„La Roşia Montană, cu excavatorul, morţii sunt rupţi în două cu sicrie cu tot!” Lectorul universitar Cornel Vîlcu cere mobilizarea populaţiei.

3 1.089

rosia_montana_morti_relocareRăzboi pe toate planurile în cazul Roşia Montană…

Aşa se pare, aşteptăm publicarea proiectului de lege pe site-ul guvernului. Probabil o vor face cu puţin timp înainte de sesiunea parlamentară. Lucrul cel mai grav care se va întâmpla este că guvernul va evita responsabilitatea aducând această lege în parlament. O primă observaţie ar fi că prim-ministrul Ponta este un bun elev al prim-ministrului Adrian Năstase, care atunci când a avut de încheiat un contract foarte ciudat, cu foarte mulţi ani în urmă, a ales calea trecerii lui prin parlament pentru a nu responsabiliza doar câteva persoane din guvern, ci a dispersa responsabilităţile. Acum, USL având o majoritate covârşitoare, nu mai sunt obstacole şi – să fim serioşi – nici PDL-ul nu va face opoziţie, pentru că ştiţi foarte bine că Traian Băsescu la faza asta, ca şi la gazele de şist, coabitează fără niciun fel de problemă.

Deci ideea va fi aşa: nu va decide guvernul, ci se va ascunde în spatele unei legi care va ieşi din partea parlamentului României. Din informaţiile mele, iniţiatorii acestei legi sunt trei miniştri ai guvernului Ponta: ministrul Mediului (!?), Rovana Plumb, ministrul Culturii, Daniel Barbu, şi Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte.

În luna mai, doamna Plumb declara că nici vorbă să se realizeze acest proiect, pentru că nu există nici actele necesare, nici un fundament solid. În general, politicienii mai ţineau să fie coerenţi cu ei măcar un an-doi, dar acum suntem în situaţia „întoarcerii foii” de la o zi la alta.

Vorbim de o lege dedicată special exploatării de la Roşia Montană?

Da, numai pentru Roşia, proiectul este declarat de prioritate naţională şi de interes public deosebit. Atenţie, proiectul unei firme private care deţine cam trei sferturi din acţiunile de-acolo. Legea, în linii mari, înlătură unul câte unul, toate, dar absolut toate obstacolele de care s-a lovit Gold Corporation, inclusiv prin instanţe, şi le anulează. Se spune acolo că legea cutare şi cutare în acest caz nu se aplică. Nici pe mediu, nici pe protecţia monumentelor…

Adică nu mai există justiţie, dăm noi o lege „c-aşa vrea muşchiul nostru” să începem exploatarea…

E foarte interesant; această lege specială abrogă diverse alte prevederi legale şi spune: ”În cazul exploatării de la Roşia Montană ele nu se vor aplica”. Exceptează acest proiect de la toate prevederile care până acum au fost folosite cu succes în justiţie de către cei implicaţi în campania Salvaţi Roşia Montană. Vreme de 15 ani nu s-a putut demara acest proiect, care pur şi simplu încălca flagrant o grămadă de legi şi regulamente din România.

Revenind la esenţa problemei… Avem o grădină cu cartofi, nu vrem sau nu putem să-i culegem şi-l chemăm pe vecinul să ne-ajute. În mod normal, după ce ne-a băgat recolta în pivniţă – să zicem 10 saci -, îi dăm şi lui doi saci de cartofi… Unul pentru c-a venit cu „sculele”, iar al doilea pentru munca depusă…

Ştiţi cum e la Roşia? Ai 100 de saci de cartofi şi tu-i dai 96! Dar, să fim serioşi, noua lege spune şi că se doreşte creşterea redevenţei – iar cine citeşte interviul, dacă nu este aşezat să se aşeze, căci e ceva spectaculos – de la 4% la 6%! Statul român va obţine 6%! E o mare victorie a actualei puteri. Dar putem lua lucrurile şi invers; nu mai cedăm 96%, ci doar 94%. Şi atenţie, vorbim doar de aur şi argint. Dacă-l ascultăm pe geologul-şef vreme de mulţi ani la Roşia Montană, domnul Sântimbreanu, aflăm că valoarea celorlalte metale rare din zăcământ este mult mai mare decât cea cumulată a aurului şi argintului. Despre celelalte metale, compania care vrea să exploateze nu spune absolut nimic, la fel ca şi guvernul care tace mâlc.

Şi-acum aţi trecut la atac…

Da, deocamdată îndemnul nostru este la un război extrem de paşnic. La un război amânat, pentru că s-a lucrat parşiv, în august, când oamenii nu sunt extrem de atenţi la ştiri, iar parlamentarii sunt în vacanţă. De obicei, în lunile de vacanţă se pregătesc toate lucrurile mizerabile, cum e şi acest proiect iniţiat de tripleta Plumb, Barbu, Şova.

Dan Şova, a cărui mamă vitregă e avocata „diavolului”?

Este senior partner la firma care reprezintă RMGC în instanţe şi senior partner la firma care reprezenta Bechtel. Dan Şova este persoana care săptămâna trecută afirma că s-a pierdut originalul contractului cu Bechtel semnat de Adrian Năstase, că nu se găseşte nicăieri în minister. În consecinţă, nu-l poate face public, dar, atenţie, cu două săptămâni în urmă, domnia sa a reziliat acel contract. Şi vreau să vă întreb: cum Dumnezeu l-a reziliat dacă nu-l găseşte?

Au publicat partea din contract făcută de PDL, cei de la PDL – pe care nici eu nu-i iubesc câtuşi de puţin – au spus că vor să vadă partea de contract din vremea lui Năstase, Şova a replicat că nu-l găseşte… Dar Bechtel cu siguranţă îl are şi poate-l ajută doamna senior partner.

Să revenim la acţiunile de contracarare a ceea ce numim „jaful de la Roşia Montană”…

Avem pe surse acest text al proiectului, difuzat în primă fază către Consiliile Judeţene din România. E un război atipic. În primă fază, paradoxal, trebuie să ne calmăm, pentru că legea asta este incredibilă! Este un proiect şocant care depăşeşte tot ce ne-am fi putut imagina vreodată că se poate întâmpla în România. Totul este la un loc. Totul pentru această companie deţinătoare de acţiuni care se prăbuşesc vertiginos.

Pe vremea lobby-ului făcut de Traian Băsescu, valoarea unei acţiuni era de 8,5 dolari, iar acum este de 1,5 dolari şi au fost retrogradaţi de vreo două ori de pe bursa canadiană, iar acum sunt în pragul delistării. Pe de altă parte, şi preţul aurului la nivel mondial a scăzut vertiginos în ultimele patru luni. De-asta se grăbesc şi guvernul încearcă să le mai sufle-n pânze un pic.

După Fân Fest, noi vom începe să găsim persoane dispuse ca în momentul în care parlamentarii se-ntorc acasă să se înscrie în audienţe şi să le explice, cu calm sau cu agresivitate, sau cum cred ei, care sunt efectele acestei legi. Eu aş recomanda o atitudine cât se poate de „agresivă” pentru că parlamentarii sunt angajaţii noştri. Aşa, ca să fie preveniţi.

În cazul în care i-aţi prevenit şi-apoi ridică mâna la comandă în favoarea legii – care cu siguranţă va fi ulterior promulgată -, ce va urma când vin „băieţii” cu utilajele să se-apuce de cianurare?

În primul rând vor încerca să-i exproprieze pe cei care rezistă în Roşia Montană. Aici nici nu vreau să mă gândesc care sunt mijloacele de rezistenţă. Va fi o rezistenţă pasivă, pentru că nu vom lua chiar puşca-n mână ca în anii ’40. Va fi „spectacol” pentru că ştiu vreo douăzeci de familii în Roşia care nu vor pleca pentru nimic în lume de-acolo. Ştim foarte bine ca activişti că singurul lucru din lume pe care nu trebuie să-l faci niciodată, dar niciodată, este să declanşezi tu violenţa. Violenţa, în toate locurile unde se întâmplă aşa ceva, vine din partea statului.

Va fi şi un exemplu, un test privind apatia sau solidaritatea românilor când vor vedea nişte oameni non-violenţi scoşi afară ca nişte haimanale de pe pământurile pe care le-au primit de la strămoşii lor. Dar va fi foarte probabil ca în acel moment nişte mii de persoane să fie alături de ei în acele curţi. Sperăm totuşi să nu se ajungă acolo. Să nu uităm că RMGC a primit lovituri după lovituri şi lucrurile nu se vor opri aici; eşecul referendumului, hotărâri împotrivă ale unor judecători verticali, incoruptibili, sau eşecul incredibil al înţelegerii cu Allianz, care urma să le asigure proiectul. O eventuală înţelegere cu Allianz ar fi fost un pas enorm spre acordul de mediu. Anunţaseră deja acţionarii despre acest lucru, dar mai mulţi activişti de la Roşia Montană s-au dus la întrunirea AGA Allianz, au făcut o demonstraţiă în faţă, au fost lăsaţi să intre înăuntru, le-au povestit zece minute acţionarilor despre morţii care sunt dezgropaţi de către companie din cimitire şi mutaţi dintr-o parte-n alta şi, la final, CEO Allianz a spus de la tribună: „Firma noastră nu va face niciodată vreo afacere cu RMGC. Punct!”.

Din păcate, unii dintre săteni îşi vând morţii – a doua sau a treia generaţie, nu chiar părinţii – pentru că RMGC trebuie să relocheze şi cimitirele, şi-atunci dau bani oricărui om care acceptă să-şi vândă mortul, nu se ştie oficial care este suma… Compania vine cu excavatorul şi-ţi rupe mortu-n două cu sicriu cu tot, mai calcă vreo două-trei morminte cu ocazia asta ca să-i convingă şi pe alţii şi-l mută pe unde vrei. Este trist, dar adevărat.

 

3 Comments
 1. Calin says

  e trist ca apar unii oameni care lupta impotriva oamenilor din Rosia Montana, care le declara razboi! oamenii din Rosia Montana cer de ani de zile pornirea proiectului minier, degeaba inventeaza opozantii tot felul de povesti si minciuni, degeaba fac patru zile de betie si distractie, situatia ramane aceeasi, zona are nevoie de pornirea mineritului!

 2. nicoleta says

  Asa este Calin, cei ce se opun nu mai au ce sa inventeze si uite ca au mai scos o poveste. Oare ii crede cineva?? Oameni buni mergeti la Rosia Montana si vedeti ce a facut compania, case restaurate, galerii romane restaurate, statie pilot de epurare a apelor acide, etc. Covingeti-va!!! Acesti ecologisti nu fac absolut nimic in afara de festivalul acela Fan Fest, unde se imbata 4 zile, rusine, rusine, rusine, domnilor ”ecologisti”!!!! Totusi e vorba despre o comunitate de oameni, care au nevoie de locuri de munca!! Nu sunt ei in masura sa decida soarta acestor oameni! Acolo e nevoie de locuri de munca, e nevoie de pornirea proiectului minier, asta asteapta locuitorii Rosiei Montane de ani de zile!

 3. Long john says

  asa este calin si nicoleta, niste betivi ordinari astia… ecologistii… noi vrem sa vina sa ne dea bani, ca doar n-or vrea sa bea doar ei, sau doamne fereste, sa muncim altceva decat „minerit”…
  Huooo!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php