Comisia monumentelor cere explicatii ministrului Kelemen privitor la Rosia Montana

0 454

Comisia Nationala a Monumentelor CNMI intrunita in sedinta sa lunara pe 27 iulie 2011 a adresat ministrului Kelemen Hunor solicitarea de a da explicatii privitor la urmatoarele fapte:

– In 26 Ianuarie a.c., prin votul a 18 membri (unanimitatea celor prezenti) CNMI recomanda MCPN inscrierea in Lista Tentativa UNESCO a obiectivelor si arealelor din Rosia Montana protejate prin legislatia romaneasca (Lista Monumentelor Istorice, L5/1999).

– In cursul saptamanii trecute, MCPN a demarat procedurile de deszcarcare de sarcina arheologica si de declasare a Masivului Carnic, sit arheologic inscris in LMI 2010 si subiect al propunerii CNMI de inscriere in Lista Tentativa UNESCO.

Diferenta dintre ce a recomandat CNMI acum 6 luni si ce a facut MCPN acum o saptamana nu este o diferenta de opinii de natura tehnica, instrumentala sau de detaliu, ci manifestarea unei profunde diferente de viziune cu privire la sensul protejarii patrimoniului arhitectural al Romaniei. Acest lucru a fost aratat si de declaratiile publice ce au urmat sau precedat descarcarea de sarcina arheologica a sitului, prezentata de oficialii MCPN ca o forma de protejare a patrimoniului.

Fata de aceasta situatie, CNMI solicita Ministrului Kelemen Hunor o  clarificare acestor fundamentale diferente de viziune.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php