Tabăra naţionalistă Roşia Montană 2012

2 1.764

„Să ajutăm pe moţii care/

            Atât amar au suferit…”

Cu aceste versuri în minte, membrii fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu” s-au îndreptat spre Roşia Montană, o localitate greu încercată în ultimii 17 ani de dorinţa unei companii „canadiene” de a extrage aurul din munţii Roşiei Montane, ameninţând o catastrofă ecologică şi distrugând monumente istorice de o valoare inestimabilă. Posibilitatea realizării proiectului a dus la un profund conflict mediatic în România zilelor noastre şi la un adevărat război civil între localnicii din Roşia Montană.

Acţiunea noastră a avut două planuri: primul, de a ajuta puţinele familii care nu şi-au vândut casele companiei, alegând să rămână pe o poziţie de rezistenţă. Al doilea plan, ceva mai uşor de satisfăcut, viza aprofundarea cunoştiinţelor noastre despre istoria şi problemele sociale din Roşia Montană, lucru uşor de făcut prin apropierea de localnici sau vizitarea muzeelor.

Dorinţa noastră de a contribui la bunăstarea Roşiei Montane s-a concretizat printr-o tabără de muncă la una dintre clădirile delarate ca fiind monument istoric, unde membrii Fundaţiei noastre au ajutat la restaurarea unei case din sec. XIX. Deşi activitatea noastră acolo nu a fost una spectaculoasă, ne-am simţit bucuroşi că am avut ocazia de a contribui la protejarea Roşiei Montane, viitor sit UNESCO cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu încă puţină muncă.

Duminică după-amiază, am părăsit localitatea, deja gândindu-ne la întoarcerea de anul viitor şi purtând în suflet speranţa unui viitor mai bun pentru acele meleaguri greu încercate de vitregiile vremii. Ne dorim şi sperăm la viitoare colaborări cu membrii rezistenţei roşiene, cărora le stăm la dispoziţie trup şi suflet în încercările viitoare.

Autor: Horia Marchean

2 Comments
  1. Stefan says

    Foarte frumos! Avem nevoie de exemple concrete! Continuați tot așa!

  2. Alex says

    Bravo camarazi! Rosia Montana rezista! din pacate ne-au luat prin surprindere cu aprobarea pt proiectul cu cianuri de la Certej…http://rosiamontana.org/ . Mari hoti si tradatori mai are tara asta! Da Doamne sa scapam de ei! vine ea Ziua Dreptatii Neamului Romanesc!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php