Romania, condamnata de CEDO pentru interceptari telefonice realizate de SRI

0 396

Statul român a pierdut ieri un nou proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind nevoit să plătească despăgubiri în cazul unor interceptări telefonice realizate de SRI în 1996.

Procesul a fost intentat în 2002 de fostul căpitan SRI Constantin Bucur și de jurnalistul Mircea Toma. În 1996, Bucur a dezvăluit că SRI-ul a interceptat ilegal convorbirile telefonice ale mai multor politicieni, oameni de afaceri şi jurnalişti și a dat publicităţii, în cadrul unei conferințe de presă, câteva dintre înregistrări. În 1998 el a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a divulgat informații „clasificate”.

Bucur a atacat de mai multe ori decizia în instanțele de la noi, fără succes însă, ceea ce l-a determinat să se orienteze spre CEDO. Pe de altă parte, jurnalistul Mirea Toma, unul dintre cei cărora le-au fost interceptate convorbirile în ’96, a intentat proces la CEDO pentru nerespectarea dreptului la viață și corespondență pirvată și de familie. Printre înregistrările făcute publice de Bucur se regăsea o conversație dintre soția și fiica jurnalistului.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român a încălcat articolul 10 – libertatea de exprimare – şi articolul 6 – dreptul la un proces echitabil, în cazul lui Constantin Bucur, dar și articolul 8 – dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a corespondentei – şi articolul 13 – dreptul la un remediu efectiv, în cazul ziaristului Mircea Toma şi al fiicei sale, Sorana.

Astfel, Bucur va primi de la stat suma de de 20.000 de euro, daune morale, în timp ce Mircea și Sorana Toma vor beneficia de 7.800 de euro fiecare. La acestea se adaugă 7.955 de euro de fiecare, cheltuieli de judecată, se precizează într-un comunicat oficial al instituției. De pe Yahoo! News

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php