Război pe scut: negocieri dure între SUA şi Rusia

1 668

„Sper în continuare că vom fi în măsură să încheiem un acord cu Rusia asupra cooperării în cadrul apărării antirachetă” până la summitul NATO prevăzut la sfârşitul lui mai la Chicago, în Statele Unite, a declarat Anders Fogh Rasmussen într-o conferinţă de presă.

„Dar trebuie să recunosc că nu am progresat prea mult până în prezent”, deşi „au avut loc numeroase discuţii”, a adăugat el.

„Aceste discuţii vor continua”, dar „este probabil” să nu existe o reuniune NATO-Rusia în cadrul summit-ului din Chicago, „dacă nu există un acord” până atunci, a precizat conducătorul Alianţei Nord-Atlantice.

Reuniuni cu Rusia sunt organizate în mod tradiţional la summit-urile NATO, ultimul având loc la Lisabona în 2010.

Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.

NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind dinspre Orientul Mijlociu, în special din Iran.

Moscova a ameninţat că va activa un sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad, o enclavă rusă în Uniunea Europeană (UE), în cazul în care Statele Unite continuă crearea scutului fără concesii.

Anders Fogh Rasmussen a amintit că proiectul adoptă „o abordare în mai multe etape” pe o perioadă de „opt până la zece ani”, iar prima punere în funcţiune operaţională ar urma să fie anunţată oficial la Chicago.

„Cred că liderii ruşi îşi vor da seama că este şi în interesul lor să coopereze cu NATO în apărarea antirachetă”, a adăugat el.

Sursa: Realitatea.net

1 Comment
  1. Sektor says

    liderii rusi n-au nici un interes sa colaboreze cu Nato. Interesul lor este destabilizarea catorva regiuni, pentru a putea sa-si vanda armament si munitii in cazul unor conflicte, din testamentul tzarului rezulta ca ii obliga pe rusnaci sa-si bage coada in toate organizatiile de la marginea imperiului, sa genereze disensiuni, scandaluri si haos…tipic sovietic…in cazul in care din negocieri nu rezulta nimic bun ne vom scufunda din nou intr-un mic razboi rece…

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php