Torţionarii au fost ocrotiţi de autorităţi 23 de ani. Foştii deţinuţi politici pun la dispoziţia organelor de anchetă vastul material documentar adunat.

2 410

La Jilava cu dl Marcel Petrisor ghid

C O M U N I C A T

Federația Română a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști (FRFDPLA) a primit cu satisfacţie demersurile IICCMER prin care, în sfârșit, după 23 de ani de la căderea comunismului, foștii șefi de lagăre și închisori politice vor fi trași la răspundere penală pentru crimele săvârșite atunci împotriva luptătorilor anticomuniști și a elitelor societății românești. Chiar dacă tardiv, acest demers este important pentru restabilirea dreptății și reîntronarea deplină a legalității, principiu esențial în consolidarea statului de drept.

Totuși, dorim să reamintim IICCMER, organelor penale ale statului român și publicului românesc, faptul că noi, foștii deținuți politici și urmașii noștri ducem încă din 1990 această luptă pentru tragerea la răspundere penală a torționarilor vinovați de exterminarea camarazilor noștri de luptă. Primele anchete penale la adresa foştilor şefi ai Securităţii – Alexandru Nicolski (născut Boris Grunberg) şi Alexandru Drăghici au fost deschise prin demersurile colegilor noştri, între care regretaţii Gheorghe Jijie şi Constantin Iulian.

Din păcate, din cei doi şefi ai Securităţii, coordonatori ai crimelor regimului comunist, unul a decedat subit, iar celălalt a fost favorizat să fugă în străinătate.

Timp de douăzeci şi trei de ani ne-am străduit, prin nenumărate demersuri, să determinăm deschiderea anchetelor penale împotriva acestor criminali, în ciuda autorităţilor penale care permanent au obstrucţionat şi tergiversat demersurile noastre, ocrotind practic pe vinovaţi, care în majoritatea lor au murit liniştiţi în acest răstimp, beneficiind de indemnizaţii colosale, de onoruri şi de distincţiile statului român.

Aceste obstrucţii ne-au determinat să ne adresăm în 2009 Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dosarul fiind între timp publicat în cadrul unei lucrări ample, cuprinzând 3 volume.

În acest sens, aducem la cunoştinţa IICCMER şi organelor Procuraturii disponibilitatea noastră de a pune la dispoziţie numeroasele documente adunate de noi în aceşti 23 de ani, cuprinzând inclusiv declaraţii autentificate notarial ale foştilor deţinuţi politici, cei mai mulţi decedaţi până la acest moment, cu privire la atrocităţile petrecute în închisorile şi lagărele de muncă comuniste, precum şi la identitatea criminalilor, pentru identificarea tuturor celor care mai sunt în viaţă şi tragerea lor la răspundere penală.

Atragem atenţia totodată, ca urmare a vastei experienţe căpătate de noi în aceşti 23 de ani, asupra necesităţii alinierii codului penal românesc la legislaţia internaţională, în sensul includerii crimelor la adresa umanităţii, considerate imprescriptibile, în lista infracţiunilor pedepsite de statul român. Altfel, faptele criminalilor regimului comunist vor fi încadrate, ca şi până acum, la infracţiunea de omor deosebit de grav, ceea ce va favoriza făptuitorii, ca urmare a prescrierii infracţiunii.

De asemenea, cerem organelor abilitate şi IICCMER extinderea anchetelor asupra tuturor celor vinovaţi de crimele regimului comunist, în acest sens indicând pe foştii şefi ai Securităţii, pe cei care au deţinut funcţii în structurile politice ale regimului şi nu în ultimul rând pe informatorii Securităţii şi acuzatorii din procesele politice, care au contribuit la condamnarea victimelor dictaturii.

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti

Preşedinte: Marcel Petrişor

2 Comments
  1. TAPUS CONSTANTIN Membru AFDPR says

    Praf in ochii credulilor , nici un tortionar nu va fi pedepsit si nu i se diminua pensia de lux primita de la statul roman ca recompensa pentru zelul cu care a servit regimul criminal comunist !

    1. Alexandru Costache says

      Domnule Tapus, mai cantariti, intelegem si noi realitatea. Daca formularea dumneavoastra s-ar regasi intr-un comunicat oficial, in vremurile in care coabitam in nestire, cum credeti ca ar fi perceputa? Daca m-as raporta la masa detinutilor politici, creduli i-as numi, mai degraba, pe cei care au facut front comun cu Ticu Dumitrescu, Dumnezeu sa-l ierte.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php