Rusia consideră România o amenințare

0 325
Rusia vede România ca un avanpost NATO şi ca o “ameninţare clară” datorită faptului că găzduieşte elemente ale unui scut antirachetă american, a declarat un oficial de top din Ministerul rus de Externe, notează Epoch-Times.
 
O parte din scutul antirachetă construit la Deveselu, Romania.
O parte din scutul antirachetă construit la Deveselu, Romania. (Captură Foto Epoch Times)

Armata americană susţine că scutul respectiv este necesar pentru a proteja regiunea împotriva Iranului şi că nu este o ameninţare pentru Rusia.

Componentele scutului amplasate pe teritoriul românesc, care au o valoare de 800 milioane de dolari, au fost activate în luna mai a anului trecut. O altă parte a scutului urmează să fie amplasată în Polonia.

Acuzând autorităţile române că au o retorică anti-rusă, Harcenko a declarat: “Toate aceste decizii… sunt în primul rând îndreptate împotriva Rusiei”.

Separat, adjunctul ministrului rus de externe, Alexei Meşkov, a declarat că Rusia consideră o ameninţare desfăşurarea de trupe şi echipamente militare NATO în statele Baltice, Polonia şi Germania.

Meşkov a mai precizat că Moscova monitorizează îndeaproape situaţia şi se va asigura că propria siguranţă va fi garantată.

“Această desfăşurare [de trupe şi echipamente militare] este bineînţeles o ameninţare pentru noi”, a susţinut Meşkov. “Şi, cine a spus că totul se va limita la atât? Nu avem astfel de informaţii. Pentru prima dată, după cel de-al Doilea Război Mondial, vedem soldaţi germani de-a lungul graniţelor noastre”.

Comentariile lui Meşkov au avut loc după ce SUA a trimis mii de soldaţi şi arme grele în Polonia, în statele Baltice şi în sud-estul Europei în cadrul celei mai mari comasări militare de la Războiul Rece.

Mai mult, Germania a început în urmă cu câteva zile să trimită tancuri în Lituania ca parte a aceleiaşi misiuni NATO, pentru a face faţă la ceea ce statele membre ale alianţei consideră “agresiune rusească”.

Oficialii americani şi NATO susţin că mişcarea este necesară pentru a furniza o securitate suplimentară şi pentru a linişti ţările europene după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Totuşi, Moscova susţine că mişcarea NATO face parte dintr-o strategie agresivă desfăşurată la graniţele sale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php