EXECUŢIA PUBLICĂ A AUTORILOR LEGIONARI A ÎNCEPUT! PRIMUL PE LISTĂ – PETRE ŢUŢEA

19 2.652

Patru slugi de la Universitatea din Timişoara cer retragerea numelui marelui filosof acordat unei pieţe din oraş. NICI NU A INTRAT ÎNCĂ ÎN VIGOARE LEGEA LUI ANTONESCU ŞI AU ŞI ÎNCEPUT! NU AM EXAGERAT CU NIMIC!

Iata ce scrie Robert D. Reisz:

Iata forma finala a scrisorii pe care intentionez sa o depun la Consiliul Local Timisoara:

Către Consiliul Local Timișoara,

Am aflat recent din presa locală faptul că o stradă din centrul Timișoarei ar putea purta numele „Petre Țuțea”. Propunerea a fost înaintată și aprobată de către Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Pieţe urmând să fie adusă în atenția Consiliului Local Timișoara în viitor. Considerăm că numirea unei străzi este unul din gesturile simbolice importante ale unei localități având un rol de identificare și construcție identitară. Imaginea de ansamblu a numelor străzilor orașului formează împreună cu denumirile instituțiilor publice, cu monumentele și celelalte obiecte urbane o configurație fizică, concretă a valorilor noastre. În acest context dorim să ne opunem propunerii menționate. Aducem următoarele argumente.
1. Petre Țuțea nu a avut nici o relație biografică cu orașul Timișoara.
2. Petre Țuțea a fost, în tinerețe, membru al nomenclaturii legionare, având poziții de decizie în guvernarea legionară, a fost unul dintre autorii Manifestului Revoluției Naționale și a publicat articole de presa propagând ideile legionare, motiv pentru care considerăm că este o personalitate controversată și neconsonantă cu spiritului civic și cultural al Timișoarei.
3. Simbolul Petre Țuțea este legat de o configurație ideologică de extremă dreaptă străină de identitatea orașului nostru pe care ne-o dorim legată de valori ale libertății, democrației, toleranței și progresului.

Cu stima,
– Prof.dr. Robert D. Reisz, Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest, Timișoara
– Lect.dr. Constantin Parvulescu, Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest, Timișoara
– Lect.dr. Claudiu Mesaros, Facultatea de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest, Timișoara
– Conf.dr. Ciprian Panzaru, Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest Timisoara

19 Comments
 1. Un Liceean says

  Tare aş vrea să ştiu cum pot să îi contactez pe aceşti ”domni”… Dacă totuşi vor citi acest articol cândva le transmit un singur lucru:

  Sunteţi de o prostie rar întalnită!

  1. Getodac says

   Toti acesti „domni” revendicatori si semnatari, nu pot nici macar pasi la umbra marei personalitati a lui Tutea!
   Tutea este omnul care a trait si crezut in valorile neamului romanesc. Nu a cedat la crezul lui nici in vremurile bune si, mai ales, in cele grele din viata dansului.
   Tutea este un om cu o minte sclipitoare si o coloana vertebrala pe care daca am avea-o macar un sfert dintre romani, tara noastra ar fi cu totul altfel astazi.
   Cu alte cuvinte, acei indivizi sunt penibili din orice unghi ii privim.

   1. Lecitina cu vitrion says

    BRAVO!

   2. Nicolae Munteanu says

    eeeexact!

 2. constantin dumitrescu says

  Daca multiculturalismul clamat de duce la atitudini de negare a valorilor culturale autohtone atunci ….”Merci EVROPA,halal sa-ti fie !”..

 3. Vlad says

  Intelectuali de mai sus sunt „baieti destepti” din Universitatea de Vest Timisoara care a fost sponsorizati de fundatiile lui Soros pt „deschiderea catre Europa” in special catre Ungaria.

  Ii puteti contacta aici :
  http://www.uvt.ro/ro/educatie/facultati/facultatea-de-stiinte-politice-filosofie-si-stiinte-ale-comunicarii/
  Cred ca un mail catre ei nu le-ar strica.

 4. Un mare păcătos says

  Să nu uite acești „tavarăși” venți cu pluta că onoarea și cinstea este maipresus de profesart, doctorat și lectorat, (diplome cumpărate la colțul străzi, mai avem un exemplar de genul acesta în fruncea țări), iar un bun român eu îl consider pe acela care are calitățile de:
  bun ceștin Ortodox;
  onest;
  cinstit;
  darnic;
  muncitor;
  iubitor de eroii neamului și de neam;
  omenos cu străini;
  a se jertfi pentru credință, țară și neam;
  ferm în cuvânt și de aș ține cuvântul cel drept;
  a iubi și trăi morala creștină ortodoxă.

  Eu așa am învățat de la părinți și de la învățătorii mei și așa cred că este adevăratul ROMÂN ( mă lupt să mă integrez în acest indizerabil calapod impus de sfinții neamului nostru și de înaintașii noștri eroi ca: Burebista, Decebal, Mircea cel Bătrân, Vlad Tepș, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanul, etc).

  Restul cei care nu vor să se integreze în acest „calapod” sau născut, au crescut, și au învățat să vorbescă limba română.
  Așa că totul pentru credință și pentru țară
  Din partea unui mare păcătos

 5. Un mare păcătos says

  Corectarea unor cuvinte greșite;

  profesart = profesorart,
  maipresus = mai presus,

 6. Tata Ben says

  Păi, parcă, acest Constantin Pârvulescu a murit, că s-a luat de Ceaușescu, la al douăsprezecelea congres…Glumesc, dar și acest alter ego pute a mort. I-auzi, unde se cocoțase jidanul! Reisz! Tocmai la Universitatea de Vest , ca să deformeze conștiințele tinerilor! Și când te gândești că prin 1980 Constantin Drăgan, un alt mare fost legionar era profesor asociat al Universității din Timișoara! Români! Faceți curățenie în instituțiile de învățământ și puneți în fruntea acestor instituții români cu dragoste de țară și poporul român.

 7. stoicarodica2010 says

  Care sunt datele biografice de ordin politic al dllui Prof,dr Robert Reisz si al celor lalti 3 semnatari ai prezentei contestatii de la Facultatea de Stiinte Politice din Timisoara?

  1. cornelia says

   nu pot sa spun decat -vai voua pui de naparca ce intinati orice atingeti,ca pe stadion -huuuuuo si daca as fi destul de buna crestina as zice-IARTA-I DOAMNE CA-S CUPRINSI de necuratul si pt linistea celor mutati laTINE DEJOACA-LE PLANURILE CA LA TINE TOTUL E CU PUTINTA chiar si intoarcerea astora

 8. Marco says

  Atitudine nationalista
  Asa scrie pe frontispiciul ziarului
  Ca Pete Tutea va fii executat daca nu va primii strada numele sau suna patetic
  Nu sunt roman ,sunt un minoritar ,nascut in banat si impregnat de spiritul banatului ,sa nu spun al Europei centrale,si ,sunt sigur ca voi fii linsat,sunt un nostalgic al banatului dinainte de 1918
  Incerc sa inteleg istoria romanilor ,sunt cetatean roman,si am detasarea necesara sa privesc lucrurile fara patima ,atitudini nationaliste ,deh sunt crescut in spiritul tolerant al banatului
  Dar un lucru nu mi este limpede
  Sunt romanii admiratori ai miscarii legionare ,ii accepta valorile,sau este o miscare repudiata?
  Antonescu este privit cind erou ,cind criminal de razboi ,cind antisemit,cind protector al evreilor
  Imi este cunoscut ca Tutea a fost un orator si ca in afara publicisticii nu are pur si simplu,,opera,,
  Ca numele strazilor trebuie sa reflecte identitatea unui oras este un lucru de la sine inteles
  Ca numele unei strazi poate trezii reactii ,de la mandrie la mirare este bine stiut
  Timisoara are podul Decebal,piata Traian,bulevardul Regele Carol I,dar si splaiul T.Vladimirescu,piata Balcescu.
  Sper ca intelegeti ca unele personalitati nu au legatura cu banatul,cea ce incearca sa demonstreze cei patru universitari
  Si daca ati fii avut curiozitatea sa publicati imaginea strazii ,poate ca micimea si ingustimea ei v-ar fii trezit un zimbet condescendent

 9. valeriudeaconescu says

  Imi cer scuze daca gresesc dar cred ca nu au nu numai minimul de bun simt dar nici macar minimul de cultura istorica ….sa ne mai intrebam oare daca nu si ei au plagiat ceva lucrari de doctorat ….sau prin ce mod s-au aciuat in sistemul universitar …..o curatenie in institutiile de invatamant este absolut necesara …si sa nu ne miram ca tara este la niveul la care este daca inca asemenea oameni sunt formatori de caractere ….

  1. Cornel says

   Dacă iniţiativa aparţine lui Reisz şi Meszaros, n-ar trebui să ne mirăm atâta. De unde iubire de neam şi ţară din partea lor. Cât despre titlurile lor universitare, ne-am cam lămurit cum e cu “doctorii” ăştia. În altă ordine de idei, un Consiliu Local-autoritatea decidentă, înţeleg eu- este reprezentanul tuturor cetăţenilor nu numai al Reiszilor şi Meszarosilor şi ar trebui să decidă în numele tuturor cetăţenilor. Cât despre Ţuţea, un adevărat Socrate al culturii naţionale, un simbol al ideii de neam şi ţară , dacă nu li se pare reprezentativ, să-şi compare propriile lucrări de doctorat doar cu “maximele” din gândirea lui Petre Ţuţea care circulă pe toate drumurile (am îndoilei că aceşti domni le-au citit).
   Dar nu de această iniiativă trebuie să ne temem-în fond e dreptul lor să propună- ci de cozile de topor care, pentru a fi pe placul străinătăţii, ar putea să dea curs unei asemenea propuneri. Că deh, e la modă holocaustul…

 10. Cornel says

  Dacă iniţiativa aparţine lui Reisz şi Meszaros, n-ar trebui să ne mirăm atâta. De unde iubire de neam şi ţară din partea lor. Cât despre titlurile lor universitare, ne-am cam lămurit cum e cu „doctorii” ăştia. În altă ordine de idei, un Consiliu Local-autoritatea decidentă, înţeleg eu- este reprezentanul tuturor cetăţenilor nu numai al Reiszilor şi Meszarosilor şi ar trebui să decidă în numele tuturor cetăţenilor. Cât despre Ţuţea, un adevărat Socrate al culturii naţionale, un simbol al ideii de neam şi ţară , dacă nu li se pare reprezentativ, să-şi compare propriile lucrări de doctorat doar cu „maximele” din gândirea lui Petre Ţuţea care circulă pe toate drumurile (am îndoilei că aceşti domni le-au citit).
  Dar nu de această iniiativă trebuie să ne temem-în fond e dreptul lor să propună- ci de cozile de topor care, pentru a fi pe placul străinătăţii, ar putea să dea curs unei asemenea propuneri. Că deh, e la modă holocaustul…

 11. Adrian says

  Nu e puțin cam mult? Nu e exagerat? Despre ce execuție publică vorbim? Domnilor, dvs. chiar nu aveți proprietatea termenilor?
  În altă ordine de idei, cine este Țuțea și de ce merită să aibă o stradă în Timișoara? Pentru faptul că a făcut pușcărie în timpul comuniștilor? Dar atunci, orice hoț și orice violator care s-a întâmplat să facă pușcărie în acele vremuri merită o stradă. Poate și o statuie, nu? Prin ce s-a mai remarcat, așadar, Petre Țuțea?
  Prin replicile sale pline de ură și venin, prin frustrările sale pline de țâfnă: „Am făcut 13 ani de pușcărie pentru un popor de idioți” … da, așa a spus, parcă, Țuțea. Dar cine l-a pus? I-a cerut, oare, poporul român să facă asta? Și de ce, mă rog, e poporul român idiot? Iar dacă e idiot, de ce să-i facă stradă, când mai normal al fi să-l scuipe în obraz?
  Dar despre atei ce-a zis? Că sunt niște animale care vin de nicăieri și se duc spre nicăieri. Și că sunt născuți degeaba, nu? De fapt, nu degeaba, ci pentru a-i suporta mitocăniile.
  Cu ce tupeu vin fanii săi și pretind că refuzul de a boteza o stradă de două numere (!!) cu numele său e o execuție publică? Dar de ridicol ați auzit?
  Ei bine, dacă așa stau lucrurile, voi repara eu singur onoarea pierdută a cunoscutului filosof. Am o budă în fundul curții, o folosesc rar și numai în cazuri de extremă urgență: de azi se va numi „Sala Petre Țuțea”. Fiindcă e, într-adevăr, un loc unde te poți duce să faci pe Petre Țuțea ce-a făcut el pe laureații premiilor Nobel, pe atei și chiar și pe poporul român.

 12. Bogdan says

  Am o întrebare:
  Cenzurați cumva comentariile la acest articol?
  Așa de slabe vă sunt argumentele că nu permiteți decât replicile care vă convin?
  Mă așteptam, să fiu sincer.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php