Vizita lui Putin la Budapesta agită apele în Ardeal. Ungurii vor să se reîntoarcă politic în Asia?

0 509

De când preşedintele Vladimir Putin a anunţat vizita istorică la Budapesta, acum două luni, apele etno-politice au început să se agite în Ardeal. Premierul naţionalist al Ungariei, radicalul Viktor Orban, pune mai mult preţ pe relaţia cu Federaţia Rusă, decât pe cea cu Uniunea Europeană. În preajma vizitei lui Putin la Budapesta din 17 februarie, agitatorii unguri de profesie încep să agite apele în Ardeal. Să nu uităm că majoritatea ungurilor din Ardeal au optat pentru cetăţenia Ungariei, deci sunt posibili informatori ai serviciilor secrete maghiare odată cu depunerea jurământului faţă de statul ungar. Interesul lui Viktor Orban e de a crea tensiuni în Ardeal pentru a îi pune pe masa negocierilor la noul ţar al Rusiei situaţia grea a minorităţii maghiare din Transilvania.

Viktor Orban ştie foarte clar că, Occidentul şi Bruxelles nu vor accepta niciodată modificarea frontierelor în Europa. În schimb, Vladimir Putin, deja duce o politică de modificare activă a frontierelor în Ucraina, încălcându-se acordurile de la Helsinki din 1975. Ca urmare, Viktor Orban este orbit politic de acţiunile revizioniste ale lui Putin care doreşte refacerea teritorială a Imperiului Rus. Pretextul vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta pe care Orban îl foloseşte ca alibi este semnarea unui nou acord istoric cu Gazprom pentru gaze în Austria şi Germania, totuşi realitatea vizitei preşedintelui Rusiei e alta. Liderul opozitiei ungare, Ferenc Gyurcsany la demascat pe Viktor Orban şi a insistat vineri că vizita de săptămâna viitoare la Budapesta a preşedintelui rus Vladimir Putin reprezintă un eşec al diplomaţiei ungare pentru că semnarea acordului pentru gaz cu giganticul Gazprom nu se poate face fără acordul UE. Între timp, în Ardeal agenţii iredentismului şi revizionismului maghiar agită apele. Ei pregătesc mitinguri separatiste violente la Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. La Cluj-Napoca agenţii unguri fac mitinguri ilegale în centrul oraşului şi presiuni doar în limba maghiară, uitând de multiculturalism, la adresa autorităţilor locale să amplaseze, cu încălcarea legislaţiei în vigoare, plăcuţe bilingve la intrările în oraş. La Arad trei tineri cu cagule au vopsit în Tricolorul românesc statuia generalilor maghiari ucigaşi de români la 1848/1849, amplasată de primarul Gh. Falcă, sprijinit de “banda pocăiţilor” din SRI, drept mulţumire că liderii UDMR l-au susţinut pe Traian Băsescu la realegerea prezidenţială din 2009. Ungurii sunt atât de entuziaşti de vizita din 17 februarie a lui Vladimir Putin în Ungaria încât primarul Budapestei a înfiinţat Piaţa Moscovei, ca în vremurile bune când Armata Roşie “elibera” oraşul în 1945. Agitaţia din preajma vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, care s-a creat în Ungaria şi Ardeal, dovedeşte tot mai mult că ungurii doresc să se reîntoarcă politic acolo de unde au venit, din Asia, adică în noua confederaţie controlată de Rusia: Uniunea EuroAsiatică.

de Ionuţ Ţene NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php