Lectie scotiana pentru razboiul contra Rosia Montana Gold Corporation

15 1.727

Un scotian stabilit impreuna cu sotia lui la Huedin si care promoveaza agricultura eco si stilul de viata traditional romanesc sustine ca Rosia Montana trebuie sa ramana neschimbata.

Douglas McFarlane este un profesor de limba engleza care a renuntat la viata confortabila din Marea Britanie si s-a stabilit la Huedin de aproape 5 ani. Impreuna cu sotia lui, Douglas cultiva teren dupa regulile traditionale si se ocupa de restaurarea caselor vechi taranesti.

El povesteste ca a fost in vizita la Rosia Montana si a ramas impresionat de frumusetea locurilor.

Am fost la Fan Fest, la Rosia Montana, si este pentru prima data cand am vandut produsele noastre. Este o zona deosebit de frumoasa si a distruge tot acest paradis numai pentru bani e trist. Nu se face in folosul oamenilor, nu sunt renovate casele cum spun cei de la Gold Corporation. E totul pentru bani si acesti bani merg in Canada, unde ei au destui bani„, a spus Douglas McFarlane.

Scotianul ajuns agricultor la Huedin a spus ca cetatenii ar trebui sa lupte pentru a conserva Rosia Montana. Douglas a dat ca exemplu modul in care au luptat scotienii pentru a salva un munte de pe o insula din Atlantic ce urma sa fie distrus de compania Lafarge.
Lafarge a vrut sa faca in Scotia ceva de genul acesta. A cumparat o insula in Atlantic unde era un munte si a vrut sa il distruga pentru a aduna piatra. Multi oameni au protestat si dupa 7-8 ani Lafarge a plecat. Acolo nu sunt vestigii romane ca si la Rosia Montana si oamenii tot nu au fost de acord. Nu se poate distruge un munte numai pentru ca aceasta firma sa faca bani„, a mai spus Douglas McFarlane.

 

15 Comments
 1. Valer says

  ok, Rosia Montana este o localitate traditional miniera, cu istorie de 2000 de ani in aceasta industrie. Localnicii de acolo sunt mineri din tata in fiu, ei isi doresc sa inceapa exploatarea. Daca ar veni cineva la domnul in cauza si i-ar interzice sa practice agricultura, lui i-ar conveni? Ma indoiesc profund.

 2. Marean says

  de unde stie dansul ca nu se renoveaza casele? a ghicit viitorul? Eu cred ca aia de la RMGC au deja ce sa arate pentru banii investiti in patrimoniu, au deschis un muzeu al mineritului cu vestigii din toate perioadele. Pacat ca pe localnicii care incearca sa promoveze stilul de viata al minerilor nu ii asculta nimeni, chiar daca ei locuiesc acolo

 3. Dan says

  Comparatia nu e cinstita, ne distrageti atentia, domnule Valer!
  Domnul scotian in cauza nu ara cu explozibil, nu recolteaza cu excavatoare de 50 tone cupa si nu iriga cu apa poluata cu cianuri si in urma lui nu raman munti de pamant ars, fara pic de viata.
  Daca mineritul in Rosia s-ar face cu aceleasi metode ecologice si sustenabile cu care domnul in cauza face agricultura as fi primul la demonstratie pro minerit in Rosia Montana.

 4. andrei says

  ei bine, la noi ce se distruge, aduce niste bani la visteria tarii, care ar putea sa sustina financiar reformele atat de necesare ca sa ajungem si noi in rand cu tarile europene : reforma in sistemul medical, in cel educational si in cel administrativ. nu mi se pare ca aceste lucruri sunt putine sau ca sunt dispensabile. de asemenea rmgc va reabilita zona din punct de vedere arhitectural si ecologic. e mai mult decat deajuns.

 5. Dio says

  in afara de comentariul lui Dan celelalte 3 par sa fie scrise de activisti platiti de gold corporation, sau daca nu e asa inseamna ca sunt scrise de cretini. extragera aurului inseamna un dezastru ecologic si cultural ptr Romania, iar beneficiile numai ptr gold corporation. ne-am saturat de promisiuni mincinoase. mai ieri tariceanu anunta ca nokia o sa creeze 15.000 de locuri de munca, companiei i s-a dat si teren gratuit, ptr ca dupa scurt timp sa se constate ca s-au creat numai 2000 de locuri de munca si acum pleaca dupa ce au beneficiat de scutiri de taxe si impozite pe perioada cit au stat in Romania. Deci i s-a dat o mare teapa Romaniei. la fel e si in cazul gold corporation. Bai mai duceti-va dracului cu minciunile voastre!!!!!!!!!!!

 6. Adela says

  Domnu Marean: McFarlane probabil stie ca nu se renoveaza casele din RM fiindca a fost acolo. De cateva zile abia am revenit si eu din Rosia, si una din imaginile greu de suportat au fost buldozerele care rad casele proprietatea Gold Corporation si le fac una cu pamantul. Asa da conservare de patrimoniu cultural…

  Domnu Andrei: se distruge acum, ajung bani pentru o vreme – sigur nu cat pentru o generatie – apoi vom plange ca nu mai putem trai in vai sterpe si pe platouri albe, candva munti vii.

  Reabilitarea ecologica e imposibila la Rosia, daca proiectul minier se implementeaza. Se va rade masivul montan – deci adio paduri, adio vulpi, adio ulii, adio veverite, adio ganganii, adio flori si ierburi, adio viata…. Apoi valea se va umple cu apa intoxicata si otravita, care ghici ce va face ?…. Va repara ecologic daunele macinarii masivului :))

  Halal proiect ! X( 🙁

  Recomand o vizita la Rosia, ca sa va doara inima de cata moarte ar aduce mineritul de suprafata, cu cianuri !!!

 7. Alina says

  Pai daca e impresionat,poate ar trebui sa fie si de faptul ca oamenii nu au locuri de munca, nu au cum sa se dezvolte din punct de vedere economic si nu are cine investi, nici in zona, nici in patrimoniu, nici in oameni. Un proiect de anvergura ar fi necesar sa faca investitiile necesare.

 8. Mihnea says

  Doamna Adela, multe case erau intr-o stare grava de degradare, erau pe punctul de a se darama, orice le-ar fi facut, mai ales unele care nu erau incluse in patrimoniu. Cred ca e mai important ca vor baga 70 de milioane de dolari in casele de patrimoniu, in casele cu valoare istorica si in casele care se pot salva. Iar daca expertii spun ca reabilitarea ecologica e posibila, inclusiv a mizeriei lasate de stat, iar tu zici ca nu, tind sa-i cred pe experti.

 9. Adela says

  Domnu Mihnea, poate ca fac parte dintre experti.
  Iata ce comunicate au dat colegii mei din UBB Cluj:
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/universitatea-babes-bolyai-ii-scrie-lui-basescu-in-problema-rosia-montana-si-inca-un-caz-dovedit-de-cenzura-in-presa-61077.html
  Si eu tind sa-i cred pe experti 🙂 Insa pe cei cu mintea lucida, nu intunecata de aur si bani.

 10. Mihnea says

  Doamna Adela, poate ca faceti parte din experti, nu am de unde sa stiu, insa acuzandu-i pe toti ceilalti ca ar fi cumparati dati dovada de partinire, neacceptabil in cazul unui om de stiinta (ceea ce pretindeti a fi). Oricum „ceilalti” experti, care sustin ca reecologizarea e posibila au si dovezi practice, cazuri in care aceasta reecologizare a avut loc. Tind sa-i cred pe expertii cu dovezi, nu pe cei care arunca cu acuzatii in stanga si in dreapta.

 11. originar says

  bravo si repsect domnului Douglas; e tragic pt un popor cand strainii ne apara mai bine interesele decat romanii nostri tradatori de constiinta si tara care se vand pt treizeci de arginti capitalistilor verosi de aiurea.

 12. Adela says

  Domnu Mihnea, va repetati. Daca ati fi fost mai creativ in raspuns, fara acuzatii personale, poate ca as fi crezut ca nu sunteti platit de Gold pentru cyber-activism 😉 Va invit sa recititi comunicatele si luarea de pozitie a UBB. Poate ca intreaga institutie clasificata A in excelenta in educatie si cercetare e partinitoare, deci non-stiintifica !

 13. Adela says

  Tocmai am gasit notele unui alt expert (Dr. Raul C. Muresan
  Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
  Cluj-Napoca) care demonstreaza ce dezastru si cata moarte ar aduce proiectul minier Gold Corporation in Apuseni.
  Asa cum sustineam mai sus, tind sa dau crezare expertilor… Va rog cititi: http://www.ziare.com/rosia-montana/gold-corporation/traian-basescu-devine-ridicol-in-cazul-rosia-montana-opinii-1122186

 14. Adela says

  Ah, era sa uit. Pacat ca nu pot incarca poze aici.

  Re-ecologizarea de care vorbeste dl Mihnea a presupus plantarea catorva brazi si molizi pe traseele utilajelor de minerit, in urma interzicerii activitatii lor ilicite. Drumetia pe acele trasee mi-a aratat ca acei copaci mor incet, incet. Solul in care au fost plantati e steril.

  In plus, exista cateva hectare de teren otravit, pe care Gold a depozitat saci cu steril toxic. Atat de toxic, incat sacii din plastic gros s-au dizolvat in 5 ani. Cea mai apropiata groapa autorizata pentru depozitarea de materiale periculoase este la Sibiu. Acest teren in Rosia nu este autorizat, drept urmare, Gold ascunde sacii otraviti sub moloz din constructii. Cum ziceam, as vrea sa fi putut sa va arat pozele acestui dezastru…. Iarba e neagra, arsa, puietul de brad pipernicit, peisajul apocaliptic. Toate astea poarta titlul de re-ecologizare (sic!)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php