SUA şi UE sprijină R Moldova în faţa Rusiei. NATO şi-a afirmat deja poziţia

3 635

Confruntată cu ameninţările Rusiei direct, prin vocile unor oficiali de la Moscova, şi indirect, prin provocările separatiştilor de la Tiraspol, R Moldova este sprijinită de SUA şi UE. NATO şi-a afirmat deja poziţia.

SUA şi UE sprijină R Moldova în faţa Rusiei. NATO şi a afirmat deja poziţia basarabia

SUA şi UE sprijină R Moldova în faţa Rusiei. NATO şi-a afirmat deja poziţia

„Statele Unite ale Americii susţin declaraţia preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara, din data de 17 iunie, în legătură cu aşa-numitul decret al autorităţilor transnistrene privitor la frontiera regiunii”, precizează Ambasadei SUA în RepublicaMoldova, într-un comunicat. “Condamnăm orice acţiune unilaterală a oricărei părţi implicate în conflictul transnistrean şi continuăm să chemăm la o soluţionare non-violentă a conflictului”, mai precizează comunicatul.

Uniunea Europeană doreşte să apropie Republica Moldova şi rezolvareaconflictului transnistrean, a declarat marţi preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, în cadrul unui briefing de presă comun cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman. “Pentru Parlamentul European este un lucru foarte clar că vrem să vă ţinem cât se poate de aproape deUE. Într-adevăr, Republica Moldova nu poate deveni încă un stat membru al UEcu drepturi depline, dar înţelegerea la care am ajuns trebuie să fie îndeplinită şi anume semnarea cât de curând posibil a documentelor legate de regimul liberalizat de vize. Pentru UE soluţionarea conflictului transnistrean reprezintă o problemă importantă, pentru că vizează unul dintre vecinii noştri importanţi – Republica Moldova şi integritatea ei teritorială. UE trebuie să depisteze acele canale la care poate apela pentru a contribui la asigurarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Martin Schultz.

Întrebat dacă Rusia nu foloseşte acum Transnistria pentru a submina summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Martin Schultz a afirmat că, în privinţaconflictul transnistrean şi ultimele tensiuni dintre Chişinău şi Tiraspol, “toate părţile interesate, Parlamentul European, alte instituţii europene, ţările din regiune trebuie să vadă cine are forţa de a influenţa pozitiv situaţia, prin dialog…”

Poziţia NATO a fost deja exprimată de Secretarul General, la întâlnirea din 14 iunie, de la Bruxelles, cu premierul Iurie Leancă: NATO reafirmă susţinerea aliaţilor faţă de idependenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a RepubliciiMoldova.

Sursa: http://www.ziuaveche.ro

3 Comments
  1. IO.../ says

    Pana cand ai sprijina astia,oare,pe moldoveni „impotriva Rusiei”?Parerea mea este ca moldovenii sa nu actioneze impotriva Rusiei,ci sa coopereze cu ea,de pe picior de egalitate.Cred ca Federatia Rusa face asa ceva.

  2. Moraru Gheorghe says

    Da pragmatism nu aruncarea in bratele UE care saraca de ea numai antinationalism si antinormalitate promoveaza.

  3. Moraru Gheorghe says

    Dar sa nu ne imbatam cu apa rece, conducerea politica din Basarabia e proUE si nici in cot nu-i pasa de fratii nostri moldoveni ci de comisioanele pe care o sa le primeasca de la UE daca duc acest tinut in stadiul de colonie UE-ista iar fratiii nostri in statura de sclavi,
    Daca camaradul Sergiu Lascu afirma ca nationalistii conduc tara atunci imi retrag cuvintele ca fratii nostri sunt prinsi intre indracitaUE si pannationalismul rusesc EuroAsia.
    Asa ca cum e mai bine?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php