Legea călcată în picioare la Tecuci! Primarul Țuchel și gazele de șist.

2 820

exploatearea-gazelor-de-sist-scoate-romanii-in-strada-oamenii-se-tem-pentru-sanatatea-lor-140427

Se pare că la Tecuci legea nu valorează 2 bani, iar democrația este doar o formulă în care nu crede nimeni. Oricum, primarul liberal Gherhard Țuchel se comportă la Tecuci ca pe propria sa moșie.

Două cereri de avizare a unei manifestații de protest împotriva intențiilor declarate ale guvernului Ponta de a aproba exploatarea gazelor de șist în podișul Moldovei au fost respinse de primăria Tecuci sub pretextul lipsit de suport al „lipsei mijloacelor tehnice necesare asigurării desfășurării în condiții de siguranță a adunării”.

IMG_0002 Ce mijloace tehnice ar necesita în viziunea autorităților tecucene o simplă adunare publică de maximum 50 de persoane, e greu de închipuit. Cert este că la Tecuci avem de a face cu o gravă încălcare a unor drepturi și libertăți elementare garantate de Constituție. Nici o lege din România nu poate justifica un asemenea abuz, iar cazul va face desigur obiectul unor acțiuni în justiție, așa cum au declarat deja reprezentanții Partidului „Totul pentru Țară” și ai Fundației „Ion Gavrilă Ogoranu”. Aceștia vor sesiza autoritățile superioare competente, cerând sancționarea acelor oficiali locali care obstrucționează într-un mod primitiv, totalitar, dreptul la întruniri publice așa cum este el garantat de lege.

La 29.01.2013, Partidul „Totul pentru Țară” a depus la primăria din Tecuci o cerere de autorizare a unei manifestații împotriva intenției guvernanților de a permite deschiderea exploatării gazelor de șist în Moldova, o tehnologie controversată, despre care specialiștii afirmă că ar fi în măsură să prejudicieze major mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. Prin adresa nr. 257/1.02.2013, primarul Tecuciului „interzice desfășurarea adunării publice organizată de Partidul „Totul pentru Țară” din ziua de 22.02.2013″, pe motivul lipsei „mijloacelor tehnice necesare asigurării desfășurării în condiții de siguranță a adunării”. La discuțiile avute la primărie pe tema acestei adunări, polițiștii și jandarmii au spus reprezentanților TPT că nu dispun de mijloace tehnice, deși naționaliștii nu ceruseră în adresa lor absolut nici o dotare tehnică.

O altă organizație, de această dată civică, a făcut la rândul său o încercare de a obține avizul legal pentru o manifestație publică în aceeași zi și la aceeași oră, dar prin decizia nr. 267/20.02.2013, primarul Țuchel interzice din nou manifestarea sub același motiv. Cu mențiunea că, de această dată reprezentanții forțelor de ordine declaraseră că acum dispun de mijloacele tehnice invocate prima oară.

Reprezentanții Fundației Ogoranu au calificat ca ridicolă o adresă eliberată de primăria Tecuci concomitent cu al doilea refuz, document în care face cunoscut că până la această dată nu au înregistrat nici o solicitare pentru avizarea începerii exploatării gazelor de șist, asigurând societatea civilă că va sprijini întotdeauna protejarea mediului, a vieții și siguranței cetățenilor. Mai exact, primarul afirmă că nu e cazul ca ong-urile să protesteze public, deoarece el oricum susține sănătatea mediului și a oamenilor…

Exact! Și în urmă cu un an, în timpul protestelor stradale, PSD și PNL se declarau împotriva exploatării gazelor de șist, dar odată ajunși la guvernare aceștia au uitat de nocivitatea tehnologiilor Chevron și, încet-încet au devenit susținători oficiali ai deschiderii exploatărilor.

Dacă ar fi să ne bazăm pe sinceritatea și buna credință a politicienilor din România, am fi condamnați la moarte sigură și rapidă, domnule Gherhard Țuchel! Vă mulțumim, dar nu avem nevoie de declarații politice și asigurări oficiale. Protestul era îndreptat împotriva declaratelor intenții ale guvernului Ponta de a aproba deschiderea exploatărilor prin fracționare hidraulică. Și nimeni, sub nici o formă, nu ne poate lua acest drept pe care l-am câștigat în decembrie 1989 cu prețul a mult sânge nevinovat.

Reprezentații TPT și cei ai Fundației Ogoranu au declarat deja că vor acționa în justiție deciziile abuzive ale primarului PNL Țuchel și vor face demersurile legale pentru demiterea din funcție a acestuia ca urmare a comportamentului său de extracție totalitară.

Florin Dobrescu

redactor Buciumul.ro

2 Comments
  1. mircea says

    jso cu primaru ! acest primar trebuie sa si-ia ! pe cocoasa! animal de primar traieste doar pentru a-si mari averea ! un ordinar de primar !

  2. glasul says

    O intrebare ma chinuie. Daca imi amintesc bine anul trecut ,pe vremea guvernarii MRU l-a subiectul cu gazele pe sist , in fruntea poporului care manifesta contra erau preotii. Ei intaritau poporul impotriva otravirii paminturilor si apelor. Acum aceasi preoti ce pazesc ,ma intreb, ca nu cumva sa consider ca manevrau politic poporul?? Daca era rau anul trecut sa fie bun anul asta sub conducerea altui guvern. Halal democratie!!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php