Comisar european: Salvaţi R. Moldova de şantajul Rusiei

1 549

Comisarul european pentru energie lansează un apel: Salvaţi R Moldova de şantajul Rusiei. Moscova a pus condiţii Chişinăului: pentru gaze ieftine, renunţaţi la comunitatea energetică europeană!

 

Comisar european: Salvaţi R Moldova de şantajul Rusiei

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să ajute Republica Moldova în negocierile pe care le poartă cu Rusia privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, transmite Unimedia.info. El a acuzat Rusia de „şantaj pur” şi de un comportament „inacceptabil” faţă de Republica Moldova, informează Europeanvoice.com. Günther Oettinger cerut statelor membre UE să adopte „o abordare comună puternică” şi un „mesaj clar” faţă de ameninţările Rusiei.

„Este clar că oricine părăseşte Comunitatea Energetică indirect lasă parteneriatul cu UE. Ea devine următoarea Belarus”, a avertizat oficialul european autorităţile de la Chişinău.

Ministrul adjunct rus de externe, Grigori Karasin, a reconfirmat recent, în cadrul unui interviu, condiţiile Moscovei pentru a reduce preţul la gaz pentru Republica Moldova – renunţarea la documentele semnate în cadrul Tratatului Energetic European şi rezolvarea problemei datoriilor de peste patru miliarde de euro la gaz. Republica Moldova nu poate spera la micşorarea preţului la gazul rusesc şi nici la încheierea unui acord de lungă durată în acest sens, dacă nu se va ajunge la un consens în privinţa participării Republicii Moldova la Comunitatea Energetică Europeană şi a datoriilor de peste 4 miliarde de dolari faţă de Gazprom (dintre care 3,5 miliarde aparţin Transnistriei), a declarat Karasin într-un interviu. Grigori Karasin susţine că participarea Republicii Moldova la pachetele II şi III energetic va priva Gazpromul de proprietăţile în sectorul gazier. În acelaşi timp, el a arătat că Republica Moldova nu are semnat un contract de livrare a gazului de aproape un an, iar această situaţie nu poate dura la nesfârşit.

El a criticat voalat şi faptul că Republica Moldova a aderat la Comunitatea Energetică Europeană. “În 2010, fără să se consulte cu partenerii ruşi, Republica Moldova a luat hotărârea să colaboreze cu UE pe probleme energetice. Nu înţeleg la ce se aşteptau colegii moldoveni”, a declarat Karasin.

Declaraţiile lui Grigori Karasin confirmă astfel condiţiile enunţate acum câteva săptămâni de ministrul rus al energeticii, Alexandr Novak. Premierul Vlad Filat a negat atunci că Rusia ar condiţiona reducerea preţului la gaz, ca ulterior să anunţe că va solicita Bruxellesului amânarea cu patru ani, până în 2020 a implementării Pachetului III energetic. Contractul de livrare a gazului în Republica Moldova a expirat la 31 decembrie 2011, iar părţile negociază un nou contract de mai bine de un an, fără rezultat. În prezent, Republica Moldova importă gaz la preţul de aproximativ 400 de dolari pentru o mie de metri cubi.

 

Sursa: www.ziuaveche.ro

1 Comment
  1. Sektor says

    rusii parerea mea, e ca ar trebui impinsi afara din Europa…n-avem nevoie de betivani recidivisti in zona

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php