Ungaria cere sprijinul UE pentru blocarea proiectului de la Roşia Montana

0 530

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului din Ungaria, Illés Zoltán, a anunţat, ieri, că Guvernul de la Budapesta va face tot posibilul ca mina de la Roşia Montana să rămână închisă. „Am luat legătura cu mai multe ţări din UE şi încercăm să mobilizăm toată Europa să se opună deschiderii unei mine, cu extracţie pe bază de cianură, în România. Demersul nostru nu este unul tâmpit, bazat pe orgoliu, ci susţinut de certificate de la mediu, care atestă cât de mare este pericolul, dacă se va deschide mina de la Roşia Montana. Pe baza cercetării efectuate de minister, am ajuns la concluzia că există şi alte opţiuni de extragere a minereurilor preţioase, diferită decât cea prin cianuri, mult mai ieftine şi fără repercusiuni devastatoare asupra mediului”, a declarat Illes Zoltan.

Oficialul maghiar a dat de înţeles că pe termen lung România va avea pierderi mult mai mari decât câştigurile preconizate. „Din studiul nostru reiese că mina ar putea oferi minereuri preţioase timp de 15-20 de ani, dar impactul asupra mediului ar dura până la sfârşitul omenirii, iar asta ar obliga România la nişte cheltuieli incalculabile. România ne-a trimis un studiu eronat, chiar absurd, în care scrie că impactul cianurii asupra mediului la graniţa cu Ungaria va fi aproape de zero”, a specificat Illes, care i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Laszlo Borbely, în care subliniază opoziţia Ungariei faţă de acest proiect.

Autor: ISTVAN DEAK

Sursa: jurnalul.ro

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php