MAI SUNT 8 ZILE până la ZILELE REZISTENȚEI de la SÂMBĂTA DE SUS (20-22 iulie 2018)! Cuvântul lui Ion Gavrilă OGORANU.

0 530

MAI SUNT 8 ZILE până la ZILELE REZISTENȚEI de la SÂMBĂTA DE SUS (20-22 iulie 2018)! Programul manifestărilor – aici!

OGORANU DIXIT: „O ultimă intrebare: De ce trebuie scoasă la lumină istoria Rezistentei anticomuniste ?

Cei morţi în lupte sau in temniţe nu mai au nevoie de laude. Nu pentru laude au luptat. Puţinii supravieţuitori, tot aşa. Dacă ai putrezit în închisori sau ai trăit 30de ani condamnat la moarte, măcar atât ai învăţat : să nu te mai încânte deşertăciunile omeneşti, gloria, lauda şi alte mărunţişuri. De aceste fapte are nevoie faţa României în lume. Toate popoarele răsăritene îşi au revoluţiile lor anticomuniste. Noi? Avem cea mai lungă şi cea mai amplă rezistenţă armată împotriva comunismului, dintre toate ţările răsăritene. Cu jertfele pe care le-am dobândit in munţi şi închisori, putem oricând sta cu fruntea sus în rândul popoarelor lumii. Aceasta este adevărata imagine a României în lume.

De cunoaşterea acestei istorii au nevoie tinerii de azi şi de totdeauna. Ei pot fi mândri că sunt români. Pentru ca exemplul nostru să le fie de învăţătură şi de îndemn. Pentru ca atunci când Stalinii şi Jirinovskii ar îndrăzni să repete invazia, ei să fie la datorie. Munţii, dragii noştri munţi ai României, îi vor primi şi pe ei cu drag şi-i vor adăposti, aşa cum ne-au adăpostit şi pe noi.” 

__________________________________

De 24 de ani, într-o tradiție stabilită de Ion Gavrilă Ogoranu, ne adunăm prima duminică după Sf. Ilie la Sâmbăta de Sus, pentru a comemora pe eroii luptei de rezistență anticomunistă din Munții Făgărașului. Și de 9 ani încoace am îmbogățit această comemorare cu un întreg sfârșit de săptămână plin cu manifestări culturale.

ZILELE REZISTENȚEI vă așteaptă și în acest an, în perioada 20-22 iulie 2018, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, să păstrăm vie memoria martirilor noștri căzuți în luptă cu comunismul ateu.

Temele centrale ale celei de-a 9-a ediții sunt împlinirea a 70 DE ANI de la marile arestări politice din 1948 și respectiv CENTENARUL GOGU PUIU.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR:

VINERI 20 iulie:

– sosirea participanților;

– ora 10: liturghie și drumeție la chilia părintelui Arsenie Boca (relații: Florian Cristache – tel. 0721671504

– ora 16 – 19: proiecții de film – Aula Academiei

SÂMBĂTĂ 21 iulie, Aula Academiei: 

– ora 10-12,30: Simpozion memorial, cu participarea unor istorici și cercetători ai istoriei recente

– ora 12,30-13: Vernisaj expozitie documentară

– ora 13-14: Pauza de masa

– ora 14-15,30: Lansări de carte

– ora 16-18: Martori ai Demnității – mărturii ale foștilor deținuți politici și urmași ai acestora

– ora 20: Reuninune de relaxare și împrietenire

DUMINICĂ 22 iulie:

– ora 9: participare la Sf Liturghie

– ora 12: comemorarea luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Munții Făgărașului

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php