România negociază cu Banca Mondială un împrumut preventiv de un miliard de euro

0 498

  Romania negociaza cu Banca Mondiala (BM) o linie de credit de un miliard de euro pentru a sustine bugetul tarii, a declarat Francois Rantrua, country manager pentru Romania al BM.

Negocierea este pentru un acord preventiv de imprumut, care ii va permite sa decida mai tarziu daca va accesa sau nu fonduri, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Banca Mondiala se va alatura FMI si UE intr-un acord financiar preventiv cu Romania, semnat in martie, dupa aprobarea liniei de credit.

FMI si UE pun la dispozitia Guvernului fonduri de 5 miliarde de euro, pentru a fi accesate in cazul unor turbulente pe pietele financiare. Romania nu a tras inca fonduri din acordul cu FMI si UE.

„Romania va trebui sa indeplineasca anumite masuri, aflate in prezent in discutie. Durata liniei de credit poate fi de pana la trei ani„, a spus Rantrua.

Autoritatile romane vor incheia in primavara anului acesta un nou acord cu Banca Mondiala, de tip preventiv, similar celui cu FMI, spunea recent Jeffrey Franks, Seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax.

O misiune a FMI condusa de Franks se afla la Bucuresti, incepand de miercuri si pana pe 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu Romania.

Romania a prelungit acordul cu FMI din 2009-2011 printr-un acord de tip preventiv in valoare de circa 3,5 miliarde de euro.

Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, bani care nu au mai fost virati in acordul anterior.

BM a aprobat in decembrie acordarea transei de 400 de milioane de euro.

Articol de: Dorin Deac, Sursa: finantistii.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php