DESPRE INCERCARILE DE MURDARIRE SI DISCREDITARE A BISERICII

0 582

1Frati romani, ne-am propus sa dezbatem in cadrul acestui articol o problema deosebit de delicata si anume aceea a murdaririi imaginii Bisericii Ortodoxe Romane prin mijloacele media si crearea smintelii generale. Este o problema deosebit de grava pe care am simtit nevoia sa o dezbatem in prezenta pledoarie.

Multe din  canalele TV in ultima vreme promoveaza emisiuni extrem de pagubitoare pentru sufletele noastre ale tuturor romanilor si pun intr-o lumina nefasta imaginea Bisericii Ortodoxe. Ba chiar titlul unor astfel de emisiuni este violent si rautacios. Incercand sa judecam lucrurile in lumina lui Hristos, am putea trage o singura concluzie: astfel de emisiuni nu cauta adevarul ci tot ceea ce produc este murdarirea si aruncarea cu noroi in Biserica si in prelatii sai. Sa ne amintim, dragii mei ca nu avem nici un drept sa judecam pe nimeni. Hristos spune clar:”Nu judecati ca sa nu fiti judecati”, in conluzie nu trebuie sa judecam pe nimeni ci numai pe noi insine si pacatele noastre trebuie sa le judecam, nicidecum ale aproapelui. Cu atat mai mult a judeca un preot sau un episcop este un mare pacat in fata lui Dumnezeu, intrucat acestia sunt supusi la incercari foarte mari, sunt pe “piscul muntelui”, acolo unde bat vanturi foarte primejdioase. Preotul stie cu adevarat ceea ce inseamna lupta duhovniceasca, presarata cu infrangeri de multe ori dar si cu biruinte. Nu vreau prin aceste cuvinte sa iau apararea cuiva, ci numai sa judec lucrurile sanatos, cit se poate de obiectiv, in lumina lui Hristos. Caci nu trebuie sa avem pacat in fata lui Dumnezeu judecind si osindind pe aproapele nostru.

Categoric, nu Biserica Ortodoxa este problema in Romania, ci alunecarea noastra ca popor pe o panta deosebit de periculoasa, drum care a deraiat de la adevaratele valori, de la spiritul inaintasilor nostri, de la jertfelnicia de odinioara a  acestui popor, de la sangele martirilor ce s-a varsat pentru dreapta credinta si pentru libertatea, demnitatea si neatirnarea noastra. Diversele televiziuni aduc in discutie diverse abateri ale bisericii, pe care le maximalizeaza si le umfla, creind din exceptii reguli si ducand populatia in eroare.Este adevarat, exista si abateri ale unor preoti, care s-au inmultit in ultima vreme, insa avem si valori mari. Aceste abateri trebuiesc plasate tot la capitolul exceptii si nu luate ca regula.

Vedem apoi o serie de incercari ale unor oameni in functii inalte de a priva biserica si preotii de anumite fonduri banesti si chiar de salarii. Aceasta se intimpla datorita faptului ca nu se ia in considerare responsabilitatea uriasa a preotului in fata  bunului Dumnezeu, care raspunde pentru atitea suflete , responsabilitate care o intrece si pe cea a presedintelui statului. Trebuie sa realizam ca si Biserica are nevoie aici pe pamint si de fonduri banesti pentru a asigura o buna functionare a acestei institutii, toate fiind lasate la latitudinea constiintei fiecarui slujitor in parte de bun iconom, chivernisitor. Sa-l intrebam, cand suntem tentati  a judeca, pe Dumnezeu, sa ne descopere adevarul si lupta mare duhovniceasca  pe care o duc slujitorii altarelor.Va spun cu mihnire ca sunt foarte multe parohii sarace si foarte multe biserici in degradare continua. Sunt foarte multe monumente istorice care necesita restaurari si ca atare necesita fonduri banesti. Personal am intilnit o multime de cazuri, mai ales in zonele rurale , si in majoritatea cazurilor, pictura bisericeasca este asigurata din contributiile enoriasilor, din care preotul, in mod normal isi ia salariul, impreuna cu ceilalti angajati ai parohiei. In foarte multe cazuri, pe care personal le cunosc, se renunta la salarii in favoarea restaurarii picturii. Cazurile acestea de ce nu sunt date la TV? Si credeti-ma ca sunt foarte multe, foarte multe. Este multa jertfa care se face de catre slujitorii altarelor, insa se promoveaza la canalele TV numai senzationalul si ceea ce aduce audienta maxima. Nu seamana oare a minciuna, a deformare a adevarului si  adevaruri spuse numai pe jumatate? Rugam asadar toate mijloacele de informare in masa, ca formatori de opinie, sa ia aminte la aceste lucruri si sa nu-l suparam pe bunul Dumnezeu.

ASADAR, noi nu trebuie sa ne smintim si sa  le luam in seama, caci noi suntem cei care ne pagubim. Multa sminteala aduc aceste emisiuni TV si internetul, precum si presa,  dar singurii care se pagubesc sunt fratiile voastre. De fapt asta se si urmareste, a lovi Biserica si a-I crea o imagine negativa asa cum s-a intamplat si in Grecia. Sunt lucruri premeditate de oculta mondiala, se pregatesc lovituri asupra Bisericii Ortodoxe de catre cei care vor sa conduca lumea si sa  instaureze noua ordine mondiala, noua era mondiala. Si acesta este scopul lor ascuns: DISCREDITAREA BISERICII si INVRAJBIREA POPORULUI IMPOTRIVA BISERICII..Indemnul nostru este sa nu ne smintim, renuntand la a mai merge la Biserica , ci dimpotriva sa mergem la slujbele Bisericii, caci numai acolo sunt Sf. Taine cele fara de care mantuirea noastra nu ar fi posibila. Acolo este harul, care lucreaza prin Tainele Bisericii. Neducandu-ne la Biserica ne pagubim extraordinar de mult. Sa nu ne parasim parohiile noastre fiindca preotii au harul cel dat la hirotonie care lucreaza pentru noi toti, nu pentru vrednicia slujitorului, ci din dragostea lui Dumnezeu. Avem valori mari in ortodoxie, avem preoti de mare tinuta. Si un alt aspect: sa facem ascultare de preotul duhovnic si de ierarhul locului, caci ascultarea de duhovnic este ascultare de Dumnezeu. Ascultarea de preotul duhovnic si ierarh se face insa,  pina cind intervine pacatul  si erezia. Atunci cind este vorba de pacat si erezie (abatere de la dreapta credinta ortodoxa, ratacire), nu trebuie sa mai facem ascultare de duhovnic ci de Hristos si de Sfintii Parinti si invatatura lor nealterata si sanatoasa.

Facem apel, deci, pe aceasta cale la toti romanii, atat cei din tara , cat si la cei din strainatate sa mearga la sfintele Biserici si sa nu dea crezare celor spuse pe diversele canale TV si pe internet, sau in cine stie ce publicatii de scandal, intrucat singurii care au de pierdut sunt fratiile voastre. Nu o spun decat din grija si din dragoste pentru voi toti. Eu vin din randul preotimii si cu mana pe inima va spun ca avem  o multime de preoti vrednici in tata aceasta si pe acestia suntem datori sa-i cautam. Avem oameni de mare valoare care se roaga pentru noi toti, avem si sfinti ca Pr. Iustin Pirvu, sau Pr. Proclu Nicau, apoi Pr. Rafail Noica si multi altii. Pangarele si librariile ortodoxe sunt pline cu carti foarte folositoare noua, cu invataturi corecte de credinta, cu mari adevaruri, carti scrise cu truda de autori contemporani de mare valoare, multi dintre ei fiind slujitori ai altarelor. Cu toata sinceritatea si dragostea va marturisesc aceste lucruri. Acele abuzuri de care s-a vorbit in emisiunile TV au fost ridicate la rang de regula si nu de exceptie si au fost de multe ori umflate cu pompa. Cu cea mai mare sinceritate va spun ca aceste abuzuri sunt inca in minoritate si ca avem oameni de mare valoare pe care trebuie sa-i cautam. Sa cautam cu toata inima pe cei care il urmeaza cu adevarat pe Hristos.

Nu trebuie apoi sa apelam la internet ca sa cautam invatatura adevarata de credinta ortodoxa, intrucat pe internet mai sunt si site-uri gresite, ce nu prezinta nici o garantie a veridicitatii celor sustinute acolo. Sa apelam la preotii Bisericii, vrednici cu adevarat si la cartile scrise de membri ai Bisericii cu binecuvantarea ierarhului locului. Sa ne intoarcem la Scrierile Sfintilor parinti si la adevarul Ortodox. Caci una este credinta cea adevarata si unul este adevarul. Sa nu ne smintim de cele spuse pe la TV ci sa mergem inainte, sa ne rugam pentru toti oamenii, buni si mai putin buni. Sa nu uitam ca trebuie sa ajungem la masura iubirii dusmanilor nostri, caci numai asa vom fi cu adevarat fii ai lui Dumnezeu. Sa nu ne smintim caci Hristos spune : “Vai de cel prin care vine sminteala dar vai si de cel ce se sminteste” Sminteala noastra si renuntarea la drumul crucii arata credinta noastra slaba si dragostea noastra putina ce o avem pentru Dumnezeu. Nu trebuie sa existe nici o piatra de poticneala intre noi si Dumnezeu, iar daca-l iubim pe Dumnezeu cu adevarat, facem voia Lui si nu lipsim la nici o Sf. Liturghie ce se savarseste in Sf. Biserica, la Spovedanie si la Sfinta Impartasanie, fara de care nu este mintuire. Caci numai judecand lucrurile in lumina lui Hristos, adica dihovniceste, vom ajunge la adevar si vom fi obiectivi, si vom iesi din subiectivismul acestei lumi promovate de mass-media si de internet.

Cu dragoste pentru toti oamenii, pr. Andrei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php