PRIMUL EFECT al PROTESTELOR Roşia Montană. Cu cât au scăzut acţiunile Gabriel Resources, în 2 zile

0 578
toronto_31947600

Acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit la Bursa din Toronto.La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie. Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% marţea trecută, ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto.

Joi, acţiunile Gabriel Resources au urcat cu 2,4%, iar vineri au închis în coborâre cu 0,58%. Bursa din Toronto a fost închisă luni. Circa 1.000 de oameni au protestat luni seara la Bucureşti, contestând planul Gabriel Resources de a folosi cianură pentru extragerea aurului.

Demonstraţia a avut loc după ce Guvernul a anunţat săptămâna trecută un proiect de lege care ar permite începerea activităţilor la Roşia Montană şi care prevede majorarea participaţiei statului la acest proiect. Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că ar putea cere organizarea unui referendum, anul viitor, referitor la proiectul de la Roşia Montană, care potrivit Gabriel Resources ar fi cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu declanşează acum referendum naţional privind Roşia Montană, considerând că o dezbatere parlamentară ar fi utilă şi a precizat că, din acest moment, va fi „neutru” în legătură cu acest subiect pentru ca, la nevoie, să poată fi un mediator credibil.

Gabriel Resources se aşteaptă să obţină avizul Parlamentului României pentru exploatarea din Munţii Apuseni în termen de două-trei luni, potrivit directorului general al companiei.

„Sperăm că va fi un proces de două, până la trei luni. Este puţin incert”, a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, într-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

La ora transmiterii acestei ştiri, acţiunile companiei sunt în scădere cu 14,7%.

În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

| de pe realitatea.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php