Reacțiile la defăimarea lui Ogoranu continuă. Lucia Hossu Longin reacționează.

4 610

Sub egida IICCMER, Institutul Ellie Wiessel a organizat o dezbatere „Reconsiderarea critică a trecutului – între mit şi minimalizare. Despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”

ion gavrila 7

Nu ne mistificaţi istoria !

Fundaţia „Memorialul Durerii” protestează împotriva tentativei Institutului Elie Wiessel de a mistifica  istoria României şi dea ne defăima eroii. Altul este, ar trebui să fie,obiectul de activitate al Institului Naţionalpentru Studierea Holocaustului din România şi nu a acela de a nega rezistenţa din munţi şi de a-l eticheta pe Ion Gavrilă Ogoranu ca fascist.

Toţi marii istorici ai prezentului, de la Al. Zub la Denis Deletant,recunosc  existenţa, forţa şi unicitatea luptei anticomuniste din munţi. Membrii acestei rezistenţe aparţintuturorcategoriilor sociale (militari, preoţi, studenţi, ţărani) şi tuturor partidelor politice.

În dosarele Securităţii (Fond Documentar nr. 2168) sunt publicate hărţi, ce conţin grupările de luptători dispuse pe toată întinderea Munţilor Carpaţi, iar o direcţie a Securităţii se ocupa de obiectivul „Bande-Organizaţii subversive”. Avem suficiente date istorice, furnizate de Arhiva CNSAS.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românescnu poate încuraja şi susţine asemenea demersuri, total străine de spiritul ştiinţific şi de adevăr.

Ion Gavrilă Ogoranu este un simbol al rezistenţei anticomuniste şi memoria lui nu poate fi terfelită de jalnicele reconsiderări ale unor debili cercetători ai istoriei.

Serialul Memorialul Durerii va difuza în18 mai un episod dedicat „Moşului” – cel care la 24 de ani a condus de-a lungul a zece ani, cu eroism şi credinţă în Dumnezeu lupta tinerilor făgărăşeni.

Cer cu fermitate Partidului Naţional Liberal care l-a propus pe controversatul Andrei Muraru la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, să revină asupra acestei numiri.

Institutul înfiinţat de un guvern liberal nu s-a născut să ne atace reperele morale, martirii şi eroii, să-i pună în dezbateri îndoielnice, departe de orice rigoare ştiinţifică. Chiar dacă acest demers este girat de respectabilul institut Ellie Wiessel, de data aceasta putem vorbi de manipulare, demitizare şi de comentarea în derizoriu şi ofensator a realităţilor istorice.

Lucia Hossu Longin

4 Comments
  1. Viorica Bălteanu says

    Mă alătur cu fermitate demersului d-nei Lucia Hossu-Longin. Noi nu rescriem istoria altor popoare, nici chiar pe a d-lui Elie Wiesel, desigur. Așteptăm același tip de atitudine corectă din partea oricui abordează istoria noastră. Inclusiv pentru că unii deportați de către horthiști, după raptul de la Viena (Diktatul prin care nordul Transilvaniei a fost ocupat de către fasciștii maghiari, care au masacrat români și evrei, au profanat biserici, n-au avut milă nici de copilași) au uitat să precizeze CINE i-a deportat și – adesea, le-au exterminat cu cruzime oribilă ființe dragi – aruncând, în mod mincinos și abject, această vină pe seama României!

  2. Sorin ANDREI says

    A) Sa ai asteptari cu caracter nationalist de la actualul partid liberal?!
    B) Sa crezi ca Institutul E. Wiessel este un institut respectabil?!
    Pai, sa ne imaginam ce pareri ar avea „Mosul” despre aceste doua probleme!

  3. decean mihail says

    Sper sa nu ma insel ca acest Elie Wiesel, al carui nume il poarta respectiva fundatie, este laureat al Premiului Nobel, fiind plecat din Romania, deci este un „evreu-roman”?!

    Daca despre acesta este vorba, am citit despre el ca este un impostor, care s-a dat drept supravietuitor al holocaustului, substituindu-se cu ticalosie in identitatea unui confrate al sau cu nume foarte asemanator si care nu a supravietuit holocaustului. Impostorul a fost dovedit in justitie, in actiunea unui alt confrate al sau, supravietuitor neindoios al holocaustului, procesul desfasurandu-se, daca nu ma insel (din nou) intr-o tara vest europeana, nu de prea multa vreme!….

    Daca despre acest impostor este vorba in titulatura fundatiei care-i poarta numele, atunci fundatia este una a imposturii si in consecinta nu poate fi credibila.

    Dar doamna Lucia Hossu Longin sunt sigur ca va lamuri aceste nedumeriri ele mele, avand la indemana necesarele mijloace de investigatie. De pe-acum ii urez succes!

    M. Decean

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php