Mărturie I.V. Georgescu – o discuție între Nae Ionescu și Corneliu Zelea Codreanu

6 6.793

Într-o bună zi din vara anului 1937, Căpitanul îl întâlnește pe prof. Nae Ionescu și-l antrenează la o discuție:
Imagini pentru nae ionescu codreanu

-„Domnule profesor, aș vrea să stăm mai mult de vorbă asupra unei probleme care mă preocupă de multă vreme. Doresc să-mi găsiți un text biblic, o dezlegare din învățătura creștină, prin care să-mi permită să declanșez o revoluție armată pentru a cuceri puterea de stat în România. Acum, când suntem un milion de membri cu simpatizanți cu tot, eu aș putea în 24 de ore să ocup această putere. Suntem o mișcare de mase, cea mai puternică la ora actuală. Asta este o realitate. Dar fără voia lui Dumnezeu nu se poate.”

-„Căpitane, îmi cereți un lucru extraordinar de greu. Mă voi strădui să găsesc acest lucru, dar nu vă promit nimic.”

După un anumit timp, mai bine de o lună, prof. Nae Ionescu vine la Căpitan și-i spune:

-„Căpitane, nu am reușit să găsesc nici un text din Sfânta Scriptură în legătură cu ceea ce mi-ați cerut. Eu nu cred că cineva va putea găsi așa ceva.” La cele auzite de la Nae Ionescu, Corneliu Zelea Codreanu, senin la față și parcă luminat, a legat o altă discuție cu Profesorul. Lega vorbele rar și apăsat, într-un calm desăvârșit. Se părea că-i dictează cineva.

-„Vedeți, domnule profesor, zice Căpitanul. Pe umerii noștri apasă sarcina pe care ne-am luat-o la Icoană în fața lui Dumnezeu, de a apăra și promova ființa neamului românesc. Trebuie să dovedim lumii că și poporul român, în mijlocul celorlalte popoare, are o misiune de la Dumnezeu de îndeplinit. Noi am declanșat o revoluție spirituală, care trebuie dusă la îndeplinire. Noi trebuie să mergem pe drumul convingerilor, dar fără violență.”

sursa: Mișcarea

6 Comments
 1. Moraru says

  Acesta-i nationalismul romanesc, si nu ura asaziselor nationalisme de pretutindeni, care nu-si au izvor in credinta in Hristos.
  Da, omeneste vorbind, acest nationalism e dat esecului, dar acest esec inseamna invingerea firii trecatoare de fiinta ce dainuieste in Hristos pe vecie.
  E nebunie omeneste vorbind, dar Victorie in vesnicie pentru cei ce inving in si cu Hristos slabiciunea firii omenesti.
  Doamne ajuta!

 2. Liliana says

  Câtă profunzime în gândirea celui care va rămâne lumina sufletului românesc, Corneliu Zelea Codreanu.

 3. Cristian says

  Aceasta revolutie spirituala inca trebuie dusa la indeplinire…

 4. IO...gerules says

  Poate ca acest drum al convingerilor este calea suferintei neamului romanesc,care,prin adevarata putere dumnezeiasca,va inalta triumful omului pe Pamant si frumusetea lumii.Neamul romanesc cred ca a fost ales dela inceputurile inceputului pentru a finaliza lucrarea divina de inaltare a omenirii prin suferinta si jertfa acestui neam cu genele cele mai apropiate de Dumnezeu.In poporul roman Domnul Nostru Isus Cristos si-a statornicit vesnicia.

 5. IO...gerules says

  Singura Revolutie savarsita pe suprafata planetei Pamant a fost revolutia realizata de Domnul Nostru Iisus Cristos(Petre Tutea),restul actiunilor care au fost denumite Revolutii,de catre istoricii naivi,prosti sau platiti, nu au fost decat Lovituri de Stat,sau atacuri teroriste impotriva unor natiuni.Ex:dec.1989 in Romania.Dar continuarea Revolutiei spirituale ale Mantuitorului o continua Miscarea Legionara,revolutie care se desfasasoara acum in aceste clipe sub ochii nostri.Asa cum primii crestini au fost vanati sute ani de catre dusmanii omenirii,asa sant vinati inca si astazi legionarii.Eu cred ca nu prea mult timp.Pamantul se zvarcoleste deja sa se dezlantue din lanturile,din coltii fiarelor feroce.In curand normalitatea lumii se va asterne pe plaiurile Gradinii Maicii Domnului incarcata insa cu greutatea atator sacrificii omenesti.

 6. Grigore Grigorescu says

  M. Gandi parcurgea același drum pacifist al nonviolen#ei și a reușit să cucerească independența Indiei. Căpitanul n-a reușit să păstreze România Mare. Mai întâi, Dânsul a fost decapitat în 1938, ia RM dispare la 28 iunie 1940 – cade Basarabia în gulagul sovieticilor, în august – Transilvania de Nord cade către Ungaria etc. Gandi a reușit fiindcă Anglia era un imperiu luminat, iar URSS era un imperiu fscist funebru, satelizat de fascismul brun hitlerist-hortist..

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php