Revirimentul Mişcării Legionare pus în discuţie din nou în presă. Azi, Florian Bichir.

5 1.019

Florian Bichir

Libertatea, luni, 24.10.2011

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Liber-la-cuvant-361145.html

Eşecul politicienilor şi nesfârşita recesiunevor produce mutaţii ireversibile pe scena politică. Nu trebuie să fii Mafalda ca să ştii că în perioadele de criză electoratul migrează spre extrema dreaptă sau stângă. Aşa a luat naştere naţional-socialismul în plină criză în Germania şi tot la fel a ajuns Mişcarea Legionară al treilea partid al ţării în 1938. Vremurile ca o Mişcare Legionară să reapară sunt coapte. Aproape toţi analiştii de elită o ştiu, dar dintr-o proastă înţelegere a termenului “politically corect” evită să discute despre asta. De parcă ai lăuda o mişcare dacă vorbeşti despre un fenomen. Singurii care au spart bariera mediatică au fost scriitorul Nicolae Breban şi gazetarul Ion Cristoiu, care începe, după anii la Biblioteca Academiei, să se comporte ca un veritabil istoric. “Mişcarea Legionară pare unica deţinătoare a unei voinţe reale, curate, de înnoire, de «moralizare» a vieţii politice – atât de actuale azi! – de conştientizare a unei anumite «misii» a Românului, ce curge prin veacuri şi de care au vorbit nu puţin paşoptişti sau corifei ai Şcolii Ardelene”, scrie Breban în “Aventurierii politicii româneşti”. Iar Cristoiu crede că: “Onoarea, devenită fel de a fi, va lua locul mişmaşurilor tipice partidelor politice româneşti din ultimii 20 de ani”. Ca să nu existe confuzii, la mijloc nu e vorba de antisemitism sau de violenţă, ci de o mişcare antipoliticianistă, naţionalistă, una a elitelor. Politicianismul celor 22 de ani cât a durat România Mare a creat Mişcarea Legionară! Să vedem ce se va întâmpla la anul, când se împlinesc exact 22 de ani din decembrie ’89! Asta pare o miză politică, nu Albă- ca-Zăpada sau imberbele încercări de după ’90 ale unor supravieţuitori sau adolescenţi de a reînfiinţa legionarismul!

5 Comments
 1. Florian says

  Trebuie sa ne curatim de politicianismul actual infect, si sa ne purificam interior spre a fi mai lucizi in deciziile de maine a Romaniei…

 2. Robert says

  La Florian Bichir imi place ca a indemnat la cunoasterea Miscarii Legionare. A remarcat faptul ca lumea pe la TV se fereste sa vorbeasca de Miscarea Legionara. Asta e un lucru bun.

  Cei ce se feresc sa aduca in discutie acest fenomen, stiu ca inevitabil oamenii isi vor indrepta simpatia fata de Miscarea Legionara. Important este ca oamenii sa stie cine sunt cu adevarat urmasii Miscarii Legionare. Indiscutabil daca pui cartile pe masa se poate observa cine sunt cei legitimi sa reprezinte acest fenomen minunat.

 3. alex says

  Da Robert intelegi ce afirmi, dar sunt sigur ca si atunci vor fi contestatari

 4. Dumitru says

  Santem ultimele generatii ,adica din punctul meu acei oameni intre 30- 60 de ani care inca mai iubesc tara si binenteles primul lucru ” DREAPTA CREDINTA ” ca ,fara ajutorul bunului DUMNEZEU noi toti pacatosii de pe acest Pamant care santem inca ,in viata ,nimic nu putem face , insusi iiSUS HRISTOS a spus/o catre omenire .Trebuie vointa ,apropiere de CASA DOMNULUI si sa cerem sa/l cunoastem pe bunul DUMNEZEU , sa ne lumineze mintile la cati mai multi romani de pretutindeni ,sa avem incredere intre noi si UNIREA ca , din trecuturi . Domnul sa randuiasca dupa voia lui .AMIN !.

 5. Marius Angheloiu says

  Fratilor BUNUL DUMNEZEU NE DA dar….NU NE BAGA IN TRAISTA!cumva sa vina ingerii sa dea cu sapa in gradina noastra cat timp noi ne rugam si tot asptam de pretudinteni salvarea?de parca nu E IN NOI , in vointa umana a fiecaruia?
  le amintesc unora…O LEGE :
  2. LEGEA MUNCII

  „Muncste, munceste în fiecare zi. Munceste cu drag. Rãsplata muncii sa-ti fie nu câstigul, ci multumirea cã ai pus o cãrãmidã la înãltarea Legiunii si la înflorirea României.”

  sau…

  3. LEGEA TACERII
  „Vorbeste putin. Vorbeste ce trebuie. Vorbeste când trebuie. Oratoria ta este oratoria faptei. Tu fãptuieste; lasã pe altii sã vorbeascã.”

  sau…..

  6. LEGEA ONOAREI

  „Mergi numai pe cãile indicate de onoare. Lupta si nu fi niciodata misel. Lasa pentru altii caile infamiei. Decât sa invingi printr’o infamie, mai bine sa cazi luptând pe drumul onoarei.”

  TLCC!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php