Ministerul Mediului recomanda incetarea intregii proceduri de evaluare a proiectului Rosia Montana

3 437

Rosia Montana, 3 mai 2012 – Ministrul demis al Mediului, Domnul Attila Korodi a anuntat azi rezultatele unei analize juridice a efectelor pe care decizia Curtii de Apel Alba de anulare a planurilor de urbanism ale Comunei Rosia Montana le are asupra procedurii de evaluare a Proiectului Rosia Montana. Analiza juridica recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

“Astazi mi-au parvenit rezultatele analizei cerute in problema Rosia Montana. Juristii consultati de noi afirma ca lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii si recomanda Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) a proiectului sa-i ceara investitorului sa depuna un nou certificat de urbanism care sa reflecte un PUZ valabil”, a declarat Ministrul Attila Korodi citat de Mediafax.

Potrivit comunicatului de presa Mediafax, auditul a fost realizat de Societatea Civila de Avocati “Leaua si Asociatii” care a reprezentat Ministerul Mediului in toate litigille pe tema proiectului de la Rosia Montana. Auditul si concluziile sale au fost preluate de Directia Juridica a ministerului.

Ministrul este de asemenea citat aratand aceea va recomanda viitorului ministru al mediului sa implementeze recomandarile auditului. Potrivit Domnului Attila Korodi, viitorul ministru ar trebui sa inainteze aceasta analiza Comitetului de Analiza Tehnica pentru ca acesta sa ceara clarificari suplimentare de la companie sau sa ia masurile necesare.

Pe data de 5 aprilie 2012 Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana prin Hotararea nr. 1 din ianuarie 2009. Comunicatul de presa integral emis de Alburnus Maior la acea data poate fi accesat aici.

Ministerul Mediului a solicitat o analiza juridica pentru a lua o decizie privind stoparea evaluarii proiectului minier propus la Rosia Montana ca efect al deciziei irevocabile a Curtii de Apel Alba.

‘Concluziile auditului judiciar sunt in totala concordanta cu prevederile legale la care am facut si noi referire atunci cand am anuntat ca vom solicita ministerului sa sisteze orice procedura de evaluare a Proiectului de la Rosia Montana’, a declarat Domnul Eugen David, Presedintele Alburnus Maior.

***

Mai multe informatii pot fi obtinute de la numarul de telefon 0741137266 sau adresa de e-mail alburnusmaior@ngo.ro

 

Sursa: http://rosiamontana.org

3 Comments
  1. Samuel says

    pai cum adica? nu inteleg. le cere certificat de urbanism, dar cei de la RMGC au certificat de urbanism perfect legal, validat ultima oara pe la mijlocul lui aprilie! Adica cere un act care exista? de ce incearca sa amane iar proiectul asta?

  2. alex says

    Samuel , tu chiar ai probleme sau esti angajatul RMGC?

  3. Cugetatoru' says

    Ne-au vandut ca pe niste sclavi(in mare parte ne rotim in jurul unui sistem corupt si fals) si acuma vor sa vinde ce a mai ramas din tara asta.Cum este posibil sa se intampla una ca asta(deci,ne vindem si pielea de pe noi).Trebuie sa luam o atitudine foarte clara si ceea ca in cazul in care in Romania sosesc acei hoti canadieni (sau din ce natie fac parte) sa nu-i lasam nici macar sa-si instaleze „cortul”.Romania, nu este a mea sau a ta …este a tuturor de aceea sa o lasam asa cum este;cu toate resurse naturale de care avem nevoie si vom avea sau vreti sa cumparam de la altii si aerul.Nu va incredeti in guvern sau in orice institutie a statului sau in ong-uri (deoarece faptele ne arata ca tot timpul javrele traiesc intr-o haita).Vreti revolutie,noi nu ne dam in laturi!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php