REVOLTĂTOR! Primele MĂSURI ANTIROMÂNEŞTI la Kiev. Începând cu ziua de azi, limba română nu mai este limbă regională în localităţile româneşti din Ucraina

16 1.296

ucraina-nationalistaAm fost circumspect faţă de evenimentele din Ucraina. Chiar dacă prăbuşirea unui regim aservit Rusiei criptosovietice ar trebui să fie un motiv de bucurie pentru orice român.

Motivul rezervelor mele stătea tocmai în complicaţiile pe care le va aduce în regiune degringolada generală în care a intrat Ucraina şi din care nu ştiu dacă va mai reuşi să iasă întreagă. Prăbuşirea unui sistem putenic impregnat de racile sovietice nu înseamnă şi dispariţia acestor deformaţii din mentalul individual şi colectiv. Asemenea rămăşiţe ale spiritului stalinist dispar, de regulă, după decenii de tranziţie spre normalitate.

Şi, la doar 2 zile de la fuga lui Ianukovici de la Kiev şi preluarea puterii politice de către mişcarea populară proeuropeană, aceste mentalităţi – care numai europene nu sunt – îşi fac deja simţită prezenţa, lovind în interesele etnicilor români din Bucovina de Nord, Basarabia sudică şi Transcarpatia.

Portalurile media de azi au titrat: „În Ucraina, limba română nu va mai avea statutul de limbă regională. În şedinţa de duminică, 23 februarie, parlamentarii ucraineni au votat pentru anularea legii cu privire la principiile politicii lingvistice din 3 iulie 2012, care acorda dreptul minorităţilor etnice, inclusiv românilor, de a folosi limba natală în administraţia locală. Pentru abrogarea acestei legi, au votat 232 de deputaţi din cei 334 prezenţi.”

Românii din Ucraina primiseră dreptul de a da limbii române statut de limbă regională în mai multe localităţi din regiunea Cernăuţi, nordul Basarabiei şi ţinutul Herţa, iar aceasta, paradoxal, tocmai în baza unei legi promovate de Ianukovici. Oleg Teagnibok, liderul partidului naţionalist „Svoboda”, a declarat că până la adoptarea unei noi legislaţii lingvistice, va funcţiona legea din anul 1989, care acorda statut privelegiat limbii ucrainene.

Liderii naţionalişti ucrainieni se fac că uită faptul că Ucraina de astăzi este o creaţie artificială a lui Stalin, rezultată din alipirea a numeroase regiuni şi popoare la Ucraina propriu-zisă, care nu reprezintă decât o mică parte din statul de azi.

Cert este că în Ucraina a fost deschisă o adevărată cutie a Pandorei, care va furniza Europei de Est un lanţ de crize regionale pentru mulţi ani de aici înainte.

Paradoxul este că mişcarea protestatară care tocmai a învins în Ucraina de vest are ca principal obiectiv aderarea la Uniunea Europeană, dar în realitate este clar că, în afara unei iluzorii bunăstări materiale, ucrainienii habar nu au de ce înseamnă UE.

Altiminteri nu ar fi început imediat să adopte legi care contravin modului în care UE înţelege respectarea drepturilor colectivităţilor naţionale, riscând ca Ucraina de vest să rămână astfel un teritoriu de izbelişte, între Europa unită şi imperiul Moscovei lui Putin.

Florin Dobrescuucraina-nationalista

16 Comments
  1. Vlad Craioveanu says

    Eu cred ca ar fi bine sa se termine cu folosirea limbilor minoritatilor in administratiile locale. Poate nu ne convine acum, ca sunt si romanii la mijloc, dar sa nu uitam ca asemenea precedente sunt periculoase si pentru noi si daca aparam acest principiu acum, s-ar putea sa se intoarca impotriva noastra pe viitor… Avem si noi problemele noastre cu ungurii, cu tiganii, samd. In plus, pe termen lung, tradatorii numiti generic „clasa politica” au in plan si federalizarea Romaniei…

    1. chiselita mihai says

      …habar nu au acesti nationalisti din halicina !…se cred zei pe teritoriul romanesc,mai grav e ca bolsevicii de la Bucuresti nu intreprind nimic,nici macar nu le iau apararea romanilor din judetul Storojinet-Cerrnauti care isi pierd si biserica lor ortodoxa lasata de la stramosi-rusine neamule !!!!

    2. Dan says

      Corect!! Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!!! Noi cerem ca sa li se retraga dreptul ungurilor de a opera actiunile din administratia locala in limba bozgoreasca dar in acelasi timp ne plangem de o astfel de chestie! Intr-adevar, un drept pierdut de romani este un drept pierdut indiferent de conditii si trebuie privita cu atentie situatia romanilor din Ukraina pentru ca Timosheanka este foarte nationalista.

  2. dan grajdeanu says

    Vlad,uiti ca vorbesti de teritorii romanesti,nu de cativa romani migratori.Acolo sunt parti de Romanie

    1. dana says

      Dupa cate au patit romanii nostri acolo, cum au fost tratati, rupte familiile, trimisi in Siberia, desnationalizati, fortati sa-si uite limba, cultura, imprastiati, …au suferit cu adevarat (de la necioplitii, badaranii si violatorii de rusi – anume trimisi acolo sa-i starpeasca)

  3. tatiana says

    Ucraina ca pornit cu stangul,s-ar putea impiedica…

  4. Mircea Serban says

    Desi traiesc in Maramures, locul nasterii mele, recunosc faptul ca nu stiu mai nimic despre „culisele” din …”Pocutia” … acolo sunt femei frumoase si excelenti sahisti!
    Din nefericire istoria Europei a fost mistificata si nu s-au pastrat vibratiile stramosilor in fiinta celor care traim aceasta parte a lumii dar, am avut o „sete” aparte pentru a adaposti multa ura unii fata de ceilalti… inseamna oare ceva ca suntem ortodocsi sau greco-catolici, reformati sau protestanti de vreme ce ignoram iubirea? Personal ma inclin cu adanc respect pentru lectia de istorie si civism pe care in aceste zile oamenii din Ucraina au expus-o Europei! Sper sa nu se repete 100% istoria „revolutiei romane” dar, mai ales urmarile acesteia!

    1. radu says

      Ai dreptate…dar nu va fi asa …crezi ca rusii sant inocenti la faza asta ?

  5. Scavitza says

    Si Vlad spune un adevar, si Dan spune un altul. Cand crezi ca o sa-i vezi pe Ucrainieni ca o sa faca ce e corect, anume sa dea teritoriile respective statului Roman, si alte teritorii probabil altor tari, dupa care sa se instituie pareea lui Vlad. E cam de vis, nu mai sunt sperante de la Omenire pentru astfel de decizii inteligente si ETICE. Asta este. Suntem niste animale ramatoare, pline de mizerii si defecte psihologice; si orice astfel de presupunere e deja UTOPIE; suntem prea degenereati. Asta este tot.

  6. Vlad Ionescu says

    Nu sunt masuri antiromanesti. Legea respectiva care tocmai a fost abrogata era o aberatie si le era dedicata rusilor. Autorul articolului e un dobitoc.

    1. alin catalan says

      Dobitoc esti tu..sunt antiromanesti si antirusesti..

  7. ionut moraru says

    Ceea ce multe minti limpezi anticipasera se intampla: destabilizare in regiune, masuri antiromanesti, haos, prabusire economica, cresterea infractionalitatii si scaderea nivelului de trai, etc. Nu trebuie sa stii sa faci chirurgie pe creier ca sa vezi ca ceea ce s-a intamplat in Libia, Irak, Egipt (pastrand proportiile) se intampla si in Ucraina si ca autorii sunt aceeasi. Un nou mare pas catre noua ordine mondiala satanista. Sub iluzoria speranta ca „se va iesi de sub cizma ruseasca”, cizma inventata si finantata de aceasi promotori ai UE, fiinantati de jidanii din occident o masa manipulata a facut treaba unor baieti ce s-au invatat de secole sa se imbogateasca pescuind in ape tulburi si sa distruga tari si natiuni intregi. Nu simt nici o fericire ca Ianukovici a fugit obligat de lovitura de stat din Ucraina. Trebuie sa fii total spalat la creier ca in anul 2014 sa te omori ptr a intra in paradisul european, UE= UNIUNEA EVREILOR ce conduce Europa. Iii asteapta zile negre pe fratii nostri romani din Ucraina…

  8. mihai chiriac says

    Nu inteleg, totusi cum nici un cititor nu si-a dat seama ca aici e vorba de vizarea limbii ruse. Daca victima colaterala este si limba romana asta e de-a dreptul secundar. Hai sa gindim dincolo de interesele noastre macar in aceste clipe grele pentru Ucraina. Efectele se vor vedea mai tirziu. Daca Ucraina reuseste sa intre in UE atunci si romanii nostri vor trai mai bine decit cu perspectiva promovarii strict ale intereselor Rusiei.

  9. Arici Pogonici says

    @ mihai chiselita: Isi pierd biserica ortodoxa? Cum se intampla asta? Or fi luand-o ucrainienii care te pomenesti ca s-au facut catolici. Inainte sa scrii ai putea sa si gandesti. Desi e drept ca printre toate aberatiile de aici nu esti deloc exceptia.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php