Crucea legionarilor de la Buhuşi, doborâtă pentru a doua oară!

4 726

Sursa: Radio Iaşi (http://portal.radioiasi.ro), http://www.ziaruldebacau.ro

Pentru a doua oara in mai putin de trei luni, o cruce inchinata legionarilor executati in septembrie 1939 a fost doborita. Aceasta se afla amplasata pe marginea soselei ce duce de la Buhusi la Manastirea Runc.

Intiia data s-a intimplat pe 29 septembrie 2011, la putin timp dupa oficierea unei slujbe de parastas pentru pomenirea legionarilor Vasile Avadanei, Nicolae Malinici si Vasile Popa, executati.

Atunci, investigatiile politiei locale au condus la stabilirea unei cauze naturale a prabusirii crucii, prin surpare sub actiunea vantului.

De data aceasta, in noaptea de 27, spre 28 noiembrie, caderea crucii, dupa cum este de parere Ovidiu G., membru al Partidului „Pentru Patrie” filiala Buhusi, pare sa nu fie cauzata de fortele gravitationale ci de mina unui om.

In apropierea locului in care a fost amplasata, cu 72 de ani in urma, aceasta cruce comemorativa se intersecteaza drumul ce vireaza spre manastirea Ciolpani, cu soseaua care urca la manastirea Runc. Se afla in camp si este circulat de atelaje sau autoturisme ce se indreapta spre, sau dinspre manastiri, ori hotelul restaurant din poala padurilor Runcului.

Daca vintul sau surparea se impotrivesc dupa 72 de ani, unei cruci simbol al crestinismului si cu valoare memoriala pentru victimele unei executii, nu se explica, insa, cine a distrus si placa pe care au fost inscriptionate cele trei nume.

„Aceasta, spune Vasile Savatin, un tinar buhusean, nu a putut-o face decit cineva care a minuit un ciocan sau o ranga”! Politia urmeaza sa efectueze din nou investigatii. (Aurel V. ZGHERAN)

4 Comments
 1. Nationalist Autonom says

  Daca cineva din Buhuşi se angajează sa amplaseze serios crucea, noi îi trimitem la începutul anului viitor o placă de marmura care să amintească martiriul legionarilor.

 2. Robert says

  Fantastic… Astia-s incredibili..

 3. dan ciprian says

  Haideti sa facem la vara o tabara de munca cu corturi si sa ridicam o cruce din beton.Eu am un generator puternic.Traiasca Legiunea si Capitanul!
  Doamne ajuta!

  1. admin says

   Camarazii din judetul Bacau vor fi bucurosi sa organizeze o astfel de tabara. E buna ideea cu betonul armat sau, mai propun, postament de beton armat + crude din cale ferata. Sa nu mai poata dracii s-o strice!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php