi să le traiască zi de zi. În februarie anul trecut, Fox a fost arestat în timp ce filma momente de la audierile comisiei din Camera Reprezentanţilor, reunită pentru a dezbate spinoasa problemă a fracturării hidraulice şi exploatării gazelor.

 sursa: http://www.puterea.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php