Biserica spune “nu” proiectului Rosia Montana: Nu vom fi partasi la un asemenea pacat grav

0 793

Biserica-spune-nu-proiectului-Rosia-Montana-Nu-vom-fi-partasi-la-un-asemenea-pacat-grav

Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica s-au declarat impotriva proiectului Rosia Montana, potrivit reprezentantilor acestora audiati, vineri, la Comisia privind Rosia Montana.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Romane, preotul Ionut Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a mentionat ca Patriarhia Romana reafirma pozitia Sfantului Sinod al BOR, adoptata in sedinta din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronuntat in defavoarea realizarii proiectului Rosia Montana, “pentru ca aceasta parte a tarii sa poata conserva patrimoniul cultural si integritatea mediului inconjurator”.

“Pornind de la temeiul biblic potrivit caruia pamantul este creatia lui Dumnezeu, daruita omului spre conservare si cultivare si de la faptul ca tipul de exploatare a minereului propus astazi va afecta atat ecologic, cat si uman zona Rosia Montana, BOR reafirma ingrijorarea fata de efectele nocive ireversibile asupra mediului si patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Rosia Montana”, a mai aratat Corduneanu.

Acesta a subliniat ca BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din Romania Andrei Marcus, care a prezentat si punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice, a afirmat ca Biserica catolica de ambele rituri este impotriva proiectului Rosia Montana si propune Guvernului retragerea proiectului.

“Pana nu vom avea garantii, propunem Guvernului retragerea proiectului privind Rosia Montana si facem apel la clasa politica din Romania sa guverneze responsabil cautand binele comun al tuturor cetatenilor tarii si nu interesele proprii”, a spus Marcus.

El a aratat ca atat timp cat nu exista garantii certe si sigure privind protectia mediului, sanatatea cetatenilor si o imbunatatire a calitatii vietii in Romania, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din Romania nu pot fi de acord cu proiectul Rosia Montana.

“Se incearca sa dea, mai pe nimic, aurul galben al Romaniei si, pe langa faptul ca poporul roman nu pare ca va trai mai bine, vom lasa mostenire un lac de cianuri generatiilor viitoare si un noian de pericole pentru sanatatea si bunastarea lor.

Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din Romania nu vor sa fie partase la un asemenea pacat grav impotriva binelui comun al tarii si, de aceea, se pronunta imporiva proiectului Rosia Montana, fiind astfel alaturi de toti cei care vor binele generatiilor de astazi si de maine ale poporului nostru”, a mai afirmat Andrei Marcus.

Acesta a prezentat, in acest sens, un document semnat de Inalt Preasfintitul Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit romano-catolic de Bucuresti, presedintele Conferintei episcopale a episcopilor catolici din Romania.

sursa: www.ziare.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php