Autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, anulată de Tribunalul Harghita

0 512

Autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, emisă de Primăria municipiului Odorheiu Secuiesc şi atacată în contencios administrativ de către Prefectura Harghita, a fost anulată, miercuri, de Tribunalul Harghita, decizia nefiind însă definitivă, informează Mediafax.

Miercuri, instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Harghita a respins excepţiile invocate de avocatul Primăriei Odorheiu Secuiesc şi a anulat autorizaţia de reînhumare a scriitorului Nyiro Jozsef, eliberată în 25 mai.

“A fost admisă acţiunea Prefecturii şi s-a anulat actul administrativ emis de Primăria Odorheiu Secuiesc”, a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Harghita, judecătorul Kardalus Erika.

Potrivit sursei citate, hotărârea Tribunalului poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Târgu Mureş.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, declara, în 26 mai, că a atacat în contencios administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Ulterior, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc a fost anulată, în 27 mai având loc doar o slujbă de pomenire a acestuia.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, pentru a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial care urma să fie organizat de PCM pe parcursul mai multor zile, în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a participat la evenimentele organizate de PCM în România în acea perioadă. La Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, Kover a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului, calificând atitudinea Guvernului român drept “neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.

Sursa: Antena 3

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php