CHIPUL HIDOS AL COMUNISMULUI. Arheologii au finalizat raportul asupra gropii comune de la Periprava. Dovezi materiale incontestabile ale cruzimii torţionarilor.

3 913

arheologii-au-finalizat-raportul-asupra-gropii-comune-de-la-periprava-dovezi-materiale-incontestabile-ale-cruzimii-tortionarilor-galerie-foto-18463392Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a făcut public  raportul arheologic privind investigațiile de teren de la fosta colonie de muncă de la Periprava. Diagnosticul arheologic confirmă existența unei gropi comune cu rămășițe umane aparținând unor victime de la colonia de muncă.
„În urma investigațiilor întreprinse în septembrie 2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la Periprava (jud. Tulcea) a identificat un loc de înhumare a deținuților decedați în perioada 1958-1963 în colonia de muncă Periprava. Locul de înhumare se află în perimetrul actualului cimitir al localității, într-o zonă lipsită de morminte ale comunității locale de ruși lipoveni. Săpăturile arheologice au acoperit un areal circa 700 mp, fiind identificate rămășițe umane aparținând unor defuncți depuși în modalități diferite, înhumați în mai multe perioade.
periprava groapa comunaRaportul privind diagnosticul arheologic efectuat în cimitirul de la Periprava (comuna C.A. Rosetti, jud. Tulcea) conține detalii cu privire la stabilirea locului de înhumare a deținuților din colonia de muncă și la modalitatea în care s-au practicat aceste înhumări. Așa cum rezultă din datele raportului, practica de înhumare iese din tiparele tradiționale. De exemplu, unul dintre schelete are picioarele încrucișate și legate (probabil cu o sârmă), iar poziția nefirească a capului, aplecat într-o parte, împreună cu vertebrele cervicale (dislocate), denotă o introducere forțată a cadavrului. În alte cazuri, defunctul este depus într-o ladă confecționată din material lemnos perisabil, iar un altul a fost probabil înfășurat într-un fel de rogojină din material organic. Într-un alt caz s-a observat clar o neglijență la manipularea cadavrului în momentul introducerii în groapă. Spre exemplu, unul din capetele cadrului de lemn suprapunea craniul, ieșit pe jumătate în afară. O particularitate anatomică interesantă a fost constatată la un alt defunct: mâna dreaptă este îndoită, cu palma adusă sub bărbie, iar laba piciorului drept lipsește”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei.
periprava 1Raportul a fost redactat de Constantin Băjenaru şi Dan Vasilescu Intre observatiile acestora, se remarca faptul ca detinutii au fost imbracati fara haine si ca ar fi posibila chiar identificarea unora dintre ei. „La toate aceste observații se adaugă și lipsa oricărui element de inventar funerar sau a resturilor de îmbrăcăminte sau încălțăminte, ceea ce denotă încă o dată că avem de-a face cu o abatere de la ritualul tradițional de înmormântare. În concluzie, diagnosticul arheologic efectuat în cimitirul de la Periprava a permis descoperirea unor morminte care aparțin cel mai probabil deținuților din colonia de muncă. Precizăm că un studiu antropologic al osemintelor (coroborat eventual cu analize ADN) ar putea aduce argumente în plus în acest sens, iar o cercetare mai amplă a perimetrului, coroborată cu studiul minuțios al documentelor de arhivă poate conduce eventual chiar la identificarea unor persoane din lista celor decedați„, se arată în raportul celor doi cercetători.
„IICCMER va transmite Parchetului General toate aceste noi informații”, a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Sursa: Jurnalul.ro

periprava 2

3 Comments
  1. IO.../ says

    N-or fi evrei?

  2. Ion Olaru says

    Sunt 35 de tortionari depistati, insa autoritatile neo-comuniste nu se misca, fiind „tovarasi si pretini” cu ei.

  3. IO.../ says

    Dar fostii inspectori de penitenciare si doctorii,care aveau responsabilitate profesionala,cu numai morala,de buna ingrijire si vietuire a detinutilor,unde sant?Unde sant cei din MAI care au dat ordinile de executare a tot ce s-a intamplat,in acele vremuri,in penitenciarele din Romania,sau numele lor cel putin.Astea trebuesc descoperite,in primul rand,si apoi tortionarii directi.Tortionari au fost eechivalentul calailor din Evul Mediu,isi puneau masca pe fata si omorau cu nonsalanta,la ordin,dar cei fara masca vedeau pe viu crimele fara sa se fereasca.Cei ce ordonau atrocitatile sant mult mai vinovati decat calaii.Concret cu nume,nu”regimul totalitar comunist e de vina”,cu care se spala pe maini,de singele nevinovat varsat de fii de aur ai neamului romanesc,criminalii din acele timpuri si fii lor din zilele actuale amare ale Romaniei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php