Am fost şi eu în Piaţa Universităţii.

15 1.346

de Florin DOBRESCU, Buciumul.ro

Am fost şi eu în ultimile două seri în Piaţa Universităţii. Consider că este de datoria unui om angajat într-o acţiune politică, de a se informa la faţa locului, în mijlocul oamenilor, asupra realităţii unui astfel de eveniment social-politic.

Mai ales că, în aceste zile, s-au vehiculat la TV şi on-line scenarii din cele mai năstruşnice, de la presupusa coordonare a protestelor de către PSD-PNL, şi până fantasmagoricul scenariu al unei diversiuni a serviciilor secrete ruse, cu scopul deturnării atenţiei publice de la scandalul şi aşa înnăbuşit al crimei comise de militarii ruşi la Vadul lui Vodă.

Spuneam că am preferat să merg în mijlocul evenimentelor şi să discut cu oamenii. I-am văzut. I-am ascultat. Cel puţin aici, în Bucureşti, în Piaţa Universităţii, marea majoritate a protestatarilor erau oameni de bună condiţie. Proveniţi din categorii diferite de vârstă şi din medii sociale diverse, de la muncitori şi studenţi la intelectuali şi pensionari. Ceea ce îi uniformiza era nemulţumirea faţă de actuala putere. Şi, în special faţă de Traian Băsescu. O nemulţumire înnăbuşită mult timp şi care acum, pe fondul tensiunilor escaladate cu o inconştienţă incalificabilă de preşedintele Băsescu, a izbucnit în această neaşteptată micro-revoluţie.

Am remarcat că cei din Piaţă ridicau probleme din cele mai diverse, de la precaritatea sistemului de sănătate şi austeritatea impusă selectiv anumitor categorii sociale, şi până la proiectul Roşia Montană şi taxa auto. Toate însă, alcătuind ansamblul de măsuri legislative adoptate, adeseori prin fentarea Parlamentului şi prin sfidarea arogantă a categoriilor sociale, de actuala guvernare Băsescu. Şi mă exprim aşa pentru că, în realitate, executivul acestei ţări se numeşte Traian Băsescu. El dictează, el aplică, el se răfuieşte cu cei ce nu îi împărtăşesc opiniile. Emil Boc, Ladislau Ritli, Elena Udrea sunt doar umili executanţi cu onorifice portofolii guvernamentale.

Am mai remarcat că până în acest moment masa protestatarilor era destul de eterogenă în abordări şi în manifestări. Ceea ce mă face să cred că nu există o organizare centrală, politică sau civică.

Însă tot timpul a existat în rândul protestatarilor un grup minoritar, disonant faţă de masa celor din piaţă, atât prin vârstă (toţi erau tineri, chiar foarte tineri), cât şi prin manifestările lor, desprinse din lumea stadioanelor. Mai incisivi, mai agresivi, mai zgomotoşi, ei sunt cei care, şi sâmbătă şi duminică seara, au declanşat stupid şi inexplicabil violenţele.

Ceea ce a făcut însă cinste majorităţii masei de manifestanţi din Piaţa Universităţii, a fost în această seară promptitudinea cu care, toţi ca unul, s-au retras de lângă grupul provocator, disociindu-se şi admonestîndu-i pe agresori. Fapt ce a permis de altfel jandarmilor să extirpe grupul diversionist din masa protestatarilor, împingîndu-l apoi pe bulevardul Brătianu până în Piaţa Unirii. Am văzut, iarăşi, cum un protestatar vârstnic care încerca să convingă pe turbulenţi să renunţe, a fost lovit de aceştia. Sincer, în acele momente de colectivă atitudine civică a acestor oameni necăjiţi din Piaţă, m-am simţit mândru de acest popor greu încercat şi mutilat în fibra fiinţei lui, dar care şi-a păstrat nobleţea şi bunul simţ în astfel de situaţii.

Tot aşa am admirat integritatea cu care protestatarii l-au alungat pe încotoşmănatul Irinel Columbeanu căruia îi mirosise că este rost de niscaiva campanie electorală pe seama zdrenţăroşilor din Piaţă.

Românii trebuie să ştie acest lucru. Trebuie să ştie că oamenii din Piaţa Univeristăţii nu sunt nici agenţi ruşi, nici membri PSD, nici comunişti camuflaţi. Sunt oameni ca toţi oamenii, unii din ei însoţiţi de copilaşi, care zugrăvesc imaginea realei Românii a anului 2012. O Românie sărăcită, îmbătrânită şi bolnavă, deznădăjduită, care a ieşit din dosurile cartierelor unde grandomania paranoică a dictatorului Traian Băsescu o ascundea atunci când arăta mărimilor lumii România „modernizată” de el.

Şi toate acestea sunt consecinţele dramatice ale iresponsabilităţii şi comportamentului abuziv al unui singur om: Traian Băsescu. Fiindcă, la fel ca în cazul lui Ceauşescu, restul trepăduşilor ce aplaudă în jurul lui sunt moluşte politice, nevertebrate, conectate la gândirea totalitară a despotului. El este vinovat pentru ce se întâmlă acum în oraşele României, el este vinovat că, acum când românii trebuiau să manifesteze pentru Transnistria, România se confruntă cu o explozie socială perfect justificată dacă vom analiza chiar numai prăpastia căscată între cei ce trăiesc la limita austerităţii şi desfrâul financiar desfăşurat prin achiziţii umflate şi licitaţii cu dedicaţie în instituţiile statului. Dacă nu cumva tot el o fi vinovat şi pentru violenţele „ultraşilor” care au devastat centrul, căci ne este prea cunoscut acest scenariu folosit cu succes şi de Iliescu în iunie 1990, şi de Ceauşescu în decembrie 1989, şi de Antonescu în 1941.

Ceea ce poate constitui însă un pericol pentru această masă neorganizată de oameni, sunt aceiaşi versatili politiceni care din 1989 încoace au confiscat toate mişcările protestatare. Şi ei nu au întârziat să apară. Remus Cernea, imaturul „ecologist” apărător de homosexuali şi denigrator al Bisericii strămoşeşti, venit la Realitatea TV în chip de Fidel Castro cu portavoce şi tupeu, este doar o caricatură penibilă. Marile hiene, canaliile cu ştaif îmbătrânite în rele, aflate în spatele marionetelor Ponta şi Crin Antonescu, iată marile pericole pentru aceste proteste spontane. Ei sunt cei ce se organizează şi îşi pregătesc, în laboratoarele perversităţii politice, hăcuirea mişcării populare şi convertirea hălcilor în procente electorale.

Această clasă politică consacrată trebuie făcută să înţeleagă că a expirat şi nu mai poate da nici un fel de soluţii. Sub zorii acestor zile se întrevede tot mai mult la orizont o nouă politică, o nouă generaţie. Şi aceasta nu poate fi decât una naţionalistă.

Iar aşa zişilor „naţionalişti” care zilele astea s-au dat de ceasul morţii lamentîndu-se: „Şi ce punem în locul lui Băsescu?” încercînd să ne convingă că protestele sunt nu ştiu ce diversiuni PSD-iste sau ruseşti,le răspundem: cine va fi pus în loc vom vedea. Dar a devenit tot mai clar că Traian Băsescu şi clanul lui trebuie să plece. Pentru că, prin politica sa, el s-a întors împotriva liniei de viaţă a Neamului Românesc!

Nota: Nu există PDL sau PSD, dreapta sau stînga. Acestea sunt poveşti. Există FSN, ca urmaş direct al PCR. Iar PDL şi creierul său, Traian Băsescu, reprezintă doar una din ramurile acelui FSN. Una care, întâmplător sau nu, s-a pliat pe latura dreaptă a scenei politice româneşti. Dincolo de asta, totul este iluzie.

15 Comments
 1. Nationalist Autonom says

  Trebuie să spun că eu sunt unul dintre naţionaliştii care se întreabă: “Şi ce punem în locul lui Băsescu?” Nu mă dau de casul morţii şi nu mă lamentez, doar mă întrereb. Nu vreau USL (aş ajunge în situaţia să votez cu glonţul) şi nici nu sunt adept ar vreunei forme de anarhie. Iar noi, naţionaliştii , nu suntem pregătiţi pentru alegeri anticipate. Ar fi trist ca ticăloasele Crina şi Poanta să se caţere la putere pe eforturile şi chinul îndurat de protestatarii ieşiţi în Bucureşti.

  1. democratie directa says

   democratie directa

 2. un roman says

  Sind de acord cu pc dv de vedere. Am trimis articolul si la prietenii mei

 3. Vali says

  O singura chestie am observat, pana sa se ajunga la taxa auto si rosia montana a fost un proteste despre legea sanatatii si unul pasnic. brusc cum au intervenit ong-urile (pentru taxa auto au mai fost proteste iar in noua versiune nu e asa de rea, pentru ca masinile vechi nu ma iau ce cauta si au fost pasnice) aceleasi ong-uri care au mai avut proteste violente cu ocuparea ilegala a unei cladiri, totul s-a transformat in altceva

  1. dragos says

   ma Vali tu esti nebun? legea noii taxe auto e ok? am cumparat un logan in 2005 nou! ca asa ne incurajau cei de la conducere si acum tot ei ma pun sa platesc 800e taxa cand masina mea face 2500e? esti cu capul? asta ti se pare tie ok? pentru 800e stau zilnic 2 luni in strada.

 4. Mirela says

  Asa cum probabil banuia toata lumea, pana si partidul infiintat de Horia Sima a ajuns in ograda lui Soros si-l slujeste cu credinta.

  Doar la Petru Voda a ramas ultimul focar de rezistenta romaneasca.

  Sa-ti fie rusine, Florin Dobrescu ca te-ai asociat cu huliganii anarhisti ai lui Soros, cu comunistii din PSD si cu tradayorii din PNL. Rusine PPP ca te-ai lasat purtat in jocuri politice de duzina.

 5. Nationalist Autonom says

  Protestele legate de legea sînîtîţii nu prea erau motivate, legea nefind una rea (pentru cei ce au şi citit-o), iar aceasta era şi perfectibilă, supusă dezbaterilor. Abia după trecerea de acea etapă protestele au căpătat valoare şi justificare. Roşia Montană este o propritate naţională perfect justificată. Iar ăia cu taxa auto sunt destul de puţini…

  Protestul trebuie să continue împotriva TUTUROR PARTIDELOR POLITICE care au contribuit la dezastrul românesc : PSD, PNL, PDL, UDMR, PRM, UNPR….

 6. Iulian says

  Ideea e simpla, ori cei de la putere ori cei care vor eni la putere trebuie sa dea drumu urgent la toate investitiile posibile, fara investitii nu o sa se shimbe nimic, statul nu mai are fonduri de asta tot incearca sa taie de unde pot sau nu pot

 7. Alin says

  De la oamenii simpli care erau pasnici acuma s-a ajuns sa participe toti huliganii care nu fac alceva decat sa distruga .De la sanatate s-a ajuns la o groaza de proteste care nemultumueste lumea , dar se vede clar ca aceia care fac scandal sunt pusi special, sunt niste ong-uri care se manifesta foarte vioelnt si sunt renumiti pentru astfel de lucuri mai ales la protestele Rosia Monatana.

 8. Alex says

  draga Mirela, nu a fost mobilizat niciun singur om al PPP sa participe la proteste. Daca vreunul din noi am trecut pe acolo am fost ca sa vedem exact ce se intampla cine si cum manifesteaza; este cat se poate de legitima nemultumirea oamenilor fata de sistemul actual dar sub nicio forma nu trebuie incurajate anarhia sau violenta care pot duce la destabilizarea tarii. Suntem pentru eradicarea coruptiei si a coruptilor si judecarea tuturor celor care au furat tara timp de 20 de ani. Vrem dreptate pentru romani, vrem dreptate pentru Rosia Montana, vrem dreptate pentru Basarabia! Nu putem sa ramanem cu inima impietrita cand tara sufera si asta nu are nicio legatura cu soros sau alte speculatii.

 9. Maria says

  Simplu si la obiect cu acest proiect. Daca nu se realizeaza acuma niciodata nimeni nu va face nimic pentru Rosia Montana , dovada o fac ani de zile in care zona este abandonata. In schimb daca se realizeaza atunci Romania pe langa banii pe care ii castiga mai are si castigul de turisti pe care nu i-a avut niciodata asa cum se cuvine.

 10. liviu says

  cel mai mult se striga anti putere, referitor la taxa auto si proiectul rosia montana nu prea se aude nimic, in schimb cei de la „salvati” rosia montana vad ca sunt prezenti cu bannere peste tot, doar isi permit. Totusi inainte ca oamenii sa i-a o deciziei n privinta asta ar fi bine sa se informeze, ca nu mai sunt riscurile de acum 10-15 ani

 11. Alex says

  Dommna Mirela , nu poti ataca o organizatie , fara sa o cunosti ….

 12. Robert says

  Romanii s-au saturat de mizerie. Din pacate, nu sunt optiuni pt putere in acest moment. Poate se vor ridica si oameni de buna credinta, care sa si castige increderea oamenilor

 13. gogu fometescu says

  Exista o adevarata sansa ca situatia in tara sa explodeze cu-adevarat. In fata netrebnicilor de politicieni. Daca vreti sa aveti un cuvant de spus, iesiti in fata, fiti voi lideri. Daca exista. Mi-ar parea rau sa existe numai mentalitatea de condus, nu de conducator.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php